Sendika Faaliyetleri Test Soruları ve Cevapları

'Açık Öğretim AÖF' forumunda SeLeN tarafından 1 Aralık 2010 tarihinde açılan konu

  1. SeLeN

    SeLeN Site Yetkilisi Editör

    Sendika Faaliyetleri Test Soruları ve Cevapları konusu
    Sponsorlu Bağlantılar
    açık öğretim adalet bölümü dersleri - iş ve sosyal güvenlik hukuku sınav soruları - sendikalar sınav soruları ve cevapları

    1. Aşağıdakilerden hangisi sendikaların çalışma yaşamına ilişkin faaliyetlerinden değildir?

    a. Toplu iş sözleşmesi akdetmek
    b. Sigorta haklarında üyelerini ve mirasçılarını temsilen davaya ehil olmak
    c. Grev ve lokavta karar vermek ve idare etmek
    d. Kanun ve uluslararası antlaşma hükümlerine göre toplanan kurullara temsilci göndermek
    e. Mevzuattan, örf ve adetten doğan hususlarda işçi ve işverenleri temsilen husumete ehil olmak

    2. Sendikalar, nakit mevcudunun en çok ne kadarını sınai ve iktisadi teşebbüslere yatırım yapmak amacıyla kullanabilir?

    a. %10′unu
    b. %20′sini
    c. %30′unu
    d. %40′ını
    e. %50′sini

    3. Sendika ve konfederasyonların, Türkiye Cumhuriyeti’nin üyesi bulunduğu uluslararası kuruluşların dışında başka dış kaynaklardan yardım ve bağış alabilmesi, aşağıdakilerden hangisinin iznine bağlıdır?

    a. Cumhurbaşkanı
    b. Bakanlar Kurulu
    c. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı
    d. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı
    e. İçişleri Bakanlığı

    4. Sendikalar gelirlerinin en az ne kadarını üyelerinin eğitimi ile mesleki bilgi ve tecrübelerini arttırmak için kullanmak zorundadırlar?

    a. %10′unu
    b. %20′sini
    c. %30′unu
    d. %40′ını
    e. %50′sini

    5. Sendika ve konfederasyonların idari ve mali yönden denetimini aşağıdakilerden hangisi yapar?

    a. Denetleme Kurulu
    b. Yönetim Kurulu
    c. Disiplin Kurulu
    d. Danışma Kurulu
    e. Temsilciler Kurulu

    6. Aşağıdakilerden hangisi, sendikaların faaliyetlerinin durdurulmasını gerektiren bir neden değildir?

    a. Sendika tüzüğünün kanuna aykırı olması
    b. Kapatmayı gerektiren bir suç nedeniyle dava açılması
    c. Nakit mevcudunun %5′ini kooperatiflere kredi vermesi
    d. Dış kaynaklardan izinsiz yardım ve bağış alınması
    e. Yasaklanmış kişilere görev verilmesi

    7. Sendika veya konfederasyonların faaliyetlerinin durdurulmasına aşağıdakilerden hangisi karar verir?

    a. Kuruluşun kendisi
    b. Mahallin en büyük mülki amiri
    c. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı
    d. Bakanlar Kurulu
    e. Mahkeme

    8. Aşağıdaki durumların hangisinde sendikalar kendiliğinden sona erer?

    a. Yasaklanmış kişilere görev verilmesi
    b. Sendika tüzüğünün kanuna aykırı olması
    c. Sendikanın borçlarını ödeyemeyecek derecede yoksullaşması
    d. Nakit mevcudunun %5′ini kooperatiflere kredi vermesi
    e. Dış kaynaklardan izinsiz yardım ve bağış alınması

    9. Sendika ve konfederasyonlar hangi organın kararı ile feshedilebilir?

    a. Yönetim Kurulu
    b. Genel Kurul
    c. Denetleme Kurulu
    d. Disiplin Kurulu
    e. Temsilciler Kurulu

    10. Sendika ve konfederasyonun mahkeme kararı ile kapatılması durumunda tasfiye sonucunda mal varlığı kime devredilir?

    a. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na
    b. Sosyal Sigortalar Kurumu’na
    c. Aynı işkolunda faaliyet gösteren başka bir sendikaya
    d. Aynı işkolunda faaliyet gösteren başka bir konfederasyona
    e. Türkiye İş Kurumu’na


    Cevap Anahtarı

    1. d

    2. d

    3. b

    4. a

    5. a

    6. c

    7. e

    8. c

    9. b

    10. e


    alıntı
     

Yükleniyor...
Benzer Konular - Sendika Faaliyetleri Test Forum Tarih
Türkiye Sağlık İşçileri Sendikası İlköğretim Okulu Bilgileri Keçiören Ankara Ankara Tanıtımı 15 Kasım 2011
Sendikaların Kurulması ve Yönetilmesi Test soruları ve Cevapları Açık Öğretim AÖF 29 Kasım 2010
Kızıltepe Belediyesi Sendika ile İşçi Boçları İçin Uzlaştı Mardin Tanıtımı 31 Mart 2010
Sendikanın Önğörüsü Tuttu Eğitim Haberleri 26 Kasım 2009
ABank 9 bankadan sendikasyon kredisi aldı Ekonomi Ve Borsa 10 Nisan 2009

Bu Sayfayı Paylaş