İş İlişkisinin Düzenlenmesi Soruları ve Cevapları

'Açık Öğretim AÖF' forumunda SeLeN tarafından 28 Kasım 2010 tarihinde açılan konu

  1. SeLeN

    SeLeN Site Yetkilisi Editör

    İş İlişkisinin Düzenlenmesi Soruları ve Cevapları konusu
    Sponsorlu Bağlantılar
    açık öğretim adalet bölümü dersleri - iş işikkisinin zaman bakımından düzenlenmesi - iş ilişkisinin düzenlenmesi sınav soruları

    1. 4857 sayılı İK. ‘ya göre haftalık çalışma süresi en çok kaç saattir?

    a. 35
    b. 38
    c. 40
    d. 45
    e. 48

    2. Aşağıdaki sürelerden hangisi işçinin günlük çalışma süresinden sayılan zamanlardan biri değildir?

    a. Çalışma yerlerine ulaşma ve buradan çıkışlarda geçen süre
    b. İşçinin asıl işini yapmaksızın geçirdiği süreler
    c. İşçinin işe hazır beklediği süreler
    d. Kadın işçilerin emzirme süreleri
    e. Serviste geçen süreler

    3. Günde sekiz saat çalışılan bir işyerinde uygulanacak ara dinlenme süresi ne kadardır?

    a. 15 dakika
    b. 30 dakika
    c. 45 dakika
    d. 1 saat
    e. 1. 5 saat

    4. Gece ve gündüz postası nöbetleşme esasının uygulanması halinde postası değiştirilecek işçinin kesintisiz en az ne kadar dinlendirilmesi gereklidir?

    a. 7. 5 saat
    b. 9 saat
    c. 11 saat
    d. 15 saat
    e. 24 saat

    5. Telâfi çalışmalarında günlük çalışma süresi günde en çok kaç saattir?

    a. 2
    b. 3
    c. 4
    d. 6
    e. 7. 5

    6. (A) Oteli yaz aylarında artan rezervasyon artışını karşılamak için işçilerinden fazla çalışma yapmalarını istemesi, fazla çalışma türlerinden hangisine örnektir?

    a. Olağanüstü sebeplerle yapılan fazla çalışma
    b. Genel sebeplerle yapılan fazla çalışma
    c. Zorunlu sebeplerle yapılan fazla çalışma
    d. Mücbir sebeple yapılan fazla çalışma
    e. Farazi fazla çalışma

    7. Fazla çalışma ücreti saat başına ücretin en az ne kadar arttırılması suretiyle ödenir?

    a. %30
    b. %40
    c. %50
    d. %60
    e. %75

    8. Günlük ücreti bir birim olan işçiye 29 Ekim günü fazla çalışma yapması halinde kaç birim ücret ödenir?

    a. 1
    b. 1. 5
    c. 2
    d. 2. 5
    e. 3

    9. Aynı işverene ait (A) işyerinde yedi ay, (B) işyerinde altı ay, (C) işyerinde dokuz ay çalışan on altı yaşındaki işçi kaç günlük yıllık ücretli izine hak kazanır?

    a. 10 gün
    b. 14 gün
    c. 20 gün
    d. 26 gün
    e. Yıllık ücretli izne hak kazanamaz.

    10. İşveren, işçi istediği takdirde kaç gün ücretsiz yol izni vermek zorundadır?

    a. 2 gün
    b. 4 gün
    c. 7 gün
    d. 10 gün
    e. İşverenin böyle bir yükümlülüğü yoktur.


    Cevap Anahtarı

    1. d

    2. e

    3. d

    4. c

    5. b

    6. b

    7. c

    8. c

    9. c

    10. b



    alıntı
     

Yükleniyor...
Benzer Konular - İş İlişkisinin Düzenlenmesi Forum Tarih
İş İlişkisinin Son Bulması Test Soruları ve Cevapları Açık Öğretim AÖF 29 Kasım 2010
İş İlişkisinin Kurulması Test Soruları ve Cevapları Açık Öğretim AÖF 28 Kasım 2010
Girişimcilik Nedir? Kime Denir? Meslekler Rehberi 7 Mayıs 2017
Dış döllenme ve Iç döllenme nedir Frmartuklu Soru-Cevap Bölümü 19 Mart 2017
Hicret nasıl gerçekleşti kısaca Dini Sorular ve Cevaplar 18 Şubat 2017

Bu Sayfayı Paylaş