Yaman Okay Kimdir - Yaman Okay Biyografisi Resimleri

'Sanatçı Tanıtımları' forumunda SeLeN tarafından 25 Aralık 2010 tarihinde açılan konu

  1. SeLeN

    SeLeN Site Yetkilisi Editör

    Sponsorlu Bağlantılar
    Yaman Okay Kimdir - Yaman Okay Biyografisi Resimleri konusu Yaman Okay Kimdir - Yaman Okay Resimleri - Yaman Okay Biyografisi - Dizi Oyuncusu Yaman Okay



    Yaman Okay, (d. 1951 - Giresun, ö. 19 Şubat 1993 - İstanbul) tiyatro, sinema ve dizi oyuncusu.

    [​IMG]

    1951 yılında Giresun'da doğan Yaman Okay, eğitimini Aksaray Özel Bilir Koleji'nde tamamladı. Şişli Siyasal Bilgiler Yüksekokulu'nda okuduktan sonra Bir Yol adlı oyunla amatör olarak sanat yaşamýna atıldı. El Kapısı, 403 km, Leipzig Duruşması, Ana, Komün Günleri, Sakıncalı Piyade oyunlarında başrolde oynayan Okay, uzun yıllar tiyatro oyunculuğu yaptı. Yılmaz Güney'in senaryosunu yazdığı ve Zeki Ökten'in yönettiği Sürü isimli filmle 1978 yılında sinemaya geçti. 1981'de 18. Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde Bereketli Topraklar Üzerinde filmindeki rolüyle, En başarılı yardımcı erkek oyuncu ödülünü kazandı.

    Yaman Okay, yakalandığı pankreas kanseri nedeniyle 1993 yılında 42 yaşındayken hayata veda etti. Oyuncu ve senarist Meral Okay'ın eşiydi.

    Filmografi

    * Kurtuluş - 1994 (dizi) (Deli Halit Bey)
    * Saygılar Bizden - 1993 (dizi)
    * Düş Gezginleri - 1992
    * Denize Hançer Düştü - 1992
    * Seni Seviyorum Rosa - 1992
    * Piano Piano Bacaksız - 1992 (Hızır)
    * Yıldızlar Gece Büyür - 1991 (dizi)
    * Siyabend-ü Xece - 1991
    * Tatar Ramazan - 1990
    * Umuda Yolculuk - 1990 (Türkmen)
    * Benim Sinemalarım - 1990
    * Fazilet - 1989 (Aziz)
    * Vatan Yolu / Dei Heimreise - 1989 (Yusuf)
    * Bizimkiler - 1989 (dizi) (Nazım)
    * Üçüncü Göz - 1988 (Hikmet)
    * El Kapıları - 1988
    * Dönüş - 1988
    * Umutların Ötesi - 1987
    * Son Yüzelli Metre - 1987
    * Uzun Bir Gece - 1986
    * Güneşteki Leke - 1986
    * 40 Metre Kare Almanya - 1986 (Dursun)
    * Yoksul - 1986
    * Çağdaş Bir Köle - 1986
    * Namus Sözü - 1986
    * Asiye Nasıl Kurtulur - 1986
    * Bir Ana Bir Oğul - 1986
    * Deli Deli Küpeli - 1986 (Yılanoğlu)
    * Seyyid - 1985
    * Kurbağalar - 1985
    * Bir Avuç Cennet - 1985
    * Pehlivan - 1984 (Tevfik)
    * Seni Kalbime Gömdüm - 1982
    * Faize Hücum - 1982
    * Alişan - 1982
    * Tomruk - 1982
    * Yılanı Öldürseler - 1981
    * Herhangi Bir Kadın - 1981
    * At - 1981 (Remzi)
    * Bereketli Topraklar Üzerinde - 1979
    * Adak - 1979
    * Gül Hasan - 1979
    * Sürü - 1978

    Rol aldığı bazı oyunlar

    * Kafkas Tebeşir Dairesi : (Bertolt Brecht)
    * Leipzig Duruşması
    * Akıllı Hayvanlar : (Ahmet Tünel)
    * Zengin Mutfağı : (Vasıf Öngören)
    * Komün Günleri : (Bertolt Brecht)
    * İşçi (oyun) : (Ömer Polat)
    * Aladaglı Mino (Ömer Polat)
    * Nereye Payidar : (Bilgesu Erenus)
    * Dimitrof : (Hedda Zinner)
    * Ana : (Maksim Gorki)
    * El Kapısı : (Bilgesu Erenus)
    * 403.Kilometre : (İsmet Kküntay)
    * Hitler Rejiminin Korku ve Sefaleti : (Bertolt Brecht)

    Ödülleri

    * 18. Antalya Film Şenliği - 1981, En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Bereketli Topraklar Üzerinde
     

Bu Sayfayı Paylaş