Muammer Özer Kimdir Biyografisi

'Biyografi & Otobiyografi' forumunda DeMSaL tarafından 1 Nisan 2010 tarihinde açılan konu

  1. DeMSaL

    DeMSaL Özel Üye

    Sponsorlu Bağlantılar
    Muammer Özer Kimdir Biyografisi konusu Muammer Özer - Muammer Özer Kimdir - Muammer Özer Resimleri - Muammer Özer Biyografisi - Muammer Özer Hakkında



    Muammer Özer, (d. 1945, Bilecik), film yönetmeni, senarist, yapımcı.

    Altı çocuklu bir demiryolu işçisinin oğlu olan Muammer Özer, ekonomik nedenlerle yarıda bıraktıığı ortaöğreniminden sonra Eskişehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu'nun oyunculuk kurslarında eğitim aldı. Sinemaya büyük ilgi duymaya başlayan sanatçı, askerlik görevi sırasında kısa film ve reklam filmleri çekim denemeleri yaptı. Eskişehir Halk Eğitim Merkezi'nde düzenlediği ücretsiz sinema bilgileri kurslarıyla sinema meraklılarının bilinçlenmesinde rol oynadı.
    1967 yılından itibaren profesyonel kısa film yönetmenliğine başladı. 1970 yılında Almanya'ya giden Özer; burada bir süre çalışmasının ardından Finlandiya'da beş yıl sinema eğitimi aldı. 1977 yılından itibaren İsveç'e yerleşerek orada yaşamını sürdürmeye başladı. 1984 yılında senaryo yazarlığı, yönetmenlik ve yapımcılığı birarada yürütürken, bir filmde oyunculuk, görüntü yönetmenliği ev kurgu görevlerini üstlendi. 12 Eylül'deki işkence olaylarına eleştirel yaklaşımda bulunan Kara Sevdalı Bulut adlı sinema filmi sansüre uğradı. 1981 yılından sonra belgesel filmler de çeken Muammer Özer, yurtiçinde ve yurtdışında çeşitli ödüller aldı.


    Ödüller
    22. Antalya Film Şenliği, 1985, En İyi Senaryo, Bir Avuç Cennet
    14. Strasbourg Avrupa Film Festivali, 1986, En İyi 2. Film, Bir Avuç Cennet
    13. Uluslararası Santarem Film Festivali, 1987, En İyi Film, Bir Avuç Cennet
    13. Uluslararası Santarem Film Festivali, 1987, En İyi Senaryo, Bir Avuç Cennet
    İsveç Göçmen Filmleri Festivali, Büyük Ödül, Bir Avuç Cennet

    Filmografi

    Yönetmenliğini yaptığı kısa filmler

    Kördüğüm, 1970
    Amerikan Tiyatrosu, 1976
    Yalnızlık, 1979
    Çıraklar, 1980
    Toprak Adam, 1980
    Yabancı, 1980

    Yönetmenliğini yaptığı belgeseller
    Ali, 1981
    Kulu,1981
    Güreşçi,1983
    Kapadokya, 1984
    Pamukkale: Sanatçı Doğa,1985
    Göçmen Kadınlar, 1985

    Yönetmenliğini yaptığı sinema filmleri
    Kardeş Kanı / Splettring, 1984
    Bir Avuç Cennet, 1985
    Kara Sevdalı Bulut, 1991
    Hollywood Kaçakları, 1996

    Senaryoları
    Kardeş Kanı / Splettring, 1984
    Bir Avuç Cennet, 1985
    Kara Sevdalı Bulut, 1991
    Hollywood Kaçakları, 1996

    Yapımcılığını üstlendiği filmler
    Bir Avuç Cennet, 1985
    Kara Sevdalı Bulut, 1991
    Hollywood Kaçakları, 1996
     

Bu Sayfayı Paylaş