Safa Önal (Safa Önal Kimdir? - Safa Önal Hakkında)

'Sanatçı Tanıtımları' forumunda DeMSaL tarafından 24 Temmuz 2010 tarihinde açılan konu

  1. DeMSaL

    DeMSaL Özel Üye

    Sponsorlu Bağlantılar
    Safa Önal (Safa Önal Kimdir? - Safa Önal Hakkında) konusu Safa Önal (Safa Önal Kimdir? - Safa Önal Hakkında)


    Safa ÖNAL
    Nişantaşı Ortaokulu'nda öğrenciyken Türkçe kitabında Reşat Nuri Güntekin'in "Eski Bir Yaka" isimli öyküsünü okur ve çok etkilenir. Daha 1945'de bu derin etkilenişin onun bir yazar olarak hayatını sürdürmek isteyişinin temelini oluşturur. 1961 yılına kadar gazetecilik yapar. 1953'te ilk senaryosu olan "Kanlı Para" sayesinde Yeşilçam ile tanışır. 1969 yılında "İnleyen Nağmeler" adlı filmle ilk kez yönetmenliği dener. Türkan Şoray ile sekiz film olmak üzere yirmi kadar filme imza atar.
    Sinemamızın altın çağı olarak adlandırılan dönemde lise mezunu olmasına rağmen, 400 senaryoyu Türk sinemasına kazandıran Safa Önal'ın eserleri arasında "Vesikalı Yarim", "Ağlayan Melek", "Dönüş", "Bodrum Hakimi" gibi unutulmaz filmler bulunmaktadır. 2005 yılında "Guinness Rekorlar Kitabı"na en fazla filme çekilmiş senaryo sahibi kişi olarak dahil edilir.
    Safa Önal, Senaryo Yazarları Derneğinin Kurucu üyesi ve Başkanlığını yapmaktadır.

    Safa Önal(d. 17 Aralık 1930, İstanbul), senarist, yönetmen ve yazardır.
    Haydarpaşa Lisesi mezunu olan Safa Önal, 1945 yılında kısa öykülerle başladığı yazarlığını geliştirmeye çalışırken, bir yandan da çeşitli dergilerde çalıştı. Öykülerini "Dünyanın En Güzel Gemisi" adlı bir kitapta topladı. Daha sonra senaryo yazmaya başladı. Senaristlik konusunda ilerleme kaydeden Önal'ın filme çekilmiş 395 senaryosu, dünyanın en ilgi çekici rekorlarının yer aldığı Guinness Rekorlar Kitabı tarafından bir dünya rekoru olarak onaylandı. İki kez evlenerek her iki eşinden de ayrılan sanatçı, 1973 yılından itibaren yönetmenliğe başlayarak 40'a yakın film yönetti. Çok sayıda fotoroman senaryosu da yazmıştır. Bunlardan en çok bilineni olan "Beyaz Şemsiye" adlı fotoromanda Türkay Şoray ve Cihan Ünal da rol almıştır. Televizyon kanallarına dizi senaryoları da yazarak, meslek yaşamını sürdüren Önal, 2007 yılında yaptığı son filmle yönetmenliği bıraktı. Söz yazarı, sunucu Sezen Cumhur Önal, Safa Önal'ın kardeşidir.

    Yönetmen Filmografisi
    • Gazeteci Yazarını Arıyor - 2000
    • Yalı - 1990
    • Vur Hançerini Kadınım - 1987
    • Hikayelerden Biri - 1980
    • Küçük Ev - 1977
    • Aşk Dediğin Laf Değildir - 1976
    • Yarınlar Bizim - 1975
    • Çılgınlar - 1974
    • Yüreğimde Yare Var - 1974
    • Dertler Benim Olsun - 1974
    • Umut Dünyası - 1973
    • Bir Kadın Kayboldu - 1971
    • Bir Genç Kızın Romanı - 1971
    • Sezercik Yavrum Benim - 1971
    • Buğulu Gözler - 1970
    • Afacan - 1970
    • Ağlayan Melek - 1970
    • Arkadaşlık Öldü mü? - 1970
    • Ölünceye Kadar - 1970
    • Karlı Dağdaki Ateş - 1969
    • Cingöz Recai - 1969
    • İnleyen Nağmeler - 1969
    • Kalbimin Sahibi - 1969
    Senarist Filmografisi
    • Aşkımızda Ölüm Var - 2004
    • Papatya ile Karabiber - 2002
    • Berivan - 2002
    • Yaz Gülü - 2002
    • Yapayalnız - 2001
    • Zehirli Çiçek - 2000
    • Birisi - 1998
    • Affet Bizi Hocam - 1998
    • Canısı - 1997
    • Böyle mi Olacaktı - 1997
    • Gözlerinde Son Gece - 1996
    • Hoşçakal İstanbul - 1996
    • Günah Tohumu - 1994
    • Yorgun Ölüm - 1994
    • Bir Aşk Uğruna - 1994
    • Sevginin Gücü - 1994
    • Ufukta Bir Ağaç - 1993
    • Gerçek Bir Masal - 1993
    • Zirvedekiler - 1993
    • Tatar Ramazan Sürgünde - 1992
    • Yalnızız - 1992
    • Aldatacağım - 1991
    • Alev Gibi Bir Kız - 1990
    • Kanımdaki Şeytan - 1990
    • Kabadayılar Kralı - 1990
    • Tatar Ramazan - 1990
    • Yalı - 1990
    • Sözde Kızlar - 1990
    • Sevdim - 1989
    • Vahşi Ve Güzel - 1989
    • Hayat Acıları - 1989
    • Kan Çiçeği - 1989
    • Acı Şarkı - 1989
    • Acı Yıllar / Lekeli Melek - 1989
    • Allahım Sen Bilirsin - 1989
    • Av - 1989
    • Dehşet Gecesi - 1989
    • Bu Şehrin Geceleri - 1989
    • İtirazım Var - 1989
    • Ayaz Geceler - 1989
    • Öğretmen Zeynep - 1989
    • Bir Beyin Oğlu - 1988
    • Bir Kadın Yüzünden - 1988
    • Canım - 1988
    • Canım Oğlum - 1988
    • Deniz Yıldızı - 1988
    • Kızım ve Ben / Gurbet Kadını - 1988
    • Küçüksün Yavrum - 1988
    • Nazlı ile Emir - 1988
    • Sana Can Dayanmaz - 1988
    • Sapık Kadın - 1988
    • Seninle İlk Defa - 1988
    • Ah Bir Çocuk Olsaydım - 1988
    • Biz Ayrılamayız - 1988
    • Sokak Çocuğu - 1988
    • Yabancı - 1988
    • Evcilik Oyunu - 1988
    • Yeter - 1988
    • Ayrı Dünyalar - 1988
    • Islak Sokak - 1987
    • Alamancının Karısı - 1987
    • Ana Yüreği - 1987
    • Babamız Eğleniyor - 1987
    • Alnımdaki Bıçak Yarası - 1987
    • Damga - 1987
    • Geri Dön - 1987
    • Gönülden Gönüle - 1987
    • Hafız Yusuf Efendi - 1987
    • Kader Utansın - 1987
    • Muhteşem Urfalı - 1987
    • Sarışınım - 1987
    • Seni Seviyorum - 1987
    • Sevgiye Hasret - 1987
    • Vur Hançerini Kadınım - 1987
    • Ziyaret - 1987
    • Sultanoğlu - 1986
    • Yıkılmışım Ben - 1986
    • Akrep - 1986
    • Hayat Kadını - 1986
    • Allı Dudaklım - 1986
    • Güneşe Köprü - 1986
    • Ava Giden Avlanır - 1986
    • Bir Ana Bir Oğul - 1986
    • Seviyorum - 1986
    • Dağlı Güvercin - 1986
    • Namus Sözü - 1986
    • Öksüzler - 1986
    • Ateş Dağlı - 1985
    • Tapılacak Kadın - 1985
    • Ayrılık Acısı - 1985
    • Vahşi Aşk - 1985
    • Fakir Milyoner - 1985
    • Mahkum - 1985
    • Sensizliğe Alışacağım - 1985
    • Bu İkiliye Dikkat - 1985
    • Yaşamak Haram Oldu - 1985
    • Seyyid - 1985
    • Kadın Bir Defa Sever - 1984
    • Ayşem - 1984
    • Tutku - 1984
    • Kızgın Güneş - 1984
    • Bir Sevgi İstiyorum - 1984
    • Çocuklar Çiçektir - 1983
    • Metres - 1983
    • Gülsüm Ana - 1982
    • Yaşamak Seninle Güzel - 1982
    • Doktor Civanım - 1982
    • Tanrıya Feryat - 1980
    • İşte Kadın - 1980
    • Rüzgar - 1980
    • Üç Sevgili - 1979
    • Küskün Çiçek - 1979
    • Bu Gece Bende Kal - 1979
    • Kanun Gücü - 1979
    • Kara Çadırın Kızı - 1979
    • Vatandaş Rıza - 1979
    • Röntgenci - 1979
    • Üç Tatlı Bela - 1979
    • Düzen - 1978
    • Baba Kartal - 1978
    • Kılıç Bey - 1978
    • Lekeli Melek - 1978
    • Cevriyem - 1978
    • Tatlı Nigar - 1978
    • Derviş Bey - 1978
    • Ölüm Görevi - 1978
    • Evlidir Ne Yapsa Yeridir - 1978
    • Gelincik - 1978
    • Görünmeyen Düşman - 1978
    • Bir Tanem - 1977
    • Fırtına - 1977
    • Küçük Ev - 1977
    • Şeref Sözü - 1977
    • Satılmış Adam - 1977
    • Tövbekar - 1977
    • Baraj - 1977
    • Ölmeyen Şarkı - 1977
    • Dila Hanım - 1977
    • Sensiz Yaşayamam - 1977
    • Sevgili Oğlum - 1977
    • Taksi Şoförü - 1976
    • Deprem - 1976
    • Seks Fırtınası / Sevmek Ölesiye - 1976
    • Bodrum Hakimi - 1976
    • Bulunmaz Uşak - 1976
    • Aşk Dediğin Laf Değildir - 1976
    • Bitirim Hüsnü - 1976
    • Kucaktan Kucağa - 1976
    • Delicesine - 1976
    • Ne Alırsan İki Buçuk - 1976
    • Perişan - 1976
    • Amigo Hüsnü - 1975
    • Kazım'a Ne Lazım - 1975
    • Yarınlar Bizim - 1975
    • Beş Atış Yirmibeş - 1975
    • Deli Deli Tepeli - 1975
    • Civciv Çıkacak Kuş Çıkacak - 1975
    • Canım De Bana - 1975
    • Evcilik Oyunu - 1975
    • Kadınım - 1975
    • Hayret 17 - 1975
    • Hesap Günü - 1975
    • Şafakta Buluşalım - 1975
    • Alemin Keyfi Yerinde - 1975
    • Bir Damla Kan Uğruna - 1974
    • Damgalı Adam - 1974
    • Erkeksen Kaçma - 1974
    • Karanlık Yıllar - 1974
    • Şaşkın - 1974
    • Dertler Benim Olsun - 1974
    • Yüreğimde Yare Var - 1974
    • Çirkin Dünya - 1974
    • Çılgınlar - 1974
    • Bataklık Bülbülü - 1973
    • Ben Doğarken Ölmüşüm - 1973
    • Dertli - 1973
    • Yalancı / Çok Yalnızım - 1973
    • Kızın Varsa Derdin Var - 1973
    • Pembe Dünya - 1973
    • Şeytanın Kurbanları - 1973
    • Balıkçı Osman - 1973
    • Mahpus - 1973
    • Azap - 1973
    • Namus Borcu - 1973
    • Gazi Kadın / Nene Hatun - 1973
    • Kara Orkun - 1973
    • Aşk Mahkumu - 1973
    • İkibin Yılın Sevgilisi - 1973
    • Asiye Nasıl Kurtulur - 1973
    • Anadolu Ekspresi - 1973
    • Umut Dünyası - 1973
    • Arap Abdo - 1973
    • Babaların Günahı - 1973
    • Sezercik Aslan Parçası - 1972
    • Kaderimin Oyunu - 1972
    • Bela Mustafa - 1972
    • Dönüş - 1972
    • Falcı - 1972
    • Asılana Kadar Yaşayacaksın - 1972
    • Fatma Bacı - 1972
    • Sev Dedi Gözlerim - 1972
    • Oğlum - 1972
    • Bir Pınar Ki - 1972
    • Para - 1972
    • Sezercik Yavrum Benim - 1971
    • Vahşi Çiçek - 1971
    • Bir Teselli Ver - 1971
    • Mahşere Kadar - 1971
    • Ayıpettin Şemsettin - 1971
    • Bir Genç Kızın Romanı - 1971
    • Fatoş Sokakların Meleği - 1971
    • Herşeyim Sensin - 1971
    • Kurşunla Selamlarım - 1971
    • Rüya Gibi - 1971
    • Bir Kadın Kayboldu - 1971
    • Sevdiğim Uşak - 1971
    • Yaban Gülü - 1970
    • İşler Karışık - 1970
    • Kan Kusturacağım - 1970
    • Ölünceye Kadar - 1970
    • Tehlikeli Oyun - 1970
    • Afacan - 1970
    • Ağlayan Melek - 1970
    • Buğulu Gözler - 1970
    • Ah Müjgan Ah - 1970
    • Arkadaşlık Öldü mü? - 1970
    • Aşktan da Üstün - 1970
    • Güzel Şoför - 1970
    • Çalınmış Hayat / Aşk Hırsızı - 1970
    • Günahımı Çekeceksin - 1970
    • Kurşunların Kanunu - 1969
    • Altın Kalpler - 1969
    • Şehir Eşkiyası - 1969
    • Kalbimin Sahibi - 1969
    • Aşk Bu Değil - 1969
    • Kaldırım Çiçeği - 1969
    • Seninle Ölmek İstiyorum - 1969
    • Karlı Dağdaki Ateş - 1969
    • Bir Vefasız Yar İçin - 1969
    • Yılan Soyu - 1969
    • Ümit Dünyası - 1969
    • Lekeli Melek - 1969
    • Yumurcak - 1969
    • Cingöz Recai - 1969
    • Menekşe Gözler - 1969
    • Muhabbet Kuşu - 1969
    • Ölüme Giden Yol - 1969
    • Mazideki Kadın - 1969
    • Sabah Olmasın - 1969
    • Gurbette Ölenler - 1969
    • Hayatımın Erkeği - 1969
    • İnleyen Nağmeler - 1969
    • Ağlama Değmez Hayat - 1969
    • Son Mektup - 1969
    • Kaderimsin - 1969
    • Altın Avcıları - 1968
    • Bağdat Hırsızı - 1968
    • Kadın Severse - 1968
    • Şafak Sökmesin - 1968
    • Şeyh Ahmet - 1968
    • İnsan İki Kere Yaşar - 1968
    • Ağlayan Bir Ömür - 1968
    • Alnımın Kara Yazısı - 1968
    • Vesikalı Yarim - 1968
    • Arkadaşımın Aşkısın / Kan Kardeşim - 1968
    • Aşkım Günahımdır - 1968
    • Ömrümün Tek Gecesi - 1968
    • Baharda Solan Çiçek - 1968
    • Sabahsız Geceler - 1968
    • Yara - 1968
    • Kader Böyle İstedi - 1968
    • Son Hatıra - 1968
    • Kanun Namına - 1968
    • Belalı Hayat - 1968
    • Beyoğlu Canavarı - 1968
    • Gözyaşlarım - 1968
    • Son Vurgun (Kurşunların Yağmuru) - 1968
    • Can Pazarı - 1968
    • Hırsız Kız - 1968
    • Efkarlı Sosyetede - 1968
    • Erikler Çiçek Açtı - 1968
    • Tahran Macerası - 1968
    • İlk Aşkım - 1967
    • Acı Tutku - 1967
    • Bırakın Yaşayalım - 1967
    • Ortaşark Yanıyor - 1967
    • Bitirimsin Abi - 1967
    • Yağmur Çiselerken - 1967
    • Demir Bilek - 1967
    • Düşman Aşıklar - 1967
    • Kan Davası - 1967
    • Demir Yumruklu Üçler - 1967
    • İdam Günü - 1967
    • Akşamcı - 1967
    • Acı Günler - 1967
    • Acı Türkü - 1967
    • Her Zaman Kalbimdesin - 1967
    • Çifte Tabancalı Damat - 1967
    • Ölüm Saati - 1967
    • Ayrılık Saati - 1967
    • Kızıl Tehlike - 1967
    • Krallar Ölmez - 1967
    • Galatalı Mustafa - 1967
    • Affet Beni - 1967
    • Nemli Dudaklar - 1967
    • Dişi Killing - 1967
    • Garipler Sokağı - 1967
    • Ringo Kazım - 1967
    • Bekar Odası - 1967
    • Gecelerin Kralı - 1967
    • Ah Güzel İstanbul - 1966
    • Fatih'in Fedaisi - 1966
    • Pembe Kadın - 1966
    • Affedilmeyen - 1966
    • Kara Tren - 1966
    • Suçsuz Firari - 1966
    • Acı Tesadüf - 1966
    • Biraz Kül Biraz Duman - 1966
    • Dağda Silah Konuşur - 1966
    • İntikam Uğruna - 1966
    • Fabrikanın Şoförü - 1966
    • İzmir'ın Kavakları - 1966
    • İdam Mahkumu - 1966
    • Kanun Benim - 1966
    • Efkarlıyım Abiler - 1966
    • Kucaktan Kucağa - 1966
    • Zorba - 1966
    • Seher Vakti - 1966
    • Ölmek Mi Yaşamak Mı - 1966
    • Yaralı Kartal - 1965
    • Büyük Şehrin Kanunu - 1965
    • Pantolon Bankası - 1965
    • İnatçı Gelin - 1965
    • Öfke Dağları Sardı - 1965
    • Ölüme Kadar - 1965
    • Şeytanın Kurbanları - 1965
    • Satılık Kalp - 1965
    • Cumartesi Senin Pazar Benim - 1965
    • Babamız Evleniyor - 1965
    • 65 Hüsnü - 1965
    • Canım Sana Feda - 1965
    • Taçsız Kral - 1965
    • Yıldız Tepe - 1965
    • Hep O Şarkı - 1965
    • Hülya - 1965
    • Uçurumdaki Kadın - 1964
    • Tığ Gibi Delikanlı - 1964
    • Kalbe Vuran Düşman - 1964
    • Günah Kızları - 1964
    • Kadın Berberi - 1964
    • İki Sene Mektep Tatili - 1964
    • Korkunç Şüphe - 1964
    • On Güzel Bacak - 1964
    • Manyaklar Köşkü - 1964
    • Erkek Sözü - 1964
    • Filinta Kadri - 1964
    • Kanun Karşısında - 1964
    • Kaynana Zırıltısı - 1964
    • Abidik Gubidik - 1964
    • Ağaçlar Ayakta Ölür - 1964
    • Hızlı Yaşayanlar - 1964
    • Paylaşılmayan Sevgili - 1964
    • Bahriyeli Ahmet - 1963
    • Cici Can - 1963
    • Bulunmaz Uşak - 1963
    • Kavgasız Yaşayalım - 1963
    • Kelepçeli Aşık - 1963
    • Ölüme Çeyrek Var - 1963
    • Yolcu - 1963
    • Hop Dedik - 1963
    • Çöpçatan - 1962
    • Yalnızlar İçin - 1962
    • Küçük Beyefendi - 1962
    • Bir Milyonluk Macera - 1962
    • Ekmek Parası - 1962
    • Cambaz Kızın Aşkı - 1961
    • Hancı - 1961
    • Lejyon Dönüşü - 1957
    Yayınlanmış Kitapları
    • Hancı - 1969
    • Allah Cezanı Versin Osman Bey - 1961
    • Hancı - 1961
    • Kanlı Para - 1953
    Ödülleri
    • 1. Adana Altın Koza Film Şenliği - 1969, En İyi Senaryo Menekşe Gözler
    • 3. Dadaş Film Festivali, Onur Ödülü - 2008
    • Gümüş Palmiye Ödülü, İtalya
    - Derlemedir -
     
    En son bir moderatör tarafından düzenlenmiş: 26 Mart 2011

Bu Sayfayı Paylaş