Pampa Kedisi - Pampa Kedisi Hakkında Bilgi

'Kedi ve Köpekler' forumunda Mavi_Sema tarafından 6 Eylül 2009 tarihinde açılan konu

  1. Mavi_Sema

    Mavi_Sema Özel Üye

    Sponsorlu Bağlantılar
    Pampa Kedisi - Pampa Kedisi Hakkında Bilgi konusu Pampa Kedisi
    Vikipedi, özgür ansiklopedi
    Korunma durumu
    IUCN Kırmızı Listesi 3.1 (2001) sürümü: Yakın tehdit altında
    [​IMG]

    Bilimsel Sınıflandırma

    • Üst âlem: Eukarya
      • Âlem: Animalia
        • Alt âlem: ****zoa
          • Şube: Chordata
            • Alt şube: Vertebrata
              • Sınıf: Mammalia
                • Alt sınıf: Theria
                  • Takım: Carnivora
                    • Familya: Felidae
                      • Alt familya: Felinae
                        • Cins: Leopardus
                          • Tür: Leopardus colocolo, Molina 1782
    Pampa kedisi (Leopardus colocolo ya da Oncifelis colocolo), kedigiller (Felidae) familyasından Güney Amerika'ya özgü bir türdür.

    Özellikleri
    Görünüm açısından pampa kedileri, Güney Amerika'nın farklı bölgelerinde önemli ölçüde farklılaşır. Bu durum, sınıflandırılmada zorluklara yol açar.
    Kürk rengi, renk skalasında siyahtan sarıya, sarıdan açık boz renge kadar uzanır. Kürkü bazı kısımlarda çok uzun olduğundan yele izlenimi bırakır. Bu durum kedinin olduğundan büyük görünmesine sebeb olur. Pampa kedisinin gövde uzunluğu 70 cm, kuyruk uzunluğu ise 30 cm'dir. Omuz boyu yüksekliği 60 cm tutar. Yetişkin bir pampa kedisinin ağırlığı 3 kg ile (doğal ortamda) 7 Kg (esaret altında) aralığında değişir.

    Yaşam Alanı
    Pampa kedisi, Brezilya'dan Patagonya'ya kadar step düzlüklerde yaşar. Ayrıca Güney ve Orta-batı Güney Amerika'nın (Ekvador'dan güneye) And bölgelerinde'de rastlanır. Pampa kedisi, hem açık arazi de hem de kendisine uygun ormanlarda bulunur.

    Yaşam Tarzı
    Pampa kedisi ağırlıklı olarak gece aktifdir. Küçük kemirgenlerle ve yerde yaşayan küçük kuşlarla beslenir. Patagonya sahillerinde yaşayan pampa kedileri penguenleri ve civcivleri avlama konusunda uzmanlaşmıştır. Yaşadıkları alanda, kümesleri yağmaladıkları sık sık bildirilir.
    Pampa kedileri, Nisan-Temmuz aralığında çifleşirler ve bir batında bir ile üç arasında yavru dünyaya getirirler.

    Diğer
    Pampa kedisi, türü tehlikede görülür ve CITES sözleşmesinde Ek.II listesine dahil edilmiştir.
    García-Perea (1994) ve Wilson & Reeder'e göre (2005) gerçekte Pampa kedisinin 3 türü mevcuttur:

    • Leopardus colocolo, büyüktür ve Şili'de Andlar'ın batı tarafında yaşar.
    • Leopardus pajeros, orta büyüklüktedir ve Ekvador'dan itibaren tüm Arjantin üzerinden Patagonya'ya kadar uzanan en geniş dağılıma sahiptir.
    • Leopardus braccatus, en küçüğü olup Brezilya, Paraguay ve Uruguay'ın nemli ve sıcak otlaklarında görülür.
     

Bu Sayfayı Paylaş