Mol Kavramı Konu Anlatımı

'Konu Dışı Başlıklar' forumunda Mavi_inci tarafından 20 Mart 2011 tarihinde açılan konu

  1. Mavi_inci

    Mavi_inci Özel Üye

    Sponsorlu Bağlantılar
    Mol Kavramı Konu Anlatımı konusu Mol Kavramı Konu Anlatımı Çözümlü Sorular

    Mol : Avagadro sayısı ( 6,02.1023 ) kadar atom yada molekül içeren maddeye 1 mol denir.

    Örnek : 1 mol HF 6,02.1023 tane HF molekülüdür. Yine bu molekülün içerisinde 1 mol H atomu (6,02.1023tane) ve 1 mol F atomu (6,02.1023 tane) vardır.
    Atom Ağırlığı : 12C izotopu standart seçilerek diğer elementlerin bu izotopla kıyaslanması sonucu hesaplanan kütlelerdir. Örneğin, H=1 O=16 N=14 S=32
    1 Atomik Kütle Birimi (a.k.b) : 1/ 6,02.1023 = 1,66.10-24 gramdır.

    Molekül Ağırlığı : Bileşiği oluşturan elementlerin gram cinsinden kütlelerinin topl***** denir.

    Örnek : 1 mol C6H12O6 (glikoz) kaç gramdır ? (C=12 O=16 H=1)
    = 72 gram C
    = 12 gram H
    = 96 gram O
    180 gram

    Bir Tane Molekülün Kütlesi : Bir tek molekülün kütlesi molekül ağırlığının Avagadro sayısına bölümüyle bulunur .

    1 tek molekülün kütlesi = MA/6,02.1023
    Örnek : 1 tane H2O molekülü kaç gramdır ? (H=1 O=16)
    1 tane H2O = 18/ 6.1023 = 3.10-23 gramdır.
    Bir Tane Atomun Kütlesi : Atom ağırlığının Avagadro sayısına oranıdır.
    1 tek atomun kütlesi = A.A./ 6,02.1023

    Örnek : 1 tane C atomu kaç gramdır ? (C=12)
    1 tane C atomu = 12/6.1023 = 2.10-23 gramdır.
    N.Ş.A’ da Hacim : Bütün gazların bir molü N.Ş.A’da ( 0 0C ve 1 atmosfer de) 22,4 litredir.

    Mol Hesaplama Yöntemleri :
    m Verilen Litre Verilen tanecik Sayısı
    n= n= n=
    MA 22,4 6,02.1023

    Örnek : 23 gram C2H5OH kaç moldür ? (C=12 O=16 H =1)
    MA = 2.12 + 6.1 + 16.1= 46 gram/mol
    n=23/46 = 0,5 mol

    Örnek : N.Ş.A’da 2,8 litre olan CO2 gazı kaç mol ve kaç gramdır ?(C=12 O=16)
    n=2,8/22,4 = 0,125 mol.
    1 mol CO2 44 gram olduğuna göre 0,125 mol CO2 0,125.44= 5,5 gramdır.
    22,4 litre = 1 mol : 11,2 litre= 0,5 mol : 5,6 litre = 0,25 mol : 2,8 Litre = 0,125 mol

    Örnek : 3,01.1023 tane C2H4 molekülü kaç gramdır ? (C=12 H=1)
    n=3,01.1023/6,02.1023= 0,5 mol 1 mol C2H4 28 gram ise 0,5 mol C2H4 14 gram olur.
    Kütlece yüzde = (Elementin bileşikteki kütlesi/toplam kütle)x100
    elementin bileşikteki kütlesi I. elementin verilen gramı
    =
    II. elementin bileşikteki kütlesi II. elementin verilen gramı
    elementin bileşikteki kütlesi I. elementin verilen yüzdesi
    =
    II. elementin bileşikteki kütlesi II. elementin verilen yüzdesi

    ÇÖZÜMLÜ TEST
    1I- 16 gram oksijen gazı
    3,01.1023 tane He gazı
    6 gam C içeren CO2 gazı
    yukarıdaki gazların N.Ş.A.’ da kapladıkları hacim hangi seçenekte doğru olarak
    verilmiştir ?(C=12 O=16) A)I>II>III B) I=II>III
    C) I=II=III D) II>III>I
    E) I=III>II

    Çözüm : I- n=16/32 = 0,5 mol
    0,5. 22,4 = 11,2 litre
    3,01.102376,02.1023=0,5 mol 0,5.22,4 = 11,2 litre
    6 gram C içeren CO2 0,5 moldür. 0,5.22,4 = 11,2 litre
    Cevap C

    3,01.1022 tane X(OH)2 3,7 gram olduğuna göre X in atom ağırlığı kaçtır ? (O=16 H=1)
    74 B) 32 C) 40
    D) 56 E) 14

    Çözüm : n= 3,01.1023/ 6,02.1023 = 0,05 mol
    0,05 mol 3,7 gramsa
    1 mol X
    X= 74 gram/ mol
    X+32+2= 74 Ş X=40 gr/mol
    Cevap C

    8 gram oksijen gazında kaç tane atom
    vardır ? (O=16)
    A) 3,01.1023 B) 6,02.1023
    12,04.1023 D) 1,505.1023
    24,08.1023

    Çözüm : n= 8/32= 0,25 mol O2 gazı
    1 mol O2 molekülünde 2.6,02.1023 tane atom varsa
    0,25 mol O2 de X
    X= 3,01.1023 tane atom Cevap A

    0,2 mol X2Y3 32 gram gelmektedir. Y nin atom ağırlığı 16 olduğuna göre X in atom ağırlığının Y nin atom ağırlığına oranı nedir ?
    2/3 B) 3/2 C) 1
    D) 3/7 E) 7/2

    Çözüm :
    0,2 mol 32 gramsa
    1 mol ?
    ?= 160 gr/mol
    2.X + 3.16 = 160 Ş X= 56 gr/mol
    X/Y = 56/16 Ş X/Y= 7/2 Cevap E

    XY bileşiğinin molekül ağırlığı 28 dir.
    XY2 bileşiğinin molekül ağırlığı 44 dür.
    Buna göre X ve Y nin atom ağırlıkları sırasıyla nedir ?
    24-32 B) 14-12 C) 12-16
    D) 32-23 E) 12-14

    Çözüm :
    2 X + Y = 28
    X + 2Y = 44
    X= 12 Y= 16 Cevap C

    Kütlece %80 X içeren X2H6 bileşiğinde X in atom ağırlığı kaçtır ?
    12 B) 14 C) 23
    D) 27 E) 40

    Çözüm :
    2.X / 6.1 = 80/20 Ş X= 12 Cevap A

    NH3 + CO karışımı N.Ş.A da 11,2 litre olup karışımın kütlesi 11,8 gram gelmektedir. Karışımdaki CO nun mol % si nedir ?
    ( C=12 O=16 N=14 H=1)
    20 B) 40 C) 60
    D) 80 E) 90

    Çözüm :
    NH3 + CO = 0,5 mol; NH3 x mol ise CO = 0,5-x moldür.
    0,5. 17 + (0,5-x).28 = 11,8 gram
    X=0,2 mol NH3 CO = 0,3 mol olur.
    0,5 molde 0,3 mol CO varsa
    100 molde X
    X= 60 Cevap C

    1,806.1023 tane atom içeren SO3 gazı N.Ş.A da kaç litre hacim kaplar ?
    6,72 B) 22,4 C) 2,24
    D) 1,68 E ) 4,48

    Çözüm : n= 1,806.1023/6,02.1023 = 0,3 mol atom
    1 mol SO3 de toplam 4 mol atom varsa
    X mol 0,3 mol atom
    X= 0,075 mol V= 0,075.22,4 = 1,68 litre Cevap D

    3,01.1023 tane CO molekülü, N.Ş.A da 5,6 litre hacim kaplayan N2 gazı ve 7,5 gram NO gazından oluşan karışımın kütlesi kaç gramdır ?
    14 B) 21 C) 22
    D) 28,5 E) 32,5

    Çözüm :
    CO= 3,01.1023/6,02.1023 = 0,5 mol .28 = 14 gr
    N2 = 5,6/22,4 = 0,25 mol . 28=7 gr
    = 7,5 gr
    NO= 7,5 gr
    Mt= 14+7+7,5 = 28,5 gr. Cevap D

    Eşit molekül sayıda bir karışım elde edebilmek için 15 gram C2H6 gazına N.Ş.A da kaç litre C3H4 eklenmelidir ? (C=12 H=1)
    A) 5,6 B) 2,24 C) 22,4
    D) 1,12 E) 11,2

    Çözüm :
    C2H6= 15/30 = 0,5 mol
    Molekül sayılarının eşit olması demek mol sayılarının eşit olması demektir. O halde C2H6 da 0,5 mol olmalıdır.
    0,5.22,4 = 11,2 litre C3H4 Cevap E

    X2H4 bileşiği ile XO bileşiği eşit kütlede ve molekül sayıları da eşit olduğuna göre X in atom ağırlığı nedir ?(O=16 H=1)
    12 B) 14 C) 16
    D) 32 E) 40

    Çözüm :
    Molekül sayıları eşitse mol sayıları da eşittir. Kütlelerde eşit olduğuna göre molekül ağırlıkları da eşittir.
    2.X + 4.1 = X+16 Ş X= 12 Cevap A

    XY3 bileşiğinin molekül ağırlığı MgY bileşiğinin molekül ağırlığının 2 katı olduğuna göre Y elementinin atom ağırlığı kaçtır? (X=32, Mg=24)
    12 B) 16 C) 23
    D) 24 E) 40

    Çözüm :
    (32 + 3.Y) = 2.(24 + Y) Ş Y = 16 Cevap B

    0,01 molünde 0,02 mol X ve 0,03 mol Y bulunan bileşiğin formülü aşağıdakilerden hangisidir ?
    XY B) XY2 C) X2Y3
    D) XY3 E) X2Y

    Çözüm :
    1 molde 2 mol X ve 3 mol Y bulunacağından bileşik X2Y3 olur. Cevap C

    0,5 mol CuSO4XH2O bileşiği 125 gram ise X sayısı nedir ? (Cu=64 S=32 H=1 O=16)
    2 B) 3 C) 4
    D) 5 E) 6

    Çözüm :
    0,5 mol CuSO4XH2O 125 gram ise
    1 mol ?
    ? = 250 gram
    CuSO4XH2O = 250 Ş 64 + 32 +64 + 18.X = 250
    X= 5 Cevap D
     

Bu Sayfayı Paylaş