Toplu İş Uyuşmazlığı Test Soruları ve Cevapları

'Açık Öğretim AÖF' forumunda SeLeN tarafından 29 Kasım 2010 tarihinde açılan konu

  1. SeLeN

    SeLeN Site Yetkilisi Editör

    Sponsorlu Bağlantılar
    Toplu İş Uyuşmazlığı Test Soruları ve Cevapları konusu aöf adalet bölümü dersleri - iş ve sosyal güvenlik hukuku sınav soruları - toplu iş uyuşmazlıkları

    1. Tek bir işçi ile işveren arasındaki fazla çalışma ücretinin ödenmemesinden doğan uyuşmazlığa ne ad verilir?

    a. Toplu hak uyuşmazlığı
    b. Bireysel hak uyuşmazlığı
    c. Toplu menfaat uyuşmazlığı
    d. Bireysel menfaat uyuşmazlığı
    e. Sendikal uyuşmazlık

    2. Aşağıdakilerden hangisi bir uyuşmazlık türü değildir?

    a. Toplu uyuşmazlığı
    b. Bireysel uyuşmazlığı
    c. Menfaat uyuşmazlığı
    d. Hak uyuşmazlığı
    e. Sendikal uyuşmazlık

    3. Aşağıdakilerden hangisi iş uyuşmazlıklarının barışçı çözüm yollarından biri değildir?

    a. Lokavt
    b. Uzlaştırma
    c. Arabuluculuk
    d. Gönüllü tahkim
    e. Zorunlu tahkim

    4. İş uyuşmazlığında tarafların iradesine ihtiyaç duymadan yasalarla hakemin devreye girdiği yönteme ne ad verilir?

    a. Anlaşma
    b. Uzlaştırma
    c. Arabuluculuk
    d. Gönüllü tahkim
    e. Zorunlu tahkim

    5. Toplu hak uyuşmazlıklarında mahkeme kararını en geç kaç ay içinde verir?

    a. 1
    b. 2
    c. 3
    d. 4
    e. 8

    6. Toplu menfaat uyuşmazlıklarının çözümü için aşağıdaki yollardan hangisine başvurulamaz?

    a. Grev
    b. Lokavt
    c. İş mahkemesi
    d. Arabulucu
    e. Özel hakem

    7. Toplu görüşme için belirlenen yer, gün ve saatte taraflardan biri toplantıya gelmezse, toplantıya gelen taraf durumu en geç kaç işgünü içinde görevli makama bildirir?

    a. 2
    b. 3
    c. 6
    d. 15
    e. 30

    8. Toplu görüşmenin başlamasından itibaren kaç gün geçmesine rağmen taraflar anlaşamamışlarsa, taraflardan biri görüşmelere bir arabulucunun katılmasını isteyebilir?

    a. 6
    b. 15
    c. 30
    d. 45
    e. 60

    9. Arabulucunun normal görev süresi kaç gündür?

    a. 3
    b. 6
    c. 15
    d. 30
    e. 60

    10. Aşağıdaki durumların hangisinde uyuşmazlığın tarafları Yüksek Hakem Kuruluna başvuramazlar?

    a. Grev ve lokavtın yasak olduğu işlerde arabuluculuk aşamasında tarafların anlaşamaması durumunda
    b. Grev ve lokavtın yasak olduğu işyerlerinde arabuluculuk aşamasında tarafların anlaşamaması durumunda
    c. Geçici grev ve lokavt yasaklarında, yasağın 6 ayı doldurmasına rağmen tarafların anlaşamaması durumunda
    d. Menfaat uyuşmazlıklarında özel hakemin tarafları anlaştıramaması durumunda
    e. İşyerinde yapılan grev oylamasında, grevin uygulanmamasına karar verilmesi durumunda

    Cevap Anahtarı

    1. b

    2. e

    3. a

    4. e

    5. b

    6. c

    7. c

    8. c

    9. c

    10. d


    alıntı
     

Bu Sayfayı Paylaş