Tembel ayı

'Diğer Hayvanlar' forumunda ASİ MARDİNLİ tarafından 14 Mart 2009 tarihinde açılan konu

  1. Sponsorlu Bağlantılar
    Tembel ayı konusu
    Tembel ayı
    Korunma durumu:Korunmasız
    [​IMG]

    Bilimsel sınıflandırmaAlem:Animalia (Hayvanlar)
    Şube:Chordata (Kordalılar)
    Sınıf:Mammalia (Memeliler)
    Takım:Carnivora (Etçiller)
    Alt takım:Caniformia (Köpeğimsiler)
    Familya:Ursidae (Ayıgiller)
    Cins:Melursus
    Meyer, 1793Tür:M. ursinus
    Binominal adıMelursus ursinus
    (Shaw, 1791)

    Tembel ayı (Melursus ursinus), ayıgiller (Ursidae) familyasından, Hindistan ve Sri Lanka'nın tropikal ve astropikal bölgelerindeki ormanlarda yaşayan memeli türü. Adını yavaş hareket etme özelliğinden alan bu ayıların görme ve işitme duyuları zayıf, ama koku alma duyusu güçlüdür.

    Özellikleri

    Erişkin bir tembel ayının omuz yüksekliği ortalama 75 cm, uzunluğu 1.5 m, kuyruğu çok kısa ve yaklaşık 10 cm, ağırlığı 90-110 kg dolayındadır. Uzun, sarkık tüylü postu siyahtır. Bazen arada boz ve kızıl kahverengi tüyler görülür. Yüzünün büyük bölümünde beyaza ya da siyaha çalan tüyler, göğsünde de aynı renkte hilal biçimli bir leke vardır.

    Yaşam şekli ve beslenme

    Geceleri etkinlik gösterir ve buldukları böcek kolonilerini yağmalarlar. Ön ayaklarındaki uzun, kıvrık tırnaklar arı ya da termit yuvaları parçalamalarına uygundur. Tembel ayının üst çenesinde orta kesicidişlerin yeri boştur. Böceklerin yanı sıra meyve, bal, tohum ve küçük omurgalılarıda yer.

    Üreme

    Dişi yedi ay süren gebelik döneminin ardından 1-3 yavru doğurur. Yavrular 2-3 yıl kadar annelerinin yanında kalır.
     

Bu Sayfayı Paylaş