Nükleik Asitler ve Protein Sentezi ile İlgili Sorular

'Konu Dışı Başlıklar' forumunda Mavi_inci tarafından 30 Aralık 2010 tarihinde açılan konu

  1. Mavi_inci

    Mavi_inci Özel Üye

    Sponsorlu Bağlantılar
    Nükleik Asitler ve Protein Sentezi ile İlgili Sorular konusu Nükleik Asitler ve Protein Sentezi ile İlgili Sorular

    Soru 1:
    DNA 1. Zinciri
    A T A A G S I
    DNA 2. Zinciri
    II T S G A T A
    mRNA
    A U A A G S U A U
    A T A tRNA

    Yukarıda DNA’dan başlayarak protein sentezine kadarki bilgi akışı görülmektedir. I, II, III, IV nolu bölgelerdeki nükleotit dizilişi aşağıdakilerden hangisidir?
    I II III IV
    A) TAT TAT USG AUA
    B) ATA ATA AGS UAA
    C) UAU TAT AGS AUA
    D) UAA UAU ASG UAA
    E) AGS ATA UAU AGS
    Cevap: A seçeneğidir.

    Soru 2:
    I. Tekrar tekrar kullanılma
    II. Protein sentezinde görev yapma
    III. Çekirdekte üretilme
    IV. Nükleotidlerden oluşma
    Verilenlerden hangileri her üç RNA (mRNA, tRNA, rRNA) için ortak özelliktir?
    A) I ve II B) II ve III C) III ve IV D) I, II ve III E) I, II, III ve IV
    Cevap: E seçeneğidir.

    Soru 3:
    I. Zayıf H bağı bulundurma
    II. İki nükleotit zincirinden oluşma
    III. Azotlu organik baz bulundurma
    IV. 5 C’lu şeker bulundurma
    Hangileri DNA ve mRNA için ortak özelliktir?
    A) I ve II B) II ve III C) III ve IV D) I, II ve III E) I, II, III ve IV
    Cevap: C seçeneğidir.

    Soru 4:
    Aşağıdakilerin hangisinde nükleotid bulunmaz?
    A) Virüs B) Ribozom C) rRNA D) Kloroplast E) Hormon
    Cevap: E seçeneğidir.

    Soru 5:
    Canlılarda aynı nükleotidler kullanıldığı halde DNA’ların farklı bilgi taşıması aşağıdakilerden hangisi ile açıklanabilir?
    A) Kullanılan beş karbonlu şeker çeşidi
    B) Nükleotitlerin sayı ve dizilişi
    C) Yaşanılan ortamın farklı olması
    D) Canlıların organizasyon düzeyinin farklı olması
    E) Şeker ile fosfat arasında kurulan bağ
    Cevap: B seçeneğidir.

    Soru 6:
    I. Gen Bir bireyin kalıtsal yapısını oluşturan yandaki birimlerin
    II. Adenin küçükten büyüğe doğru sıralanması aşağıdakilerden hangisidir?
    III. Nükleotid
    IV. DNA
    V. Kromozom
    A) I, II, III, IV B) II, III, I, IV, V C) II, IV, III, I, V D) II, III, IV, V, I E) I, II, III ve IV
    Cevap: B seçeneğidir.

    Soru 7:
    I. Yalnızca DNA da bulunur
    II. Karakterlerin aktarımını sağlar
    III. Protein sentezi ile ilgili şifre verir
    IV. rRNAyı sentezler
    Gen ile ilgili verilenlerden hangileri doğrudur?
    A) I ve IV B) II ve III C) II ve IV D) I, II ve III E) I, II, III ve IV
    Cevap: E seçeneğidir.

    Soru 8:
    Biyokimyasal reaksiyonlarda enzim kullanılmasının canlıya sağladığı en önemli yarar aşağıdakilerden hangisidir?
    A) Sindirimi gerçekleştirme
    B) Reaksiyonların kontrol edilmesini sağlama
    C) Aktivasyon enerjisini düşürerek reaksiyonları hızlandırma
    D) Canlıyı zararlı etkilere karşı koruma
    E) Canlının besin üretmesini sağlama
    Cevap: C seçeneğidir.

    Soru 9:
    Besinlerle ilgili aşağıdaki eşlemelerden hangisi yanlıştır?
    Besin Adı Yapısını Oluşturan Birimler
    A) Sakkaroz Glukoz + Fruktoz
    B) Yağ 3 yağ Asidi + Gliserol
    C) Protein n sayıda aminoasit
    D) Maltoz Glukoz + Galaktoz
    E) Mineraller İnorganik Maddeler
    Cevap: D seçeneğidir.
    Soru 10:
    DNA’nın kendini eşlediği bir hücrede aşağıdakilerden hangisi meydana gelmez?
    A) Gen sayısı artar
    B) Ortamdaki nükleotid sayısı azalır
    C) Riboz şekeri kullanımı artar
    D) DNA zinciri açılır
    E) DNA polimeraz enzimi iş görür
    Cevap: C seçeneğidir.

    Soru 11:
    Hücrede bulunan moleküller ve yapılarını oluşturan bağlarla ilgili aşağıdaki eşleştirmelerden hangisi yanlıştır?
    A) Protein Peptit bağları
    B) DNA Ester bağları
    C) ATP Fosfat bağları
    D) Polisakkarit Glikozit bağları
    E) Nükleik asit Fosfat şeker bağları
    Cevap: B seçeneğidir.

    Soru 12:

    Bir hücredeki nükleikasitlerin parçalanması sonucu aşağıdakilerden hangisi oluşmaz?
    A) Riboz B) Adenin C) Fosfat D) Deoksiriboz E) Aminoasit
    Cevap: E seçeneğidir.

    Soru 13:
    Mutasyon sonucu meydana gelen tahribatı gösteren aşağıdaki DNA birimlerinden hangisi kesinlikle tekrar onarılamaz?
    A) - AT - B) - - C) - AT - D) - GC - E) - A -
    - G - - - - TA - - CG - - G -
    - C - - - - AT - - TA - - C -
    - AT - - AT - - GC -

    Alıntı
     

Bu Sayfayı Paylaş