OKS 6. Sınıf Türkçe 10 Soruluk Deneme

'SBS - ÖSS - Sınavlar' forumunda Mavi_Sema tarafından 28 Aralık 2009 tarihinde açılan konu

  1. Mavi_Sema

    Mavi_Sema Özel Üye

    Sponsorlu Bağlantılar
    OKS 6. Sınıf Türkçe 10 Soruluk Deneme konusu TÜRKÇE SORULARI (6.SINIF)

    1. Aşağıdaki sözcük çiftlerinden hangisi anlam ilişkisi yönünden diğerlerinden farklıdır?
    A) Güzel- çirkin
    B) İyi- kötü
    C) Akıllı- zeki
    D)Gelmek-gitmek
    2. Aşağıdaki dizelerin hangisinde “karanlık” sözcüğü mecaz anlamda kullanılmıştır?
    A) Polisten kaçan hırsız karanlık sokaklara doğru kaçtı.
    B) Geceleyin karanlıkta dolaşmaktan hep korkmuşumdur.
    C) Bu karanlık sokaklar tek arkadaşımdır benim.
    D) Onun babası karanlık işler çevirmektedir

    3. Aşağıdakilerin hangisinde karşıt kavramlar bir arada verilmiştir?
    A) Bu sevda ömrümün ilk ve tek sevdasıydı
    B) Hayal mi gerçek mi bilemiyorum.
    C) Ayrılığın ne demek olduğunu şimdi anladım
    D) O güzel kirpiklerin beni benden aldı

    4. Aşağıdaki atasözlerinden hangisi taşıdığı anlam bakımından diğerlerinden farklıdır?
    A) Üveye etme özünde bulursun,geline etme kızında bulursun
    B) Üzüm üzüme baka baka kararır.
    C) Körle yatan şaşı kalkar
    D) Kır atın yanında duran ya huyundan ya suyundan.

    5. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir varlığın hem olumlu hem de olumsuz yönü bir arada verilmiştir?
    A) Babam Ankara’da küçük ama kullanışlı bir ev aldı.
    B) Amcamın köyde geniş ve güzel bir bahçesi var.
    C) Uçurtmama renkli ve uzun bir kuyruk taktım.
    D) Romanın sade ve akıcı bir dili okuyucuyu büyülüyor.

    6. Aşağıda dizelerin hangisinde şarta bağlı bir durum vardır?
    A) Kederimin sebebini söyleyeceğimi zannetmeyiniz.
    B) Git ama karanlık olmadan geri dön.
    C) Tüm bu olan bitenleri unutalım.
    D) Onu bu halde görmek beni kahrediyor.

    7. Aşağıdaki dizelerin hangisinde neden-sonuç ilişkisi vardır?
    A) Senden kurtulmak için buraları terk eyledim.
    B) Seni görmek beni çok mutlu edecektir
    C) Ödevlerini yaptıktan sonra dışarı çıkabilirsin
    D) Sensiz bir dünya hayal edemiyorum.

    8. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde tanımlama yapılmıştır?
    A) Masal çocukların hayallerini geliştirmektedir.
    B) Şiir, insanlara bir duygu zenginliği katabilmelidir.
    C) Hikaye,olmuş ya da olması mümkün olan olayları anlatan bir yazıdır.
    D) Anı, hatırlandıkça insanlarda duygu değişimi yapabilmelidir.

    9. “Kusursuz dost arayan dostsuz kalır” sözüyle aşağıdakilerden hangisi arasında bir yakınlık söz konusudur?
    A) Körle yatan şaşı kalkar
    B) İsin yanında is, misin yanında mis olursun
    C) Bana arkadaşını söyle sana kim olduğunu söyleyeyim
    D) Dikensiz gül olmaz
    10. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde öznel bir yargı vardır?
    A) Bu roman, kurtuluş savaşı yıllarını anlatmaktadır.
    B) Romanda ilginç betimlemeler ve büyülü bir üslup dikkat çekiyor
    C) Yazar romanda o dönemle ilgili köy yaşamı hakkında bilgiler veriyor.
    D) Eleştirmenler bu romanla değişik görüşler ortaya atmışlardır.

    1) D 2) D 3) B 4) A 5) A 6) B 7) A 8)C 9) D 10) B
     
  2. 1. soru d deil c olcak cvp anahtarı yanlış
     

Bu Sayfayı Paylaş