Tarihte bugün: 29 Kasım

'Tarihi Bilgiler' forumunda Siraç tarafından 29 Kasım 2008 tarihinde açılan konu

  1. Siraç

    Siraç Site Yetkilisi Admin Editör

    Sponsorlu Bağlantılar
    Tarihte bugün: 29 Kasım konusu
    Tarihte bugün: 29 Kasım

    Alfred Hitchcock filmlerinin unutulmaz oyuncusu Cary Grant 1986 yılında hayatını kaybetti.

    [​IMG]


    Dönemin en yakışıklı aktörlerinden biri olan Cary Grant, bugün bile 'her yönüyle kusursuz', 'ideal sinema yıldızı', 'şık', 'nazik', 'çekici', 'atletik', 'gerçek bir centilmen' gibi herkese nasip olmayacak sıfatların peşpeşe sıralanabildiği bir efsane.

    Ünlü aktrist Audrey Hepburn'ün bir film çekimi sırasında Grant'e söylediği "sende yanlış olan ne biliyor musun? Hiçbir şey" sözleri de İngiliz aktöre yakıştırılan 'kusursuzluk' sıfatını doğruluyor.

    Nitekim kendisi bile bir keresinde "herkes Cary Grant olmak istiyor. Ben bile..." demiştir.

    Komedi filmleriyle sivrilen ünlü aktör, zamanla korku ve gerilim ustası yönetmen Alfred Hitchcock filmlerinin vazgeçilmez yüzü haline geldi.

    Ancak Hitchcock filmleriyle özdeşleşen Grant'ın gönlünde yatan aslan daima komedi oldu. Grant, "her zaman büyük aktör A.E. Matthews'un ölüm döşeğinde söylediği bir sözü hatırlarım: Ölüm zor, ama komedi kadar değil" sözleriyle - zorluklarına rağmen -bu türe olan tutkusunu dile getirmişti.

    'Penny Serenade' ve 'None But the Lonely Heart' filmlerindeki performansıyla iki kez 'En İyi Erkek Oyuncu' dalında Oscar'a aday gösterilen Grant, ikisinde de ödüle ulaşamadı, ancak 1970 yılında Akademi'nin Onur Ödülü'ne layık görüldü ve Oscar heykelciğini kucakladı.

    14 yaşında okulu bıraktı

    Esas adı Archibald Alexander Leach olan Grant, 18 ocak 1904'te İngiltere Bristol'de fakir bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi.

    14 yaşındayken okulu bırakarak bir komedi tiyatro topluluğuna katıldı. Bu dönemde öğrendiği pandomim sayesinde vücudunu, jest ve mimiklerini kullanma sanatını geliştirdi. Burada öğrendikleri arasında dans, ip üzerinde yürüme ve akrobasi de bulunuyordu.

    1931'de ilk kez bir filmde rol aldı. 'Singapore Sue' adlı 10 dakikalık kısa filmin ardından sinema için uygun vaktin geldiğine inandı ve Los Angeles'a gitti.

    Paramount'un seçmelerinde başarılı bulununca sinema endüstrisi için hayli uzun olan ismine veda ederek, yeni adını aldı: Cary Grant.

    Çıkışını 'This is The Night' (1932) adlı film ile yapan ile yapan Grant, kısa bir süre sonra Nancy Carroll, Sylvia Sidney, Marlene Dietrich ve Mae West gibi aktristlerle aynı filmlerde rol almaya başladı. Özellikle Mae West, Grant için bir dönüm noktası oldu.

    1937 yılında Paramount ile sözleşmesi bittiğinde başka bir stüdyoyla anlaşma imzalamadı ve kendi istediği filmler, senaryolar ve yönetmenlerle çalışmaya başladı.

    Topper', 'The Awful Truth' gibi filmler onu zirveye taşıdı. Sonraki üç yıl 'Bringing up Baby', 'Holiday', (1938), 'Gunga Din', 'Only Angels Have Wings' (1939), 'His Girl Friday', 'My Favorite Wife' ve 'The Philadephia Story' (1940) gibi filmler geldi.

    Peşpeşe gelen bu başarıların ardından düşüş devresi başladı. 'Once Upon a Honeymoon' (1942), 'The Bishop's Wife' (1947) Grant'in kariyerinde düşüşü simgeledi.

    Grant'in kariyerindeki en iyi filmleri ise Alfred Hitchcock ile çevirdiği 'Suspicion' (1941), 'Notorious' (1946), 'To Catch a Thief' (1955) ve 'North by Northwest' (1959) oldu.

    Grant, 62 yaşındayken film çekmeyi bıraktı ve onu bekleyen yeni kariyerine odaklandı: Babalık.

    Beş kez evlenen Grant'in dördüncü karısı olan aktris Dyan Cannon'dan Jennifer adlı bir kızı oldu.

    Cary Grant çapkınlığıyla da tanınıyor. Döneminin güzel kadınlarının hemen hepsine aşık olan Grant, 'fırsat buldukça' evlendi.

    1980'lerde Grant, ABD'yi 'one-man show' olarak nitelenen 'Cary Grant ile Bir Akşam' ile turladı.

    Ünlü oyuncu, 29 kasım 1986'da felç geçirdi ve Iowa'da hayata veda etti.

    Filmografi

    This is the Night / 1932
    Sinners in the Sun - 1932
    Merrily We Go to Hell - 1932
    Devil and the Deep - 1932
    Blonde Venus - 1932
    Hot Saturday - 1932
    Madame Butterfly - 1932
    She Done Him Wrong - 1933
    The Woman Accused - 1933
    The Eagle and the Hawk - 1933
    Gambling Ship - 1933
    I'm No Angel - 1933
    Alice in Wonderland - 1933
    Thirty-Day Princess - 1934
    Born to be Bad - 1934
    Kiss and Make Up - 1934
    Ladies Should Listen - 1934
    Enter Madame! - 1935
    Wings in the Dark - 1935
    The Last Outpost - 1935
    Sylvia Scarlett - 1936
    Big Brown Eyes - 1936
    Suzy - 1936
    Wedding Present - 1936
    When You're in Love - 1937
    Riches and Romance aka Amazing Adventure - 1937
    Topper - 1937
    Toast of New York - 1937
    The Awful Truth - 1937
    Bringing Up Baby - 1938
    Holiday - 1938
    Gunga Din - Cutter 2/17/1939
    Only Angels Have Wings - 1939
    In Name Only - 1939
    His Girl Friday - 1940
    My Favorite Wife - 1940
    The Howards of Virginia - 1940
    The Philadelphia Story - 1941
    Penny Serenade - 1941
    Suspicion - 1941
    The Talk of the Town - 1942
    Once Upon a Honeymoon - 1942
    Mr. Lucky - 1943
    Destination Tokyo - 1944
    Once Upon a Time - 1944
    None But the Lonely Heart - 1944
    Arsenic and Old Lace - 1944
    Night and Day - 1946
    Notorious - 1946
    The Bachelor & the Bobby-Soxer - 1947
    The Bishop's Wife - 1947
    Mr. Blandings Builds His Dream House - 1948
    Every Girl Should Be Married - 1948
    I Was a Male Warbride - 1949
    Crisis - 1950
    People Will Talk - 1951
    Room For One More - 1952
    Monkey Business - 1952
    Dream Wife - 1953
    To Catch a Thief - 1955
    An Affair to Remember - 1957
    The Pride and the Passion - 1957
    Kiss Them For Me - 1957
    Indiscreet - 1958
    Houseboat - 1958
    North by Northwest - 1959
    Operation Petticoat - 1959
    The Grass is Greener - 1961
    That Touch of Mink - 1962
    Charade - 1963
    Father Goose - 1964
    Walk, Don't Run - 1966

    Başka neler oldu:

    1846 - Türk Müziği bestecisi Hammammizade İsmail Dede Efendi öldü.
    1932 - Jön Türk hareketinin önderlerinden düşünür Abdullah Cevdet öldü.
    1935 - İstanbul'da Paşabahçe Şişe ve Cam Fabrikası açıldı.
    1936 - Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesinde Devrim Tarihi dersleri başladı.
    1937 - Hatay'da bağımsız rejim yürürlüğe girdi.
    1958 - Besteci Necip Celal Antel İstanbul'da öldü.
    1967 - Yunanistan, Türkiye'nin koşullarını kabul edince bunalım giderildi.
    1978 - ''Halkın Tapınağı'' adlı tarikata üye 913 kişi Guyana ormanlarındaki merkezlerinde zehir içerek topluca intihar etti.
     
  2. Mavi_Sema

    Mavi_Sema Özel Üye

    Olaylar

    • 1877 - Thomas Edison, fonograf cihazının tanıtımını yaptı.
    • 1922 - Howard Carter, Firavun Tutankhamun'un mezarını halkın ziyaretine açtı.
    • 1929 - ABD'li Amiral Richard Byrd Güney Kutbu üzerinde uçan ilk insan oldu.
    • 1935 - İstanbul'da Paşabahçe Şişe ve Cam Fabrikası açıldı.
    • 1936 - Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesinde Devrim Tarihi dersleri başladı.
    • 1937 - Hatay'da bağımsız rejim yürürlüğe girdi.
    • 1938 - Dr. Lütfi Kırdar, İstanbul vali ve belediye başkanlığına atandı.
    • 1944 - Arnavutluk Halk Cumhuriyeti kuruldu.
    • 1945 - Yugoslavya Federal Cumhuriyeti kuruldu.
    • 1947 - Birleşmiş Milletler, Araplar'ın şiddetli muhalefetine karşın, Filistin'in bölünmesini ve bağımsız bir İsrail devleti kurulmasını kararlaştırdı.
    • 1967 - Yunanistan, Kıbrıs'ta Türkiye'nin koşullarını kabul edince bunalım giderildi.
    • 1971 - Türkiye Halk Kurtuluş Partisi ve Cephesi (THKP-C) liderlerinden Mahir Çayan, Ziya Yılmaz, Cihan Alptekin, Ulaş Bardakçı ve Ömer Ayna İstanbul Kartal-Maltepe Askeri Cezaevi'nden kaçtılar.
    • 1972 - Şair Can Yücel, "Küba'da Sosyalizm ve İnsanlar" kitabını çevirdiği için verilen 7,5 yıl hapis cezasını çekmek üzere cezaevine girdi.
    • 1974 - Pakistan'da deprem; 4.700 kişi öldü.
    • 1978 - Halkın Tapınağı adlı tarikata üye 913 kişi Guyana ormanlarındaki merkezlerinde zehir içerek topluca intihar etti.
    • 1987 - Yapılan erken genel seçimlerde ANAP 292 milletvekiliyle ikinci kez tek başına iktidar oldu. Sosyal Demokrat Halkçı Parti (SHP) 99 milletvekili, Doğru Yol Partisi 59 milletvekili çıkardı.
    • 1990 - Kadının çalışmasını kocanın iznine bağlayan Medeni Kanun'un 159. maddesi Anayasa Mahkemesi'nce iptal edildi. İptal kararı 2 Temmuz 1992 tarih ve 21272 sayılı Resmi Gazete'de yayımlandı.
    • 1993 - İstanbul Park Otel'in fazla katlarının yıkımına başlandı. Semt sakinleri ve meslek odalarının hukuk mücadelesi 9 yıl sürmüştü.
    • 1996 - Uluslararası Savaş Suçluları Mahkemesi'nde, 1200 Boşnak'ın öldürülmesine karışan bir Hırvat asker 10 yıl hapis cezasına mahkûm oldu.
    • 2002 - Endonezya'da mahkeme, Doğu Timor'un 1999'da Endonezya'dan ayrılması sırasındaki olaylarda insanlığa karşı suç işlemekle suçlanan; iki eski komutan, bir polis şefi ve bir hükümet yetkilisini beraat ettirdi.
    Doğumlar

    • 1787 - Gaetano Donizetti, İtalyan besteci (ö. 1848)
    • 1803 - Christian Andreas Doppler, Avusturyalı fizikçi (ö. 1853)
    • 1832 - Louisa May Alcott, ABD'li yazar (ö. 1888)
    • 1874 - Egas Moniz, Nobel Ödülü sahibi, Portekizli nörolog ve siyasetçi
    • 1932 - Jacques Chirac, Fransa eski cumhurbaşkanı
    • 1935 - Nesrin Sipahi, Türk müzisyen
    • 1954 - Joel Coen, ABD' li film yönetmeni
    • 1969 - Pierre van Hooijdonk, Hollandalı futbolcu
    • 1973 - Ryan Giggs, Gallerli futbolcu
    • 1976 - Anna Faris, ABD'li oyuncu
    • 1979 - Gökhan Özen, Türk şarkıcı,oyuncu,söz yazarı ve aranjör
    • 1981 - Souleymane Youla, Gineli futbolcu
    Ölümler

    • 1846 - Hamamizade İsmail Dede Efendi, Türk müziği bestecisi
    • 1924 - Giacomo Puccini, İtalyan besteci
    • 1932 - Abdullah Cevdet, Jön Türk hareketinin önderlerinden, düşünür
    • 1954 - Enrico Fermi, İtalyan fizikçi
    • 1958 - Necip Celal Antel, Besteci
    • 1979 - Zeppo Marx, ABD'li sinema oyuncusu ve komedyen (d. 1901)
    • 1980 - Orhan Eyüboğlu, CHP eski genel sekreteri
    • 1981 - Natalie Wood, ABD'li sinema oyuncusu (d. 1938)
    • 1985 - Altay Ömer Egesel, Yassıada duruşmalarının başsavcısı
    • 1986 - Cary Grant, İngiliz asıllı ABD'li sinema oyuncusu (d. 1904)
    • 1991 - Ralph Bellamy, ABD'li sinema oyuncusu (d. 1904)
    • 1998 - Frank Latimore, ABD'li aktör (d. 1925)
    • 2001 - George Harrison,The Beatles'ın önemli bir üyesi
    • 2002 - Daniel Gélin, Fransız sinema oyuncusu (d. 1921)
    • 2004 - John Drew Barrymore, Amerikalı aktör (d. 14 Haziran 1932)
    Tatiller ve Özel Günler

    • Ülker Fırtınası
    • Ağaçlarda suyun çekilme zamanı
     

Bu Sayfayı Paylaş