Müdür Yardımcılığı, KBYS Uzman Öğretmenlik Sınavı,Ders Notları,Çıkmış Sorular

'Öğretmenlerimizin Bölümü' forumunda Mavi_Sema tarafından 19 Ocak 2010 tarihinde açılan konu

  1. Mavi_Sema

    Mavi_Sema Özel Üye

    Sponsorlu Bağlantılar
    Müdür Yardımcılığı, KBYS Uzman Öğretmenlik Sınavı,Ders Notları,Çıkmış Sorular konusu ÖĞRETMENLİK KARİYER BASAMAKLARINDA YÜKSELME SINAVI UZMAN ÖĞRETMENLİK (2005- EK KBYS) SORU KİTAPÇIKLARI VE YANITLARI
    SINAV TARİHİ: 30.04.2006
    SORU KİTAPÇIĞI-A


    TÜRKÇE TESTİ
    KBYS / 2006

    1. Çocuklarin artik okumadigindan, bilgisayara ve
    I
    televizyona aşiri derecede düşkün oldugundan
    şikâyet ediliyor. Böyle bir ortamda, bu kadar çok
    II
    çocuk kitabinin bulunmasi hem sevindirici hem de
    III
    şaşirtici. Aslinda çocuklarin düş gücüne seslenerek
    IV
    bir cümlenin melodisine, bir resmin büyüsüne kapil-
    malarini, sonunda okumanin bagimlisi olmalarini
    V
    saglamak hiç de zor degil.
    Bu parçadaki altı çizili yerlerin hangisinde olumlu
    bir durumu anlatmak için olumsuz anlamlı bir söz
    kullanılmıştır?
    A) I. B) II. C) III. D) IV. E) V.
    2. Okumayi yaşamin bir parçasi sayan kişiler vardir.
    Onlar, kitaplardan edindikleri bilgileri, oldugu gibi
    benimsemezler; bunlara kimi zaman katilirlar, kimi
    zaman katilmazlar. Kitaplarda karşilaştiklari her ye-
    ni görüşle hesaplaşirlar. Böylece kendilerine özgü,
    bagimsiz düşünceler oluştururlar.
    Bu parçada geçen �hesaplaşmak� sözcüğüyle anlatılmak
    istenen, aşağıdakilerden hangisidir?
    A) Düşünülenleri özgürce ortaya koymak
    B) Kitaplarda yer alan bilgileri önemsememek
    C) Bir şeyi degişik yönleriyle irdeleyerek bir yargiya
    varmak
    D) Bir olayi bütün yönleriyle benimsemek
    E) Genel dogrularin bilinmeyen yönlerini tartişmak
    3. Çagdaş yazarlar arasinda, birkaçi dişinda, begendigi
    yok gibiydi. Kendisi ile dolu oldugu için, ona göre, hiç
    kimse onun düzeyine erişemezdi.
    Bu parçada geçen �kendisi ile dolu olmak� sözüyle
    anlatılmak istenene en yakın anlam aşağıdakilerin
    hangisinde vardır?
    A) Birçok yazarin yapitlarini degersiz bulma
    B) Kendisini çogu yazardan üstün görme
    C) Hep kendisinden söz etme
    D) Yapitlarinda çok ve degişik konulari işledigini
    savunma
    E) Kendi yapitlarinin degerli oldugunu kanitlamaya
    çalişma
    4. Her yazinsal yarati benim için ayni degeri taşimaz.
    Sözgelimi anilar, günlükler, denemeler benim tat alarak
    okudugum, onlarda kendimi buldugum ürünlerdir.
    Onlari severek okurum. Çünkü yaraticilari kravat takmadan,
    ütülü pantolon giymeden okurlarinin karşisina
    çikarlar. Nitekim ben de onlar gibi davranir, yanlarina
    çikarken makyaj yapma geregini duymam.
    Bu parçada geçen �yaraticilarin kravat takmadan,
    ütülü pantolon giymeden okurlarinin karşisina çikmasi�
    sözüyle anlatılmak istenen aşağıdakilerden
    hangisidir?
    A) Herkesle senli benli olma
    B) Deger vermeme
    C) Kurallara uymama
    D) Oldugu gibi görünme
    E) Rahatina düşkün olma

    5. Ödül almak, beni bir yandan çok sevindirdi; bir yan-
    dan da çok düşündürdü. Çünkü başarili olmak, kimi
    I
    zaman ürkütücü oluyor. Başarili insanlar bir kenara
    II
    itiliyor. �Nasil olsa o kendi yolunu bulur.�diye ona
    III
    destek olmaktan vazgeçiliyor. �O, böyle bir rol için
    IV
    çok para ister.� deniyor. Buna benzer sözleri, ödül-
    leri aldikça daha da çok duydum ve üzüldüm. Onun
    için bir süre bu ortamdan uzaklaştim. Bu kez de
    �Burnu büyüdü.� dediler.
    V
    Bu parçadaki numaralanmış sözlerden hangisi
    aşağıda aynı numarayla verilen sözle anlamca
    uyuşmamaktadır?
    A) I. ayricalik kazandirma
    B) II. ilgi göstermeme
    C) III. güven duyma
    D) IV. maddi açidan ulaşilmaz olma
    E) V. kendini başkalarindan üstün görme
    6. Yazarlikta, yaşlanmak bir kayip degil, hatta çogu kez
    kazançtir.
    Bu sözle anlatılmak istenen aşağıdakilerden hangisidir?
    A) Bir yazar giderek daha gerçekçi olur.
    B) Yazarlar ilk ürünlerini sonradan elden geçirirler.
    C) Yazarlar sanatta gittikçe yetkinleşirler.
    D) Deneyimli yazarlar daha titiz çalişirlar.
    E) Yazar olgunlaştikça okurlari da artar.
    7. (I) Kişin Anadolu�da çok yolculuk yaptim. (II) Dag
    başlarinda, donmuş çaglayanlar ay işiginda işilti-
    lar saçarken ateşler yaktim. (III) Nice kapilar çal-
    dim; tanimadigim insanlarin konugu oldum. (IV) Bu
    yolculuklar sirasinda içinden geçtigim ormanlar sessizlige
    gömülmüştü. (V) Beyaz örtü altinda kaybolmuş
    agaçlar, insanin, yeryüzündeki bütün seslerin
    yok oldugu duygusuna kapilip ürpermesine yol açiyordu.
    (VI) Yalnizca bu duyguyu yaşamak için bile
    Ilgaz Daglari�na gidilmeye deger, diye düşündüm
    hep!
    Bu sözleri söyleyen kiºinin, gördüklerinden, algıladıklarından
    çok etkilendiği, numaralanmış cümlelerin
    hangilerinden anlaşılmaktadır?
    A) I. ve II. B) II. ve IV.
    C) III. ve IV. D) IV. ve V.
    E) V. ve VI.

    8. (I) Beyoglu�nda 19. yy.in ortalarindan itibaren her
    sokagin adinin bir öyküsü vardi. (II) Sokaklarin
    adlari, az çok tarihçelerini de ortaya koyuyordu.
    (III) Ama artik birçogunun adi degiştirildi; bunun
    sonucunda kentin tarihiyle olan baglantilarimiz da
    birer birer yok oldu. (IV) Örnegin bugün Kallavi di-
    ye bildigimiz sokagin asil adi Ravani Sokagi�ydi.
    (V) Bugün, bu sokagin Tepebaşi�na açilan köşesinde
    Büyük Londra Oteli var. (VI) Burasi otel olmadan
    önce Ravani ailesinin malikânesiydi; sokak
    da o ailenin adini taşiyordu.
    Bu parçadaki numaralanmış cümlelerin hangisinde
    eleºtiri havası vardır?
    A) II. B) III. C) IV. D) V. E) VI.
    9. Mutsuzlugumuza yol açan kişileri bagişlamak, bir bakima,
    geçmişte bellegimizde kötü izler birakmiş anilarin
    baskisindan kurtulmak, onlarin yaşamimizi denetim
    altinda tutmasina son vermektir.
    Aşağıdakilerden hangisi bu cümleye anlamca en
    yakındır?
    A) Bizi olumsuz yönde etkileyen olaylara, zaman
    içinde hoşgörüyle yaklaşmak gerekir.
    B) Yaşamimizi yönlendiren kimi olaylari, durumlari
    kolay kolay unutamayiz.
    C) Geçmişte yaşadiklarimiz, degişik açilardan gelecegimizi
    de etkiler.
    D) Yaşadiklarimizin üzerinden uzun bir süre geçmedikçe
    onlari dogru degerlendiremeyiz.
    E) Kimileri, sevmedikleri kişilerin hakli olacagini düşünmek
    bile istemezler.

    10. Aşağıdakilerin hangisinde betimlenen varlığa duyulan
    özlem dile getirilmiºtir?
    A) Altinda deniz, üstünde koşuşan insanlar olan
    Galata Köprüsü� Istanbullularin yaşamina karişmiş
    bir yerdi.
    B) Adi dünyanin hemen her yerinde bilinen Ayasofya�
    Ilk gördügüm günkü görkeminden bir
    şey yitirmemişti.
    C) Alti minareli Sultan Ahmet Camisi� Ramazan
    aylarinda mahyalarindan süzülen işiklar çok
    uzaklardan görünürdü.
    D) Binlerce dükkâni olan Kapaliçarşi� Sik sik gider,
    çogu kez de aradigimiz dükkâni bulamazdik.
    E) Deniz ortasindaki Kizkulesi� Hâlâ düşlerimize
    giren, gizemli bir dünyasiydi çocuklugumuzun.
    11. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir yazarın
    olumlu ve olumsuz yönleri bir arada yansıtılmıştır?
    A) Öykülerinde halkin bilgisini artirma amaci gütmüş,
    böylece yaşadigi dönemdeki yönelimlerin
    aksine �toplum için sanat� görüşünü benimsemiştir.
    B) Yapitlarinin geliriyle geçinen yazar, çok yapit
    verme düşüncesiyle üsluba zaman ayiramamiş
    ve özenli bir üslup oluşturmamiştir.
    C) Yapitlarindaki şive taklitlerinin etkisiyle her siniftan
    okuyucu tarafindan zevkle okunmuş; ama bu
    bölümleri, bati romanindaki gibi yapitla kaynaştiramamiştir.
    D) Özellikle doga ve kişi betimlemelerinde özentili
    ve beylik bir anlatimdan kendini kurtaramamiştir.
    E) Seçtigi konulari işlerken okuyucularin ilgisini diri
    tutmak için güldürü ögesinden de yararlanmiştir.
    12. (I) Eleştirmenin, özellikle eleştiri yaptigi alanda çok
    geniş bilgisi ve kültürü olmali. (II) Ayrica güçlü bir
    zekâ, sanat zevki, tarafsizlik da eleştirmende olma-
    si gereken nitelikler. (III) Tabii ki bunlar eleştirmenin
    nitelikli eleştiriler yapabilmesi için gerekli. (IV) Ayrica,
    eleştirmenin bir yazisinin, bazen bir sanatçinin taninmasini
    sagladigi, bazen de unutulmasina yol açtigi
    göz ardi edilmemeli. (V) Öyleyse eleştirmen, degerlendirmelerinde
    ve vardigi sonuçta çok duyarli davranmali,
    sanatin ve toplumsal begeninin kilavuzu
    oldugunu unutmamali. (VI) Ele aldigi sanat eserini,
    yazari kadar benimsemeli ve onun, okurlarina karşi
    duydugu sorumlulugu kendisi de hissetmeli.
    Bu parçadaki numaralanmış cümlelerden hangisi
    V. cümlede belirtilen düºüncenin nedeni olabilir?
    A) I. B) II. C) III. D) IV. E) VI.
    13. (I) Tüm sanatlarda oldugu gibi edebiyatta da reka-
    bet can acitabiliyor. (II) Benimle ilgili olarak da böyle
    bir şey söz konusu: kiskançlik, aleyhte konuşma�
    (III) Duymamayi, görmemeyi tercih ediyorum; o tür
    ortamlara girmiyorum. (IV) Ama biliyorum ki konuşuluyor.
    (V) Çünkü istemesem de öyle ortamlarda bulundugumda,
    başkalari için konuşuldugunu görüyorum.
    (VI) Demek ki ben yokken de benim hakkimda
    konuşuluyor.
    Bu parçada sanatçı, yakındığı durumdan nasıl korunduğunu
    numaralanmış cümlelerin hangisinde
    belirtmektedir?
    A) I. B) II. C) III. D) IV. E) V.
    14. (I) Günümüzde insanlar, günde en az beş saatlik
    bir süreyi televizyon izlemeye ayiriyorlar. (II) Televizyonda
    yayimlanan programlar, hem çok yüzey-
    sel hem de onlar yüzünden, okuma ikinci plana itiliyor.
    (III) Oysa, özellikle gençlerin okuma alişkanligi
    kazanmasi ve bol bol okumasi gerekiyor. (IV) Bu
    noktada anne-babalara, egitimcilere önemli görevlerin
    düştügüne inaniyorum. (V) Bir egitimci olarak
    gençlere, üretici bireyler olmalarina yardim edecek,
    onlarin gelişmelerini saglayacak kitaplar okumalarini
    öneriyorum. (VI) Onlara salt eglenerek degil, okuyarak,
    ögrenerek vakit geçirmelerini ögütlüyorum.
    Bu parçadaki numaralanmış cümlelerin hangisinde
    televizyon yayınlarına yönelik olumsuz bir
    eleºtiri söz konusudur?
    A) II. B) III. C) IV. D) V. E) VI.
    15. (I) Öykü ve roman yazarlarinin �çocuklar için� yazmalari
    elbette çok iyi olur; eger gerçekten çocuklar
    için yazabilirlerse. (II) Çünkü bu, kolay görünen zor
    bir iştir. (III) Tipki gençler için yazmak gibi. (IV) Çocugun
    dünyasina girebilmek, onun dilini konuşabilmek
    hiç de kolay degildir. (V) Zaman içinde geçişler
    yapabilmek, hem onlarin yaşina inmek, hem de bugünün
    birikimini onlara, ****** olmadan, onlari aşmadan
    anlatabilmek gerek.
    Bu parçaya göre, yazılması istenen öykü ve romanların
    nitelikleri, numaralanmış cümlelerin
    hangilerinde belirtilmiºtir?
    A) I. ve II. B) I. ve III. C) II. ve III.
    D) III. ve IV. E) IV. ve V.
    16. (I) Nasil usta mimarlar caddelere, sokaklara çizgilerini
    birakirsa bu yazarimiz da usta kalemiyle çocuk
    yazininda iz birakmiş bir yazar. (II) Bu yapitinda, kitaba
    adini veren öyküden başka, beş öykü daha bulunuyor.
    (III) Öykülerin hepsi fabl türünde yazilmiş ve
    okura doganin sicakligini duyumsatiyor. (IV) Dogaya
    zarar verenler ise açik bir dille eleştiriliyor. (V) Hayvanlarin
    ve nesnelerin konuşturularak insana ait özellikler
    taşir hale getirilmesi, düşle gerçegi iç içe yaşayan
    çocuklara tanidik bir dünyanin kapilarini araliyor.
    Bu parçadaki numaralanmış cümlelerin hangisinde
    nesnellik söz konusudur?
    A) I. B) II. C) III. D) IV. E) V.
    17. Bir işik seline burnunu uzatan Reşadiye Yarimada-
    I II
    si�nin kimsesiz patikalarinda sirt çantamla yürür-
    III
    ken, denizin mavi gözleriyle bakiştigimizda, arka-
    IV
    daşimin ne demek istedigini daha iyi anladim. Bir
    koltugunun altina Ege�yi, ötekine Akdeniz�i almişti
    V
    Datça.
    Bu parçadaki numaralanmış sözlerin hangisinde
    insana özgü nitelikler doğaya aktarılmamıştır?
    A) I. B) II. C) III. D) IV. E) V.
    18. (I) Hüzünlü bir çocukluk geçirdim ben; çok mutlu bir
    çocuklugum olmadi. (II) Ailem, kendi içinde mutlu bir
    aile degildi çünkü. (III) Ama iyi insanlardi annemle
    babam; beni sevdiler ve sevgilerini ellerinden geldigince
    belli ettiler. (IV) Ben, babam sayesinde edebiyata
    yöneldim. (V) Kendisi, kitap yazmayi çok istemiş;
    ama yapamamişti.
    Bu parçada konuºan kiºinin numaralanmış sözleriyle
    ilgili olarak aşağıda verilenlerden hangisi
    yanlıştır?
    A) I. cümlede, geçmişte yaşadiklariyla ilgili bir degerlendirme
    yapiyor.
    B) II. cümlede, I. cümlede söylenenin nedenini belirtiyor.
    C) III. cümlede, çevresindekilerin kendisiyle ilgili
    duygularini açikliyor.
    D) IV. cümlede, babasinin başarili bir insan oldugundan
    söz ediyor.
    E) V. cümlede, babasiyla ilgili bir saptama yapiyor.
    19. (I) �Bu işte çok para var.� diye düşünerek seçme-
    dim müzigi; o benim hobimdi önceleri. (II) Ben, teknik
    alanda ögrenim gördüm; ama müzikten de kopmadim.
    (III) Özel çabamla, kendimi zorlayarak sol-
    fej ve nota ögrendim. (IV) Gördügüm ilgiye karşin
    hâlâ bu sanatta bilmedigim çok şey var, diye düşünüyorum.
    (V) Ayrica ben, milyonlarin begenisinin
    yani sira bu işten anlayanlarin eleştirilerini de çok
    önemserim.
    Bu parçada konuºan kiºinin numaralanmış sözleriyle
    ilgili olarak aşağıda verilenlerden hangisi
    yanlıştır?
    A) I. cümlede, müzige nasil başladigini anlatiyor.
    B) II. cümlede, sanatta teknik bilginin önemli yeri
    oldugunu belirtiyor.
    C) III. cümlede nasil bilgi edindigini ortaya koyuyor.
    D) IV. cümlede bilgisinin yetersizliginden söz ediyor.
    E) V. cümlede, uzman görüşüne önem verdigini
    açikliyor.
    20. (I) Ailelerin egitime bakiş açisi, içinde bulundugu ortama
    yani yaşadigi kültüre göre degişir. (II) Örnegin,
    kirsal kesimde aileler, çogunlukla tarimla ugraşir, geleneklerine
    sikica baglidir. (III) Gecekonduda yaşayan
    aileler, kirsal kültürle kentsel kültür arasinda kalmiş,
    degişik bir kültürü benimsemiştir. (IV) Kentlileşmiş
    aileler ise geleneklerle baglari gevşemiş, çekirdek
    aile yaşami sürdürür. (V) Hangi tür kültürde olursa
    olsun, ailenin toplum içindeki konumuyla egitimden
    yararlanma derecesi arasinda güçlü bir ilişki
    vardir.
    Bu parçadaki numaralanmış cümlelerle ilgili olarak
    aşağıda verilenlerden hangisi yanlıştır?
    A) I. cümlede, egitim anlayişiyla kültür arasindaki
    ilişki vurgulanmaktadir.
    B) II. cümlede, kirsal kültüre bagli ailelerle ilgili bir
    gözlemden söz edilmektedir.
    C) III. cümlede, belirli bir çevrede yaşayanlarin kültürel
    durumu belirtilmektedir.
    D) IV. cümlede, kentli aile tipinin iki özelligi açiklanmaktadir.
    E) V. cümlede, egitimde firsat eşitligine ilişkin bir
    öneride bulunulmaktadir.
    21. Burada gür bitki örtüsünün şemsiye gibi örttügü dag
    I
    yollari çok bozuk. Az ileride sirtini boz tepelere yas-
    II III
    lamiş, işil işil parlayan çinko çatili ahşap evleriyle
    Aşagi Kişla Yaylasi çikiyor karşimiza. Ulu agaçlar
    IV
    gözden kaybolurken toprak yol, sivri kayalara dönü-
    V
    şüyor.
    Bu parçadaki numaralanmış sözcüklerden hangisi
    niteleme amacıyla kullanılmamıştır?
    A) I. B) II. C) III. D) IV. E) V.
    22.
    I. Bu durumda ögretmene düşen görev, bunlari
    göz önünde bulundurmak, ögrencilerle iletişimini
    bilimsel kaynaklardan edindigi bilgilere
    göre yönlendirmek, böylece ögrencilerin olum-
    lu bir kişilik kazanmasini saglamaktir.
    II. Sorulan sorulara parmak kaldirmayarak bir anlamda
    kendisini, sorulari yanitlayamamak tehlikesinden
    kurtardigini düşünür.
    III. Övgü ve yapici eleştiriler, çocugun çalişma ve
    başarili olma istegini artirirken, kişiligine yönelik
    olumsuz tutumlar her şeyi bir anda altüst edebilir.
    IV. Olumsuz tutumlar nedeniyle, kendisini beceriksiz
    ve başarisiz görmeye başlayan çocuk, yavaş
    yavaş kendine olan güvenini kaybeder; hata
    yapmaktan korkar ve zamanla kendisini her
    şeyden soyutlamaya başlar.
    Yukarıdaki numaralanmış cümlelerin anlamlı bir
    bütün oluºturan sıralanışı aşağıdakilerden hangisidir?
    A) I., III., IV., II. B) III., II., I., IV.
    C) III., IV., II., I. D) IV., I., II., III.
    E) IV., III., I., II.
    23.
    I. Baştan sona uluslararasi işaret sistemiyle ve
    tabelalarla belirlenmiş bir güzergâhi olan bu
    tarihi yol, Türkiye�nin en uzun yürüyüş parkurunu
    oluşturuyor.
    II. Tabii bunlara, dünyanin en uzun on yürüyüş
    parkurundan biri olan Likya Yolu�nu da eklememiz
    gerekiyor.
    III. Fethiye-Hisarönü�nden başlayan bu güzergâh,
    konuklarini Likya�nin gizemli kentlerinde agirlayarak
    Antalya�ya 25 km uzakliktaki Hisarçandir
    Köyü�nde sona eriyor.
    IV. Kaçkarlar, Kapadokya ve Istanbul yakinlarindaki
    yürüyüş parkurlari, son yillarda gelişen
    doga turizminin ana merkezlerini oluşturuyor.
    V. 509 km uzunlugundaki Likya Yolu, �Işik Ülkesi�
    nin tarihi ve dogal güzellikleri eşliginde bir
    yolculuga çikariyor ziyaretçilerini.
    Yukarıdaki numaralanmış cümlelerin anlamlı bir
    bütün oluºturan sıralanışı aşağıdakilerden hangisidir?
    A) I., II., IV., III., V. B) II., V., I., III., IV.
    C) III., I., II., IV., V. D) IV., II., V., I., III.
    E) IV., V., II., III., I.
    24.
    I. Ögrencilerde bilgi, beceri, tutum ve degerleri
    geliştirmede kullanilan tüm araç, gereç ve kaynaklara
    ögretim materyali denir.
    II. Ögrenmelerin gerçekleşmesinde, görsel ve işitsel
    materyalin önemli bir payi oldugu, yapilan
    araştirmalarla saptanmiştir.
    III. Görsel ve işitsel materyaller ne kadar mükemmel
    olursa olsun uygun zaman ve ortamda kullanilmadikça
    yararli olamaz.
    IV. Egitim ve ögretimde görsel ve işitsel materyale,
    ne kadar çok yer verilirse ögrenme o ölçüde iyi
    ve kalici iz birakmakta, böylece unutma da gecikmektedir.
    V. Ögrenme, bireyin edindigi bilgilerle ve çevresiyle
    etkileşimi sonunda bilgi, beceri ve tutum geliştirmesidir.
    Yukarıdaki numaralanmış cümlelerin anlamlı bir
    bütün oluºturan sıralanışı aşağıdakilerden hangisidir?
    A) I., III., IV., II., V. B) II., III., I., V., IV.
    C) III., I., II., IV., V. D) IV., I., II., V., III.
    E) V., I., II., III., IV.
    25.
    I. Her oyunun nerede, ne zaman ortaya çiktigini
    anlatan bir öyküsü vardir.
    II. Çocuklar için oyun, yaşamin vazgeçilmez bir
    parçasidir.
    III. �Sözcük türetme�, �Hadi anlat bakalim.� gibi
    oyunlar dil derslerinin daha zevkli ve ögretici
    olmasini saglar.
    IV. Günlük yaşamda oynanan birçok oyun egitim
    amaciyla sinifta da oynanabilir.
    V. Ögretme ve ögrenme sürecinde oyunlara yer
    vermenin dersleri ilginç kilacagi ve ögrencileri
    güdüleyecegi düşünülmektedir.
    Yukarıdaki numaralanmış cümlelerle anlamlı bir
    bütün oluşturulduğunda hangi cümle anlam ve
    anlatım açısından bu paragrafta yer almaz?
    A) I. B) II. C) III. D) IV. E) V.
    26.
    I. Çocuklarin anadilini güzel ve etkili biçimde kullanmalari
    okulla ailenin birlikte çalişmasina baglidir.
    II. Türkçe konusunda en önemli görevi, kuşkusuz
    egitimciler üstlenmelidir.
    III. Dilin insani insan yapan okuma, yazma, dinleme
    ve konuşma gibi boyutlari vardir.
    IV. Ögretmenler kadar annelere, babalara da büyük
    görevler düşmektedir.
    V. Yalnizca Türkçe ögretmenlerinin degil, bütün
    ögretmenlerin Türkçe duyarligini, Türkçe sevgisini
    benimsemesi gerekir.
    Yukarıdaki numaralanmış cümlelerle anlamlı bir
    bütün oluşturulduğunda hangi cümle anlam ve
    anlatım yönünden bu paragrafta yer almaz?
    A) I. B) II. C) III. D) IV. E) V.
    27. Aşağıdaki cümlelerin hangisindeki altı çizili noktalama
    iºareti yanlış kullanılmıştır?
    A) Sevgili dostlar ! Önce size, buraya geliş nedenimi
    anlatayim.
    B) Bir daha böyle bir şey yapma, olur mu ?
    C) Buraya geldi , arkadaşiyla konuştu, gitti.
    D) Çocuklara sesleniyorum ; kitap okuyunuz.
    E) �Sen de bize katil . � diyerek uzaklaşti.

    28. 15. yy. da Rönesans Döneminde erkek giysileri
    I II
    önemli ölçüde sitil degişikligine ugrar. Kabarik
    III
    omuzlar, gögüsten bele dogru daralan ceketler, dar
    IV
    pantolonlarla dikkat çeken erkek modelleri yaratilir.
    V
    Bu parçadaki numaralanmış sözlerden hangisinin
    yazımı yanlıştır?
    A) I. B) II. C) III. D) IV. E) V.
    29. Bugünlerde Çukurcuma�da farkli bir hareketlilik var.
    I II
    Bir biri ardina sanat galerileri, kafeler açiliyor. Eski
    III
    dükkânlar, marangozhaneler, kahveler bir bir el de-
    giştiriyor. Bunlar ya mimarlik bürosuna ya da moda
    IV
    atölyesine dönüşüyor.
    V
    Bu parçadaki numaralanmış sözlerden hangisinin
    yazımı yanlıştır?
    A) I. B) II. C) III. D) IV. E) V.
    30. Aşağıdakilerin hangisinde bir anlatım bozukluğu
    vardır?
    A) Çocuklarinizin sorularina cevapsiz kalmayin.
    B) Kendinize de zaman ayirmayi unutmayin.
    C) Sporu, yaşaminizin bir parçasi durumuna getirin.
    D) Saglikli beslenme kurallarina koşulsuz olarak
    uyun.
    E) Doktora danişmadan vitamin kullanmayin.
    31. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde, bir sözcüğün
    baºka bir sözcüğün yerine kullanılması anlatım
    bozukluğuna yol açmıştır?
    A) Havalar isininca çevre illere geziler düzenlenecekmiş.
    B) Dereceye giren ögrencilere, diploma töreninde
    ödül verilecekmiş.
    C) Siniflardaki ögrenci sayisini azaltmak için gelecek
    yil okulumuzda yeni bir düzenleme yapilacakmiş.
    D) Bakanlik yetkilileri önümüzdeki hafta okulumuzu
    ziyaret edecekmiş.
    E) Okuldan ögretim durumunu gösteren bir belge
    almasi gerekiyormuş.
    32. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu
    vardır?
    A) Sorunlarimizi iletmek için bir yetkiliyle görüşmemiz
    gerekiyor.
    B) Tahlillerinizin sonuçlarini doktorunuza yarin gösterebilirsiniz.
    C) Arabanizi otoparka biraktiginizda degerli eşyanizi
    yaniniza aliniz.
    D) Bazi ögrenciler, planli ders çalişmasinin önemini
    bilemiyor.
    E) Başarili olabilmek için nicelikten çok, nitelige
    önem vermenizi öneririm.
    33. Günişigina çikarmadigim çok fotograf var. (I) Bu malzemeden
    rahatlikla beş kitap oluşturabilirim. (II) O kadarina
    da gerek yok. (III) Herkesin tek işi benim fotograflarima
    bakmak degil ki. (IV) Insanlarin işi gücü
    var. (V) Çolugu çocuguyla gezecek, eglenecek, yemek
    yiyecek�
    Bu parçadaki numaralanmış yerlerden hangisine
    �ama� sözcüğü getirilebilir?
    A) I. B) II. C) III. D) IV. E) V.
    34. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde, yerinde kullanılmayan
    bir söz vardır?
    A) Bu başarili uygulama, üyelerimizin çok güzel
    tepki göstermelerine neden oldu.
    B) Bu yemekten yiyen herkes gibi benim de midem
    bozuldu.
    C) Müdür beye gidip, geldigimi haber vereyim, dedi.
    D) Onun, yeni işine yavaş yavaş aliştigini görüyor,
    bu duruma seviniyordu.
    E) Buranin çekiciligi nereden geliyor, diye sormadan
    edemedi.
    35. (I) Yazarlarin bütün yapitlarini bir arada yayimlamak,
    sayica fazla degilse bir kitapta toplamak, fazlaysa
    bir dizi oluşturmak, yararina inandigim bir uygulama.
    (II) Yayinevlerimiz yillardir bu konuya önem veriyor,
    aramizdan ayrilmiş olan, bir daha yapit vermeyen
    yazarlarin �bütün yapitlari�ni, yaşayanlarin da �toplu
    yapitlari�ni yayimliyor. (III) Ben �bütün yapitlari�, �toplu
    yapitlari� işini çok önemserim. (IV) Yayinciligimizda
    bu anlayişin gelişmesine katkida da bulundum.
    (V) Ama yararliligi bakimindan önemi daha az olmayan,
    yazarlarin yapitlari arasindan en güzel örneklerin
    seçilmesiyle oluşturulan �seçme yapitlari� konusu
    üzerinde yeterince durmadim. (VI) Şimdi bu eksikligin
    giderilmesi yolunda çalişmalar yapmayi düşünüyorum.
    Bu parça iki paragrafa ayrılmak istense ikinci
    paragraf hangi cümleyle baºlar?
    A) II. B) III. C) IV. D) V. E) VI.
    36. (I) Hababam Sinifi�ni böylesine sevimli, etkileyici kilan
    özellikler nelerdir? (II) Öncelikle Rifat Ilgaz bir
    ögretmendir, okulu ve okulda yaşananlari yakindan
    bilir. (III) Ayrica, yapitta anlatilanlar, ögrencilik yillarini
    geride birakanlarin da, bugün okul siralarinda
    olanlarin da yaşadigi olaylardir. (IV) Egitim düzenimize
    yönelik eleştiriler içermektedir bu yapit. (V) Bu
    olaylar, bir yazarimizin da dedigi gibi hepimizin ögrencilik
    yaşamini bütünüyle kuşatir. (VI) Kara tahtasi,
    tebeşir kokusu, yazilisi, sözlüsü, kopyasi, karnesiyle
    okul hayatinin aci ve tatli anilaridir.
    Bu parçadaki numaralanmış cümlelerden hangisi
    düºüncenin akışını bozmaktadır?
    A) II. B) III. C) IV. D) V. E) VI.
    37. Karagöz oyunlarinda, ----. Kişiler daha perdeye çikarken
    çalinan ezgiden kimin gelecegi anlaşilir. Osmanli
    Imparatorlugu�nu oluşturan çeşitli gruplar arasindaki
    dil farkliliklari da bir güldürme ögesidir. Seslendirmelerin
    hepsini ayni kişi, Karagözcü yapar. Oyunlardaki
    otuz kirk kişiyi konuşturan hep odur.
    Bu parçadaki boº bırakılan yere düºüncenin akışına
    uygun olarak aşağıdakilerden hangisi getirilebilir?
    A) kişilerin diş görünüşleri, fiziksel özellikleri çok
    önemlidir
    B) kişilerin dilleri, onlarin geldigi toplumsal sinifin
    özelliklerini taşir
    C) kişilerin belli olaylar karşisindaki tepkileri aynidir
    D) her kişi karakter olarak farkli ama ses yönünden
    aynidir
    E) her kişinin kendine özgü müzigi, türküsü ve
    dansi vardir
    38. Oyunculuk egitiminde bir şeyin kesinlikle ayrimina
    varmak gerekli: Usta ve başarili bir oyuncu her zaman
    iyi bir egitmen olmayabilir; çünkü o, büyük bir
    sanatçi olarak kendine dönüktür. Ögrencilerini kendinin
    uzantilari olarak görür; onlarin, kendine benzeyen
    sanatçilar olarak yetişmelerini bekler. Bu da ister
    istemez o gençlerin, ----.
    Bu parçanın sonuna düºüncenin akışına göre
    aşağıdakilerden hangisi getirilebilir?
    A) uzun ve yorucu çalişmalardan sonra sahneye
    çikmalarini saglar
    B) tiyatroya ve tiyatro egitimine yeterince ilgi göstermemelerine
    neden olur
    C) çevrelerindeki ve dünyadaki olaylari izlemelerini
    ve bunlari yorumlamalarini zorunlu kilar
    D) özgün birer sanatçi olamamalarina, silik birer
    kopya olmaktan öteye gidememelerine yol açar
    E) oyunculukta yetenegin ve meslekte yetkinligin
    önemli oldugunu bilmelerini gerektirir
    39. Çogu egitimci, çocuk öykülerini şekerle kaplanmiş
    hap olarak görmek ister. Onlar için öykülerdeki egitici
    yönün tatli bir şeyle kaplanarak verilmesi yeterlidir.
    Oysa gerçek bir çocuk öyküsünde, bu iki ögenin birbiriyle
    kaynaştirilmadan verilmesi dogru olmaz. Çünkü
    öykünün iyi bir yazinsal yapit olabilmesi için, ilaçla
    şeker birleşip yepyeni bir madde oluşmalidir. Bu saglanamamişsa
    öykünün amacina ulaşmasi beklenemez.
    Bu parçada anlatılmak istenen aşağıdakilerden
    hangisidir?
    A) Çocuk öykülerinde eglendirici ve egitici unsurlar
    bütün halinde verilmelidir.
    B) Çocuklar, uzmanlarin denetiminde öykü okumalidir.
    C) Her çocuga küçük yaşlardan başlayarak estetik
    zevk kazandirilmaya çalişilmalidir.
    D) Her çocuk öyküsünün, egitmek amaciyla yazilmiş
    olmasi şart degildir.
    E) Çocuklara okuma zevki kazandirmak için kitaplarin
    görünüşü çekici hale getirilmelidir.
    40. Bundan böyle hiç kimsenin yaşamini anlatan yapitlar
    yazmayi düşünmüyorum. Çünkü gerçekten boşa kürek
    çekiyorum. Bilgi toplamak için konuştugum her
    insan, her söyledigini kitapta görmek istiyor; göremeyince
    de sinirleniyor. Oysa bu bir kitap; her şeyi
    oldugu gibi yansitan bir mahkeme tutanagi degil. Ne
    var ki bunu düşünemiyorlar. Kitap basildiktan sonra
    noterden ihtarname çekenler, telif ücretimden pay
    isteyenler bile oluyor. Dünyada anlatilacak, yazilacak
    milyonlarca konu varken bunlarla ugraşmaya deger
    mi?
    Bu sözleri söyleyen sanatçı, yaºam öyküsü yazmayla
    ilgili olarak aşağıdakilerin hangisinden
    yakınmaktadır?
    A) Insanlarin yaşaminda bir kitaba sigmayacak kadar
    çok ayrinti bulunmasindan
    B) Bilgisine başvurulan kişilerin yazarda yazma istegi
    birakmamasindan
    C) Degişik konular bulmak için çaba harcamak gerektiginden
    D) Konu alaninin, yaratmayi engelleyen nitelikler
    taşimasindan
    E) Söylenenleri kanitlayacak belgelere ulaşmanin
    zorluklarindan
    41. Daha önce yuva deneyimi yaşamiş da olsa, bir çocugun
    okula başlamasi, onun için ürkütücü bir olaydir.
    Çünkü çocuk, daha geniş bir çevreye adim atacak,
    orada, hiç tanimadigi kişilerle, bilmedigi olaylarla
    karşilaşacaktir. O zamana kadar yapmadigi birçok
    işi yapmak, kimi kararlari tek başina vermek zorun-
    da kalacaktir. Yardimsiz, kendi ayagi üzerinde durmayi
    ögrenecektir. Yakin ilgi gördügü aile üyelerinden
    önemli bir süre ayri kalacaktir. Bu ve benzeri
    durumlar, çocuk için korkutucudur.
    Bu parçada okula baºlayan çocuklarla ilgili olarak
    aşağıdakilerden hangisi vurgulanmıştır?
    A) Okul yönetimince nelerin gözetilmesi gerektigi
    B) Okul yaşaminin, uyulmasi zorunlu kurallar içerdigi
    C) Okul ortaminin yarattigi olumsuzluklarin neler
    oldugu
    D) Okula alişmalarinda ailenin yardimina gerek
    duyuldugu
    E) Gelişim evrelerine göre okullarda yeni düzenlemeler
    gerektigi
    42. Genç bir ressam, ünlü ressama: �Yaptigim resimler
    harika, bir görmelisiniz.� der. Bunun üzerine usta
    ressam da: �Ne mutlu sana! Ben hâlâ bir resmim için
    bile söyleyemedim bunu.� der.
    Bu yanıtıyla usta ressam, genç ressama neyi anlatmak
    istemiº olabilir?
    A) Kendine güvenmenin ne kadar önemli oldugunu
    B) Başkalarinin görüşlerinden yararlanmak gerektigini
    C) Kişinin, ulaştigi başarilarin farkinda olmasi gerektigini
    D) Sanatta, en iyiyi ürettigini söyleyebilmenin çok
    zor oldugunu
    E) Sanatçinin ortaya koydugu ürünlerde yaşin bir
    etken olmadigini
    43. Onun sira dişi sanatçi kişiligi, kimi konularda ilginçlikler
    peşinde koşmasi yapitini yaraliyor. Bir de dil konusundaki
    tutumu� Toplumun her kesimini ilgilendiren,
    elbette herkesin okumasi hedeflenerek yazilmiş
    bu romanin, agdali bir Osmanlicayla yazilmasinin
    açiklanabilir bir yani yok. Ilginçlik olsun diye,
    tarihi kişiliklerin Trakya göçmeni agziyla konuşmasi,
    anlatilanlarin ciddiyetiyle bagdaşmiyor. Yazarin, romani
    ölümünden az önce tamamladigi, üzerinde çalişip
    son bir düzeltme yapmadigi, okurken fark ediliyor.
    ----
    Bu parçanın sonuna aşağıdakilerden hangisi getirilirse
    yapıtın belgesel bir nitelik taşıdığı söylenebilir?
    A) Bütün bunlara karşin, böylesi büyük bir yazarin
    son yapiti oldugu için roman, ilgiyle okunuyor.
    B) Kisacasi yapit, sanatçinin, aliştigimiz, kendine
    özgü deyişlerini ve yorumlarini içinde barindiriyor.
    C) Zaten onun bütün romanlarinda, roman sanatinin
    kurallarindan çok, kendi düşüncelerinin egemen
    oldugu kolayca görülüyor.
    D) Okurken, dil sorununu aşmaya çalişan okur, yapitin
    sonlarina dogru yazarin düş gücünü kullanmadaki
    ustaligini görebiliyor.
    E) Bunun yaninda, romanin büyük bir bölümünde,
    yaşanan tarihsel gerçekleri oldugu gibi yansittigi
    görülüyor.
    44. Beni, anilarimi yazmaya iten, daha önce ablamla birlikte
    yayimladigimiz, babamin mektuplaridir. Şair olarak
    anneme yazdigi mektuplarda, onu genç bir insan
    olarak gördüm. Nasil bambaşka bir kimlik! Anlatamam.
    O mektuplari okuyunca, ablamla uzun süre
    şaşkinliktan kurtulamamiştik, bunlari yazan babam
    mi, diye.
    Böyle konuºan bir kiºi aşağıdakilerden hangisiyle
    nitelendirilebilir?
    A) Artik hayatta olmayan babasi için güzel şeyler
    söyleme geregi duyan
    B) Babasinin daha önce tanidigindan çok farkli bir
    kişiligi oldugunun ayrimina varan
    C) Babasinin nelere ilgi duydugunu bilmeyen
    D) Babasiyla kendi duygulari arasinda benzerlikler
    bulan
    E) O zamana kadar duymadigi olaylari babasinin
    mektuplarindan ögrenen
    45. Babam makinistti; onu çocuklugumda hep tren sesi
    olarak düşünürdüm. Bu ses birkaç gün duyulmaz
    olurdu; özlemle geçen birkaç günden sonra tekrar
    duyulmaya başlar, yaklaşir, yaklaşir, evimizin kapisina
    gelip dayanirdi. Evimiz, bir trenin düdük çalarak
    geçtigini duyacak kadar istasyona yakindi. Annem
    sik sik dişariyi dinlerdi. Iki uzun bir kisa düdük çalmasini
    beklerdi o akşam, trenlerden birinin. Babam
    öyle çalardi çünkü. Bekledigimiz iki uzun bir kisa sesi
    hemen duyardik. �Geldi. Bir saate kadar burada.�
    derdi annem. Sonra sokakta beliren ayak seslerini
    dinlemeye başlardi. Tren sesi olmaktan çikar, artik
    içimizi sevinçle dolduran bir ayak sesine dönüşürdü
    babam; sonra da bir öksürüge�
    Bu parçada, babayla ilgili olarak vurgulanmak istenen,
    aşağıdakilerden hangisidir?
    A) Gidişinin ve dönüşünün çocuga neler hissettirdigi
    B) Kendine özgü kimi huylari oldugu
    C) Demiryolu yaşaminin zorluklarina sessizce
    katlandigi
    D) Ailesine hangi türden duygularla bagli oldugu
    E) Ailesini bolluk içinde yaşatamamaktan üzüntü
    duydugu
    46. Bu bestem eleştirmenlerce çok begenildigi için gerçekten
    mutluyum. Onun, sanatimin gelişim çizgisinde
    bir aşama olduguna inaniyorum. Eger böyle olmasaydi,
    bu bestem begenilip ses getirmeseydi, belki de
    beste işine son verirdim.
    Bu sözleri söyleyen kiºi aşağıdakilerin hangisiyle
    nitelendirilebilir?
    A) Yapitlarini başkalarininkiyle karşilaştiran
    B) Kendi yapitlarini çok begenen
    C) Işinden başka bir şey düşünmeyen
    D) Ününü ülke sinirlarinin dişina taşimak isteyen
    E) Başkalarinin yargilarina deger veren
    47. Kentten köylere dogru açildikça zaman dilimleri genişler.
    Örnegin saat rakamlarinin yerini sabah, ögle,
    ikindi, akşam� alir. Kentlerde yaşayanlara göre kirsal
    kesimde yaşayanlar, yaşamin bütününe sahip çikarlar.
    Toprakla, ürünle, hayvanlarla kurduklari ilişki
    çok daha dogrudandir. Akrabalarini görürler, pazara
    gidip mallarini satarlar, kahveye gidip tavla, kâgit oynarlar.
    Oralarda yaşamak böyle bir şeydir işte.
    Bu parçada aşağıdakilerin hangisi yoktur?
    A) Karşilaştirma yapma
    B) Irdeleyerek sonuç çikarma
    C) Belgelere dayanma
    D) Gözlemlerini yansitma
    E) Açiklamalari bir yargiya baglama
    48. Annenden ögrendiginle yetinme
    Çocugum, Türkçeni geliştir
    Dilimiz öylesine güzel ki
    Durgun göllerimizce duru
    Akarsularimizca coşkulu
    Ne var ki çocugum
    Güzellik de bakim ister
    Seni büyüten ninnilerimizi belle
    Çünkü her sözün en güzeli Türkçemizde
    Bu dizelerde Türkçeyle ilgili olarak aşağıdakilerden
    hangisine değinilmemiştir?
    A) Özelliklerinin neler olduguna
    B) Ürün yönünden zenginligine
    C) Konuşanlarin özen göstermeleri gerektigine
    D) Neler yapilmasi gerektigine
    E) Anadilin anlatim gücüne
    49. Bu usta yazarimiz, yazar adaylarina şunlari söylemişti:
    �Yazmayi, yaza yaza ögrenin. Sizi amaciniza
    ulaştiracagina inandiginiz türden çok sayida kitap
    okuyun. Sözcük dagarciginizi geliştirin. Sürekli yazma
    denemeleri yaparak kendi sesinizi bulun. Yaşami
    akiyla karasiyla, kisaca bütün yönleriyle tanimaya çalişin
    ve böylece gözlemlerinizi, izlenimlerinizi anlatmayi
    deneyin.�
    Bu parçada sözü edilen usta yazarın, yazar adaylarına
    verdiği öğütler arasında aşağıdakilerden
    hangisi yoktur?
    A) Deneyim kazanmak
    B) Donanimi zenginleştirmek
    C) Özgün olmak
    D) Tutarli davranmak
    E) Seçici olmak
    50. Gönlümüz istiyor ki gençlerimiz sözlük kullanmayi
    alişkanlik haline getirsin. Sözlükler yardimiyla sözcüklerin
    anlamini dogru ögrensin, düşündügünü dogru
    sözcüklerle anlatabilsin. Bunun yani sira dil devrimiyle
    bilim ve sanat dili olarak gelişen Türkçemizin
    gücünü sözlüklerimizde tanisin. Bu yolla dilimizdeki
    gelişmeleri, degişmeleri görsün. Çünkü dil sürekli bir
    degişim süreci içindedir. Dile sürekli yeni sözcükler
    katilir. Kimi sözcüklerin kullanim alani genişler, kimininki
    daralir, kimisi de kullanimdan düşer. Sözlükler
    bütün bunlari yansitir.
    Bu parçadan aşağıdaki yargıların hangisi çıkarılamaz?
    A) Bir sözlügün yarari içindeki sözcük sayisinin
    çokluguyla ölçülür.
    B) Sözlükler, dili kullananlara kilavuzluk yapar.
    C) Sözlükler güncelleştirmeyi gerektirir.
    D) Sözcükler kullanima bagli olarak sürekli degişir.
    E) Sözlüklerden yararlanma, dili dogru kullanmayi
    saglar.
    51. Dede Korkut Hikâyeleri�nin çatisi, bugünkü hikâye
    teknigine uygun olarak ustaca kurulmuştur. Olaylarin
    akişina önem verilmiş, ilgiyi dagitacak bilgi ve tasvirlerden
    kaçinilmiş, bunlara, olayi aydinlatmaya yetecek
    ölçüde yer verilmiştir. Okuyucunun ilgisi, kişilerin
    işleri ve sevgi, tutku, öç, korku, cesaret gibi çeşitli
    duygulari üzerinde toplanmiştir. Kişi, yer ve olay betimlemeleri,
    tipki Homeros�un destanlarinda oldugu
    gibi hayatin akişi içinde ve bir eylem sirasinda ele
    alinmiş, olayin akişini durdurmayacak biçimde çok
    kisa ve canli olarak eserin içine yer yer serpiştirilmiştir.
    Bu parçaya göre, aşağıdakilerden hangisi Dede
    Korkut Hikâyeleri�nin bir özelliği değildir?
    A) Gereksiz yere bilgi vermekten kaçinma
    B) Kişilerin çeşitli özelliklerinin vurgulanmasina
    önem verme
    C) Olaylari birbiriyle iç içe, karmaşik bir yapida
    yansitma
    D) Betimlemeleri, olaylarla kaynaştirarak verme
    E) Saglam bir olay örgüsü kurma
    52. Bir kuşagin, öteki kuşagi anlayamadigindan söz edilir.
    Bir ölçüde dogrudur bu. Toplumsal ve kültürel degişimin
    hizlandigi dönemlerde bu iletişimsizlik daha
    ileri boyutlara varabilir. Ama ayni zamanda bir kuşagin
    kendi deneyimini ötekine aktarma çabasi da sürüp
    gider. Çok agir bedellerle ögrenilen birtakim dersler,
    yeni yetişen kuşaklarin kulagina fisildanir. Söylenenlere
    kulak verirler mi? Yoksa insanin dogasina
    aykiri midir bu? Her kuşak kendi yanlişini kendisi
    yapmak, kendi dogrularini bulmak zorunda midir?
    Galiba öyle.
    Bu parçadan aşağıdaki yargıların hangisi çıkarılamaz?
    A) Gençlerle yaşlilar arasinda kopukluk vardir.
    B) Yaşlilar deneyimlerini gençlere anlatirlar.
    C) Yaşamdan bir şeyler ögrenebilmek, çeşitli zorluklara
    katlanilarak olur.
    D) Gençler, yanliş yapa yapa dogruya ulaşirlar.
    E) Gençler, yetkinleştikçe büyüklerine daha çok hak
    verirler.
    53. Yazinin iyisini kötüsünü hemen anlar; bu konuda düşüncesini
    söylerken hatir gönül dinlemezdi. Ünlü bir
    yazarin, dergisi için yazdigi yaziyi begenmemiş, ona:
    �Bu yazi gazete yazisi olmuş, ben dergi çikariyorum;
    dergi yazisi isterim.� demişti. Gazete için çalakalem
    yazilirdi; dergi yazisi için özen göstermek gerekirdi.
    Kendisi de haftalik başyazisini en iyi biçimde yazabilmek
    için zorlanirdi. �Yazdigim yazi, yazabilecegimin
    en iyisidir; yoksa onu yayimlamam.� derdi.
    Bu parçada anlatılan kiºi, aşağıdakilerden hangisiyle
    nitelendirilemez?
    A) Kim olursa olsun, onunla ilgili düşüncelerini açiklamaktan
    çekinmeyen
    B) Yazarlik yeteneginin üstün olduguna inanan
    C) Dergi yazisinin kendine özgü nitelikler taşidigina
    inanan
    D) Düşündüklerini uygulamaktan kaçinmayan
    E) Işini en iyi biçimde yapmaya çalişan
    54. Benim romanlarimda kahramanlar duyduklarini, düşündüklerini
    gizleme geregi duymazlar; genellemelerin
    her türünden kaçinirlar; anlaşilmasi zor, süslü
    söz oyunlarina başvurmaz; düşlerini gerçekleştirmek
    için çaba göstermez; mesaj vermeye kalkmazlar.
    Bu parçadan, söz konusu kahramanlarla ilgili
    olarak aşağıdakilerden hangisine varılamaz?
    A) Düşündüklerini açik bir dille anlatir.
    B) Isteklerinin peşinde koşmaz.
    C) Belli bir düşünceyi benimsetmeye çalişmaz.
    D) Ideallerinden ödün vermez.
    E) Söyledikleri kolayca algilanabilir.
    TÜRKÇE TESTİ BİTTİ.
    GENEL KÜLTÜR TESTİNE GEÇİNİZ.
     
  2. Mavi_Sema

    Mavi_Sema Özel Üye

    A
    GENEL KÜLTÜR TESTİ
    55.
    I. Tanzimat
    II. Islahat
    III. Meşrutiyet
    Yukarıdakilerden hangileriyle, Osmanlı Devleti�nde
    parlamenter sisteme geçilmiºtir?
    A) Yalniz I B) Yalniz II C) Yalniz III
    D) I ve II E) II ve III
    56. Osmanlı Devleti�nin Balkan Savaşlarına girmesi
    aşağıdakilerden hangisine neden olmuºtur?
    A) Ingilizlerin Kibris�a yerleşmesi
    B) Balkan devletlerinin kurulmasi
    C) Kapitülasyonlarin kaldirilmasi
    D) 31 Mart Olayi�nin çikmasi
    E) Rodos ve Oniki Ada�nin Italya�nin işgalinde
    kalmasi
    57.
    I. Düzenli ordunun kurulmasi
    II. Italya�nin Anadolu�da işgal ettigi yerlerden
    çekilmesi
    III. Tekalif-i Milliye Emirlerinin (Ulusal Yükümlülükler)
    uygulanmasi
    Birinci İnönü Savaşı�nın kazanılmasında yukarıdakilerden
    hangileri etkili olmuºtur?
    A) Yalniz I B) Yalniz II C) Yalniz III
    D) II ve III E) I, II ve III
    58. Mustafa Kemal�e, Başkomutanlık unvan ve yetkilerinin
    verilmesine aşağıdakilerden hangisi neden
    olmuºtur?
    A) Sakarya Savaşi�nin kazanilmasi
    B) Eskişehir � Kütahya Savaşlarinda ordunun Sakarya�nin
    dogusuna çekilmesi
    C) Temsilciler Kurulu�nun Ankara�ya gelmesi
    D) Londra Konferansi�na TBMM Hükümeti�nin de
    davet edilmesi
    E) Gediz Taarruzu�nun başarisizlikla sonuçlanmasi
    59. Lozan Antlaşması�nda,
    I. Suriye,
    II. Yunanistan,
    III. Irak
    sınırlarından hangilerinin belirlenmesi sonraya
    bırakılmıştır?
    A) Yalniz I B) Yalniz II C) Yalniz III
    D) I ve II E) II ve III
    60.
    I. Üyelerinin iki yilda bir seçilmesi
    II. Güçler Birligi ilkesinin uygulanmasi
    III. Başbakan�in Cumhurbaşkani tarafindan seçilmesi
    Yukarıdakilerden hangileri ilk TBMM�nin özellikleri
    arasındadır?
    A) Yalniz I B) Yalniz II C) Yalniz III
    D) I ve II E) I, II ve III

    61.
    I. Şapka inkilabinin yapilmasi
    II. Saltanatin kaldirilmasi
    III. Cumhuriyetin ilan edilmesi
    Yukarıdakilerden hangileri ulusal egemenliğin
    doğal sonucudur?
    A) Yalniz I B) Yalniz II C) Yalniz III
    D) I ve II E) II ve III
    62. Kadınlar, aşağıdaki haklardan hangisini diğerlerinden
    önce almıştır?
    A) Mal ediniminde eşiyle ortak olma
    B) Evlilik birligini bozma
    C) Kendi soyadini kullanma
    D) Milletvekili olma
    E) Belediye seçimlerine katilma
    63.
    I. Gümrük vergilerini yükseltme
    II. Üretim gücünü artirma
    III. Yerli mali kullanma
    Yukarıdaki uygulamalardan hangileri, 1930 yılından
    sonra dış ticaret açığının azaltılması amacıyla
    yapılmıştır?
    A) Yalniz I B) Yalniz II C) Yalniz III
    D) I ve II E) I, II ve III
    64. 1946 yılında tek dereceli seçim sistemine geçilmesi,
    I. halkin temsilcilerini dogrudan seçmesi,
    II. milletvekili sayisinin artmasi,
    III. seçmen yaşinin düşürülmesi
    durumlarından hangilerinde etkili olmuºtur?
    A) Yalniz I B) Yalniz II C) Yalniz III
    D) I ve II E) I, II ve III
    65.
    I. Türkiye�nin NATO�ya girmesi
    II. Türkiye�nin Balkan Pakti�na girmesi
    III. Ege adalarinin silahsizlandirilmasi
    Yukarıdakilerden hangileri Atatürk dönemi olayları
    arasındadır?
    A) Yalniz I B) Yalniz II C) Yalniz III
    D) I ve II E) II ve III
    66.
    I. Önemli konularda halkoyuna başvurulmasini
    öngörme
    II. Iki dereceli seçim sistemini öngörme
    III. Iki meclisli yasama sistemini benimseme
    Yukarıdakilerden hangileri 1961 Anayasası�nın
    özellikleri arasındadır?
    A) Yalniz I B) Yalniz II C) Yalniz III
    D) I ve III E) I, II ve III
    67. � 72. SORULARI 1982 ANAYASASI�NA
    GÖRE CEVAPLAYINIZ.
    67. TBMM üyeleri aşağıdakilerden hangisini temsil
    eder?
    A) Mensubu olduklari siyasi partiyi
    B) Kendilerine oy vermiş olan seçmenleri
    C) Seçildikleri bölgeyi
    D) Mensubu olduklari meslek grubunu
    E) Milleti
    68. Devlet Denetleme Kurulu aşağıdakilerden hangisine
    bağlıdır?
    A) TBMM
    B) Başbakanlik
    C) Cumhurbaşkanligi
    D) Maliye Bakanligi
    E) Daniştay
    69. Cumhurbaşkanı�nın TBMM tarafından kabul edilen
    ve kendisine gönderilen kanunları kaç gün
    içinde yayımlaması veya bir daha görüºülmek
    üzere geri göndermesi gerekir?
    A) 15 B) 20 C) 21 D) 25 E) 30
    70. Aşağıdakilerden hangisi Milli Güvenlik Kurulu�nun
    bir üyesi değildir?
    A) Adalet Bakani
    B) Milli Savunma Bakani
    C) Başbakan yardimcilari
    D) Saglik Bakani
    E) Içişleri Bakani
    71. Bir kiºinin milletvekili seçimlerinde oy kullanabilmesi
    için en az kaç yaşını doldurmuº olması gerekir?
    A) 18 B) 20 C) 22 D) 25 E) 30
    72. Bütçe ve kesin hesap kanun tasarılarını aşağıdakilerden
    hangisi kabul eder?
    A) Daniştay
    B) TBMM
    C) Yüksek Denetleme Kurulu
    D) Devlet Denetleme Kurulu
    E) Devlet Planlama Teşkilati
    73. Birleºmiº Milletler�in çocuklara eğitim ve sağlık
    yardımı sağlamak amacıyla çalışan kuruluºu aşağıdakilerden
    hangisidir?
    A) UNICEF B) UNESCO
    C) FAO D) UNDP
    E) WHO
    74. Aşağıdaki sivil toplum kuruluşlarından hangisinin
    temel amacı, eğitimle doğrudan ilgili değildir?
    A) Türkiye Egitim Gönüllüleri Vakfi
    B) Çagdaş Yaşami Destekleme Dernegi
    C) Ilkögretim Okullarina Yardim Vakfi
    D) Türk Egitim Dernegi
    E) Umut Çocuklari Vakfi
    75.
    Yukarıdaki haritada gösterilen iki kentin iklimlerinin
    benzer yönü aşağıdakilerin hangisinde verilmiºtir?
    A) Günlük sicaklik farkinin azligi
    B) Yagişin mevsimlere dagilişi
    C) Buharlaşma miktari
    D) Güneşli gün sayisi
    E) Kar yagişli gün sayisi
    76. Aşağıdakilerden hangisi, Türkiye�de erozyonla
    verimli tarım topraklarının azalması ve niteliklerinin
    bozulması sonucu ortaya çıkan sorunlardan
    biri değildir?
    A) Iç ve diş göçlerin artmasi
    B) Ekolojik dengenin bozulmasi
    C) Tarim alanlarinin miras yoluyla parçalanarak
    küçülmesi
    D) Temel besinler için diş ülkelere bagimliligin artmasi
    E) Iş olanaklarinin azalmasi
    77. Aşağıdakilerden hangisi Karadeniz Bölgesi ile
    Ege Bölgesi�nin ortak özelliklerinden biridir?
    A) Kiyida koy ve körfezlerin çoklugu
    B) Kiyidaki nüfus yogunlugunun iç kesimlerden
    fazla oluşu
    C) Endüstriyel tarim ürünlerinin çeşidi
    D) Deniz etkisine açik alanlarin genişligi
    E) Yerel rüzgârlarin esiş yönü
    78. Aşağıdakilerden hangisi Türkiye�nin nüfus özelliklerinden
    biri değildir?
    A) Endüstri, ticaret, ulaşim ve turizmin geliştigi yerlerde
    nüfusun daha yogun olmasi
    B) Genç nüfus oraninin fazla olmasi
    C) Kentsel nüfus yogunlugunun Marmara Bölgesi�nde
    en yüksek olmasi
    D) Iç bölgelerde nüfus dagilişinin, kiyi bölgelerden
    daha düzenli olmasi
    E) Nüfus yogunlugu farkliliklarinda iklim ve yüzey
    şekillerinin önemli rol oynamasi
    79. Türkiye�de iklim çeşitliliği göz önüne alındığında
    aşağıdaki ürünlerden hangisinin yetiºme alanı
    diğerlerinden daha geniºtir?
    A) Üzüm B) Limon C) Zeytin
    D) Incir E) Findik
    80. Doğu Karadeniz Bölümü�nde engebenin fazla olmasının
    aşağıdakilerden hangisi üzerinde etkisi
    yoktur?
    A) Kirsal kesimde daginik yerleşmenin yaygin olmasi
    B) Akarsularin çogunun boyunun kisa, akiş hizinin
    fazla olmasi
    C) Karayolu yapiminin güç ve pahali olmasi
    D) Toprak kaymalarinin çok olmasi
    E) Sonbaharin diger mevsimlerden daha yagişli
    olmasi
    81. Aşagidaki grafikte 2000 yilinda Türkiye�nin toplam linyit
    rezervinin cografi bölgelere göre dagilişi gösterilmiştir.
    Akdeniz
    Bölgesi
    % 4,5
    Dogu
    Anadolu
    Bölgesi
    % 43
    Marmara
    Bölgesi
    % 10
    Ege Bölgesi
    % 24
    Iç Anadolu
    Bölgesi
    % 15,3
    Güneydogu
    Anadolu
    Bölgesi
    % 0,6
    Karadeniz
    Bölgesi
    % 2,6
    Yalnızca bu grafikteki bilgilere dayanarak aşağıdaki
    yargılardan hangisine varılamaz?
    A) Iç Anadolu Bölgesi�nin linyit rezervi Güneydogu
    Anadolu Bölgesi�ninkinden fazladir.
    B) Türkiye linyit rezervinin en büyük bölümü Dogu
    Anadolu Bölgesi�ndedir.
    C) Cografi bölgelerin hepsinde linyit yatagi bulunmaktadir.
    D) Linyit üretimi en çok Ege Bölgesi�nde yapilmaktadir.
    E) Karadeniz ve Akdeniz bölgelerinin toplam linyit
    rezervi Marmara Bölgesi�ninkinden azdir.
    82. Aşağıdaki BM organlarından hangisi uluslararası
    barış ve güvenliğin tehdit edildiğini veya bozulduğunu
    saptama yetkisine sahiptir?
    A) Genel Sekreter
    B) Genel Kurul
    C) Güvenlik Konseyi
    D) Uluslararasi Adalet Divani
    E) Vesayet Konseyi
    83. Türk hukuku aile içi ºiddete karşı yasal iºlem yapılması
    konusunda aşağıdakilerden hangisini öngörmektedir?
    A) Aile hayatinin gizliligi esastir, yasal işlem yapilamaz.
    B) Şiddetin Adli Tip raporuyla belgelenmesi gerekir.
    C) En az iki tanigin yazili ifadesi gerekir.
    D) Magdurun yazili şikâyeti gerekir.
    E) Şikâyet gerekmeden soruşturma açilir.
    84. İnsan haklarıyla ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi
    yanlıştır?
    A) Insan haklari dokunulmaz haklardir.
    B) Insan haklari sinirlandirilamaz haklardir.
    C) Insan haklari vazgeçilmez haklardir.
    D) Insan haklari devredilmez haklardir.
    E) Insan haklari insan onuruna bagli haklardir.
    85. �Akinci, Mohaç Türküsü, Süleymaniye�de Bayram
    Sabahi� adli şiirlerinde milli tarih temasini epik bir
    atmosfer içinde işlemiştir. Bunlarin dişinda şiirleri-
    nin başlica temalari �ölüm, sonsuzluk ve Osmanli
    medeniyetinin en güzel yapitlarini bagrinda sakla-
    yan Istanbul�dur. Şiirlerinde Nedim�den sonra Istanbul�u
    en çok dile getiren şairin aşk şiirleri de oldukça
    fazladir.
    Yukarıda sözü edilen ºair aşağıdakilerden hangisidir?
    A) Tevfik Fikret B) Mehmet Akif Ersoy
    C) Ziya Gökalp D) Mehmet Emin Yurdakul
    E) Yahya Kemal Beyatli
    86. Aşağıdakilerden hangisi Halk edebiyatı nazım
    türlerinden biri değildir?
    A) Güzelleme B) Taşlama C) Agit
    D) Mersiye E) Koçaklama
    87. İlk özgün Türk tiyatro yapıtı olarak kabul edilen
    ªair Evlenmesi, hangi yazarın eseridir?
    A) Ibrahim Şinasi B) Namik Kemal
    C) Ahmet Mithat Efendi D) Abdülhak Hamit
    E) Recaizade Mahmut Ekrem
    88. 19. yy. sonunda Kavuklu Hamdi önderliğinde ortaya
    çıkan ve Batı tiyatrosunun konu ve tipleriyle
    geleneksel Türk tiyatrosunun tiplerini ve oyunculuk
    biçimini birleºtiren, doğaçlamaya dayalı ortaoyununun
    sahne üstüne çıkarılmış biçimi olarak
    nitelenen tür aşağıdakilerden hangisidir?
    A) Kukla B) Tuluat C) Karagöz
    D) Operet E) Trajedi
    89. 1936�da doğan ve 1948�de yetenekli çocuklar için
    çıkarılan özel bir kanunla gönderildiği Paris Konservatuarı�nı
    birincilikle bitiren, Cumhurbaşkanlığı
    Senfoni Orkestrası ve Ankara Oda Orkestrası�nda
    başkemancı olarak çalışan, �Devlet Sanatçisi�
    unvanına sahip dünyaca ünlü keman virtüözü
    aşağıdakilerden hangisidir?
    A) Idil Biret B) Süher Pekinel
    C) Leyla Gencer D) Semiha Berksoy
    E) Suna Kan
    90. Birçok sanatçı tarafından gerek klasik müzik gerek
    halk müziği olarak yorumlanan �İncecikten bir
    kar yağar, tozar Elif Elif diye� dizeleriyle baºlayan
    semaiyi söyleyen saz ºairi aşağıdakilerden hangisidir?
    A) Yunus Emre B) Pir Sultan Abdal
    C) Karacaoglan D) Köroglu
    E) Kaygusuz Abdal
    GENEL KÜLTÜR TESTİ BİTTİ.
    EĞİTİM ÖĞRETİM TESTİNE GEÇİNİZ.
     
  3. Mavi_Sema

    Mavi_Sema Özel Üye

    EĞİTİM ÖĞRETİM TESTİ
    91. Ders sırasında bazı öğrenciler, arkadaşlarının ilgisini
    çekebilmek için zaman zaman konuyla ilgisi olmayan
    sorular sormaktadırlar.
    Öğretmenlerin bu tür davranışları ortadan kaldırmak
    için izlemeleri gereken en etkili yol aşağıdakilerden
    hangisidir?
    A) Öğrencilerin sadece konuyla ilgili sorularını yanıtlamak
    B) Grup çalışmalarına ağırlık vermek
    C) Bu öğrencileri sık sık uyarmak
    D) Öğrenci merkezli öğretim yöntemleri kullanmak
    E) Bu öğrencilerin velilerini okula çağırarak onlarla
    görüºmek
    92. Saldırganlık, istenmeyen bir davranış biçimidir. Çocuklarında
    ilk saldırgan davranışı gördüklerinde anne
    ve babaların sessiz kalmaları, yani çocuğun bu davranışını
    görmezden gelmeleri gerekir. Böyle davranılırsa,
    bir süre sonra çocuk daha az saldırgan davranır.
    Yukarıdaki parçada, çocuğun geliºiminde rol oynayan
    etkenlerin en çok hangisi üzerinde durulmuºtur?
    A) Anne ve babaların ailede karar alma biçimi
    B) Anne ve babaların çocuklarından beklentileri
    C) Anne ve babaların eğitim düzeyi
    D) Anne ve babaların birbirleriyle iliºki biçimi
    E) Anne ve babaların çocuğa karşı davranışları
    93. �Öğrencilerimin bir davranışı öğrenmiş olup olmadıklarını
    anlamak için, gerekli olan yerlerde o davranışı
    yapıp yapmadıklarına bakarım.�
    Bir öğretmenin bu sözleri, öğrenmeyle ilgili aşağıdaki
    görüºlerden hangisini yansıtmaktadır?
    A) İstekli olma, bir davranışın yapılmasında etkilidir.
    B) Bazı öğrenilmiş davranışlar sonradan kazanılır.
    C) Birey öğrendiklerini davranışlarıyla gösterir.
    D) Bireyin her davranışı öğrenme ürünüdür.
    E) Davranışlar, içinde bulunulan ortamdan etkilenir.
    94. Bireylerin okulda aldığı eğitim, aileden, arkadaº gruplarından,
    akrabalardan alınan eğitimden farklılık
    gösterir.
    Okul eğitimini farklı kılan temel özellik aşağıdakilerden
    hangisidir?
    A) Bireylerle daha fazla etkileºim kurulması
    B) Eğitimin planlı etkinliklere dayanması
    C) Bireylerin teknolojik geliºmelere uygun yetiºmesi
    D) Kiºilik geliºiminin ön planda tutulması
    E) Toplumun kültürüyle uyumlu uygulamalara yer
    verilmesi
    95. Derslerinde öğrencilerin konuşmasına, tartışmasına,
    sorular sormasına, eleºtiriler yapmasına, ürünler ortaya
    koymasına imkân veren bir öğretmen; öğrencilerinin
    dört iºlem problemlerini çözerken, alışverişe
    gittiklerinde hangi iºlemleri kullandıklarına dikkat etmelerini
    ve hangi hesaplamaları yaptıklarını yazmalarını
    ister. Ders içeriğini düzenlerken öğrencilerinden
    gelen soruları da dikkate alır ve onların günlük yaşamlarıyla
    derste yapılanları iliºkilendirmelerini
    sağlar.
    Bu öğretmenin eğitimde benimsediği felsefe aşağıdakilerden
    hangisine en uygundur?
    A) Esasicilik B) Daimicilik
    C) İlerlemecilik D) Yeniden kurmacılık
    E) Varoluºçuluk
    96. Bir eğitim felsefesi olan daimicilik, eğitimin evrensel
    nitelikteki belli gerçeklere göre ºekillendirilmesi üzerinde
    durur.
    Aşağıdakilerden hangisi daimicilik felsefesinin
    temel ilkelerinden biri değildir?
    A) Eğitim sürecinde konu alanı çok iyi öğretilmelidir.
    B) Entelektüel eğitim verilmelidir.
    C) Geçmiº deneyimler bugünün eğitimine yön verir.
    D) Klasik eserlere eğitimde yer verilmelidir.
    E) Eğitim herkes için aynı olmalıdır.
    97. İlköğretimin önemi, aşağıdakilerin en çok hangisinden
    kaynaklanmaktadır?
    A) Bireyin geliºim ve eğitiminin kritik dönemini oluşturmasından
    B) Süre olarak uzun bir öğretim sürecini kapsamasından
    C) Bireyin çevresiyle etkileºimini yeniden yapılandırmasından
    D) Okul-aile işbirliğine yeni bir anlayış kazandırmasından
    E) Bireysel ve toplumsal geliºmeye yardımcı olmasından
    98. Aşağıdakilerden hangisi kadınlar ile erkekler arasındaki
    eğitim düzeyi farklılığına neden olan etkenlerden
    biri değildir?
    A) Genetik özellikler
    B) Toplumsal roller
    C) Gelenek ve görenekler
    D) Ailenin eğitime bakışı
    E) İnanç ve tutumlar
    99. Aşağıdakilerden hangisi eğitimin toplumsallaştırma
    iºlevini en iyi biçimde açıklamaktadır?
    A) Bireyi kendi kendine yeterli duruma getirme
    B) Bireyi yenilikçi bir kiºi olarak yetiºtirme
    C) Bireyi ailesine yararlı bir kiºi haline getirme
    D) Bireye eğitimde eºit fırsat ve olanak sağlama
    E) Bireye toplumun değerlerini kazandırma
    100. En geniº anlamıyla öğrenme, davranışlarda yaşantı
    ve pratik sonucunda meydana gelen göreli olarak kalıcı
    değişmedir.
    Buna göre, aşağıdaki davranış değişikliklerinden
    hangisi öğrenme olarak nitelendirilemez?
    A) Mama yedikten sonra ağzı birkaç kez annesi tarafından
    sertçe silinen bir bebeğin elbezini görünce
    ağlamaya başlaması
    B) Hastalanan bir arkadaşına evine gitmesine yardım
    ettiği için öğretmeni tarafından övülen bir
    çocuğun bu olaydan sonra benzer durumlarda
    arkadaşlarının yardımına koşması
    C) Bir kiºinin limon sıkarken ağzının sulanması
    D) Sakin ve terbiyeli bir kiºinin geçirdiği bir ameliyat
    sonrası narkozun etkisindeyken kendisine iğne
    yapan hemºireyi sertçe itmesi
    E) Hastalandığı için okula gönderilmeyen bir çocuğun
    ne zaman canı okula gitmek istemese hasta
    olduğunu söylemesi
    101. Yeni doğmuş bir bebeğin ilk altı aydaki davranışları
    gözlendiğinde bunlardan bir kısmının doğuştan getirildiği,
    bir kısmının ise öğrenme yoluyla sonradan edinildiği
    görülür.
    Aşağıdakilerden hangisi bir bebeğin doğuştan sahip
    olduğu davranışlara örnektir?
    A) Annesinin kokusunu alınca rahatlaması
    B) Tanımadığı biri kendisine yaklaşınca ağlaması
    C) Babasını gördüğünde gülümsemesi
    D) Biberonu görünce el ve ayaklarını oynatmaya
    başlaması
    E) Hareket eden bir nesneyi gözleriyle takip etmesi
    102. Aşağıdakilerden hangisi öğrenmeyi etkileyen bireysel
    faktörlerden biri değildir?
    A) Öğrenme ortamı B) Güdülenme düzeyi
    C) Genel uyarılmışlık hali D) Zekâ düzeyi
    E) Geliºim düzeyi
    103. Sınavdan düºük puan alan bir öğrenci öğretmenine;
    �Ben sınavda kapsanan konuları çok iyi öğrenmiştim,
    daha yüksek not bekliyordum.� diyerek itiraz etmiºtir.
    Öğretmen öğrencinin bu itirazına �Ben senin konuları
    öğrenip öğrenmediğini ancak sınav kâğıdından anlayabilirim.�
    diyerek karşılık vermiºtir.
    Öğretmenin, öğrencinin itirazını bu ºekilde yanıtlamasının
    temel amacı aşağıdakilerden hangisidir?
    A) Öğrencinin sınavlara daha fazla önem vermesini
    sağlamak
    B) Öğrenmenin ancak performanstan anlaşılabilecek
    içsel bir süreç olduğuna iºaret etmek
    C) Öğretmene itiraz etmenin yanlış olduğunu vurgulamak
    D) Sınavların öğrenciyi değerlendirme açısından taşıdığı
    önemi vurgulamak
    E) Öğrenciye daha fazla çalışması gerektiğini anlatmak
    104. Evinde canı istediği zaman sofradan kalkan Emre,
    anaokuluna başladığı ilk gün yemeğini bitirmeden
    kalkan bir arkadaşının öğretmen tarafından uyarıldığına
    tanık olunca yemeğini bitirinceye kadar sofrada
    oturması gerektiğini anlamıştır. Bu olaydan sonra
    Emre artık evinde de yemeğini bitirmeden sofradan
    kalkmamaya başlamıştır.
    Emre�nin evinde de yemeğini bitirmeden sofradan
    kalkmaması aşağıdakilerden hangisine örnektir?
    A) Sınama yanılma yoluyla öğrenme
    B) Karşıt tepki oluºturma
    C) Öğrenmenin genellenmesi
    D) Olumlu pekiºtirme
    E) Ayırt etmeyi öğrenme
    105. Eskisi bozulduğu için yeni cep telefonu alan bir birey
    bu telefonunu kullanırken başlangıçta oldukça zorlanmış,
    zaman zaman yanlış tuºlara basmış ve istediği
    bir numarayı araması daha uzun zaman almıştır.
    Bu bireyin yeni cep telefonunu kullanmada zorlanması
    aşağıdakilerden hangisine bağlanabilir?
    A) Uyarıcı kontrolü B) Olumsuz aktarma
    C) Yanılsama D) Algısal değişmezlik
    E) Aralıklı pekiºtirme
    106. Bir öğrencisine ödevlerini düzenli olarak yapma alışkanlığı
    kazandırmak isteyen bir öğretmen eksiksiz
    yaptığı her ödev için ona bir artı puan vermiº, bir süre
    sonra artık düzenli olarak ödev yapma alışkanlığını
    kazandığına kanaat getirerek ödevini yapıp yapmadığını
    kontrol etmeyi durdurmuºtur. Ancak daha sonra,
    öğrencisinin yavaº yavaº ödev yapmayı ihmal etmeye
    başladığını gözlemiºtir.
    Öğrencinin ödev yapmayı ihmal etmeye başlamasını
    aşağıdaki süreçlerden hangisi en iyi açıklayabilir?
    A) Olumsuz pekiºtirme B) Alışma
    C) Bastırma D) Mantığa bürünme
    E) Sönme
    107. Diğer derslerin sınavlarından aldığı puanlara itiraz etmeyen
    Ali, matematik dersinin sınavlarından aldığı
    puanlara sürekli olarak itiraz etmektedir.
    Bu örnekte matematik dersi Ali�nin itiraz etme
    davranışını kontrol eden ne tür bir uyarıcıdır?
    A) Nötr B) İtici C) Pekiºtirici
    D) Ayırt edici E) Koºulsuz
    108. Her sabah pencereye konarak kendileri için bırakılan
    yemleri yiyen güvercinler, ev sahibinin kuº gribi nedeniyle
    yem bırakmaktan vazgeçmesi üzerine, birkaç
    sabah üst üste gelip yem bulamayınca artık sabahları
    pencereye konmaz olmuşlardır.
    Güvercinlerin yem bulamayınca pencereye konmaktan
    vazgeçmeleri aşağıdaki süreçlerden hangisinin
    bir davranışın sürdürülmesi için önemli
    olduğunu göstermektedir?
    A) Pekiºtirmenin B) Alışkanlığın
    C) Öğrenmenin D) Güdülenmenin
    E) Hatırlamanın
    109. �Büyüyünce ben de sigara içeceğim.� diyen Ali�ye
    arkadaşı; �Öğretmenlerimiz, sigara çok zararlı içmeyin,
    diyorlar.� der. Ali ise arkadaşına; �Zararlı diyorlar
    ama kendileri içiyorlar. Eğer zararlı olsaydı kendileri
    içmezlerdi.� diye karşılık verir.
    Ali�nin arkadaşına verdiği bu yanıt, çocukların istendik
    ya da istenmedik davranışlar edinmesinde
    aşağıdakilerden hangisinin önemini göstermektedir?
    A) Olumsuz pekiºtirmenin
    B) Karşıt tepki oluşturmanın
    C) Tepki genellemesinin
    D) Olumsuz aktarmanın
    E) Model oluşturmanın
    110. Çocuğunda gözlediği olumsuz davranışları cezalandırmaktan
    kaçınan bir annenin, ceza yerine
    yararlanabileceği aşağıdaki yaklaşımlardan hangisinin
    etkili olma olasılığı en düºüktür?
    A) Ortamı değiştirmek
    B) Görmezden gelmek
    C) Çocuğun dikkatini olumsuz davranışa çekmek
    D) Çocuğun olumlu davranışlarını pekiºtirmek
    E) Alternatif davranışlar sunmak
    111. Geliºim psikolojisinde kullanılan �geliºme� ve
    �değişme� kavramları arasındaki iliºkiyle ilgili
    aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?
    A) Geliºme ve değişme temelde aynı olan bir sürece
    verilen değişik isimlerdir.
    B) Geliºme yaşantılar yoluyla elde edilen kazanımlara,
    değişme ise genetik yapı tarafından belirlenmiº
    bir plan çerçevesinde gerçekleºen biyolojik
    olaylara iºaret eder.
    C) Geliºme yetiºkinlik dönemine kadar, değişme ise
    bu dönemden sonra gerçekleºen yaºa bağlı süreçlere
    iºaret eder.
    D) Geliºme sosyal ve zihinsel, değişme ise biyolojik
    ve fiziksel açıdan yaºa bağlı olarak kaydedilen
    ilerlemeleri içerir.
    E) Her geliºme bir değişmeyi içermekle birlikte, her
    değişme bir geliºmeyi içermez.
    A
    112. Birçok geliºim psikoloğu geliºim sürecinde bazı kritik
    dönemlerin bulunduğunu öne sürmektedir.
    Bu kritik dönemlerin belirleyici özelliği aşağıdakilerden
    hangisidir?
    A) Çocuğun toplumdaki cinsiyet rollerini öğrenmesi
    B) Çocuğun içinde bulunduğu yaºa uygun özellik ve
    yeteneklerinin daha hızlı geliºmesi
    C) Kalıtsal etkenlerin çocuğun geliºimi üzerindeki
    etkilerinin öteki dönemlere göre daha fazla
    olması
    D) Çocuğun toplumun değer yargılarını içselleºtirmesi
    E) Çevresel uyarıcı ve olayların çocuğun geliºimi ve
    öğrenmesi üzerinde güçlü ve kalıcı bir etki yapması
    113. Anne ve babası jimnastikçi olan Ali, 3 aylıkken sağa
    sola dönmeye, 5 aylıkken yuvarlanmaya, 7 aylıkken
    oturmaya, 9 aylıkken emeklemeye, 12 aylıkken de
    yürümeye başlamıştır.
    Ali�nin motor davranışlarında gözlenen ve yaºa
    bağlı düzenli bir sıra izleyen bu geliºmeler aşağıdakilerden
    hangisinin sonucudur?
    A) Olgunlaºma
    B) Anne ve babanın atletik yeteneği
    C) Normatif geliºme
    D) Biliºsel geliºme
    E) Sosyal geliºme
    114. Bir öğretmen derse girdiği sınıfların birinde, öğrencisi
    olan kendi çocuğuna anne gibi davranırsa öğretmenlik
    görevini, öğretmen gibi davranırsa annelik görevini
    aksatacaktır.
    Bu durum aşağıdakilerden hangisine bir örnektir?
    A) Toplumsal denetim B) Rol çatışması
    C) Anahtar statü D) Toplumsal çatışma
    E) Model olma
    115. Aşağıdakilerin hangisinde, geliºimde eğitimin
    farklılaştırıcı iºlevi ön plana çıkar?
    A) Öğrencilerin sosyal ve ahlak geliºimine yardımcı
    olma
    B) Öğrencilerin psikolojik problemlerini çözmelerine
    yardımcı olma
    C) Öğrencilerde ortak toplumsal değerlerin geliºtirilmesine
    yardımcı olma
    D) Öğrencilerin bireysel özelliklerine göre geliºmelerine
    yardımcı olma
    E) Ailelerin öğrencilere değer yargılarını aktarmalarını
    sağlama
    116. Alican babasının görevi nedeniyle üç yaşındayken
    ailesiyle ABD�ye gitmiºtir. Bu ülkede kreºe devam
    eden Alican, bir süre sonra İngilizce�yi kursa giden
    annesinden daha çabuk öğrenmiş ve annesine göre
    daha düzgün bir aksanla konuºmuºtur.
    Bu örnekte, yabancı dil öğrenmede, aşağıdakilerden
    hangisi diğerlerinden daha önemlidir?
    A) Kalıtım B) Yaº
    C) Çevre D) Zekâ
    E) Dil öğrenmeye yatkınlık
    117. Geliºim psikolojisindeki �bağlanma� kavramı aşağıdakilerden
    hangisine iºaret eder?
    A) Belirli bir geliºim döneminin sağlıklı bir biçimde
    tamamlanamaması
    B) Çocuğun kendisi açısından önem taşıyan bir yetiºkine
    aşırı sevgi duyması
    C) Bebeğin kendisine bakan kiºiye duygusal bağ
    geliºtirmesi
    D) Çocuğun anne-babasına ve yakın çevresindeki
    diğer yetiºkinlere karşı duyduğu, yaºla birlikte giderek
    azalan bağımlılık duygusu
    E) Ergenlik döneminde görülen, karşı cinsiyetten
    özel bir kiºiyle bir arada bulunma isteği
    118. Zeynep, rahatlıkla dengede durarak yürüyebilen, yorulduğunun
    farkına varmadan arkadaşlarıyla oynayan,
    koºan, atlayan bir çocuktur. Ayrıca, büyük boy
    oyuncaklarla oynamaktan zevk almaktadır.
    Buna göre, Zeynep aşağıdaki dönemlerden hangisinin
    tipik fiziksel özelliklerini sergilemektedir?
    A) Ön ergenlik B) İlk yetiºkinlik
    C) Bebeklik D) İlk çocukluk
    E) Ergenlik
    119. Barış arkadaşlarıyla sinemaya gitmek için babasından
    izin ister, ancak babası izin vermez. Barış niçin
    izin vermediğini sorduğunda babası herhangi bir
    açıklama yapmaksızın �Ben böyle uygun görüyorum.�
    yanıtını verir.
    Barış�ın babası çocuk yetiºtirmeye iliºkin aşağıdaki
    tutumlardan hangisini sergilemektedir?
    A) Demokratik B) Tutarsız
    C) Sorgulayıcı D) Otoriter
    E) İlgisiz
    120. Bireyin içinde yaşadığı toplumun standartlarını,
    değer yargılarını ve davranış biçimlerini öğrenme
    süreci olarak tanımlanan sosyalleºmeyle ilgili
    aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?
    A) Sosyalleºme sürecinde öğretmenler önemli bir
    rol oynar.
    B) Sosyalleºme ömür boyu aynı yoğunlukta devam
    eder.
    C) Birey kendi sosyalleºme sürecine aktif bir biçimde
    katkıda bulunur.
    D) Yaşamın ilk yıllarında çocuğun sosyalleºmesinde
    en önemli rolü anne-babalar oynar.
    E) Birey dünyaya sosyalleºmemiº bir varlık olarak
    gelir.
    121. İlköğretim son sınıfta öğrenci olan 14 yaşındaki Gülçin,
    sınıfa yeni gelen Aydın�a aşık olur ve onu düºünmekten
    baºka bir ºey yapamaz hale gelir. Bu durumdan
    kaygılanan annesi onunla konuºmak ister. Gülçin�in
    tepkisi �Anne, sen aşkın ne olduğunu bilmiyorsun
    ki.� olur.
    Gülçin�in bu düºüncesi aşağıdakilerin hangisinden
    kaynaklanmaktadır?
    A) Ergenlik döneminde ortaya çıkan benmerkezcilikten
    B) Ergenliği sorunlu ve ağır geçirmesinden
    C) Annesinin ona olan anlayışsız tutumundan
    D) Hoºlanma ile sevgiyi birbirine karıştırmasından
    E) Çocukluğundan beri disiplinsiz yetiºtirilmesinden
    122. Aşağıdakilerden hangisi, başarılı bir öğretmende
    bulunması beklenen kiºisel ve mesleki özelliklerden
    biri değildir?
    A) Öğrencilerini birey olarak görmesi
    B) Öğrencilerinde geliºtirmek istediği kiºilik özelliklerini
    kendi davranışlarında göstermesi
    C) Derslerini, sınıfındaki en ileri öğrencileri dikkate
    alarak planlaması
    D) Öğretim yöntemlerindeki ilerlemeleri yakından
    takip etmesi
    E) Mesleğiyle ilgili mevzuatı izleyerek bunlara uygun
    davranması
    123. Aşağıdakilerden hangisi etkili ödev vermenin ilkelerinden
    biri değildir?
    A) Derste iºlenen konuyla ilgili ödev verme
    B) Verilen ödevin amacını öğrencilere açıklama
    C) Verilen ödevde öğrencilerden beklenenleri açıklama
    D) Ödevle ilgili öğrenci sorularını açıklama
    E) Öğrenci tutumlarına göre ödev miktarını azaltma
    veya çoğaltma
    124. Selim Öğretmen İngilizce derslerinde Deniz�in bazı
    kelimelerin anlamlarını hatırlamada zorlandığını fark
    eder. Yaptığı gözlemler sonunda Deniz�in bazı zekâ
    alanlarının diğerlerinden daha az baskın olduğunu
    anlar. Deniz�in yeni öğrendiği kelimelerin anlamlarını
    zihninde canlandırmasına yardımcı olabilmek için,
    ondan okula giderken veya eve dönerken geçtiği
    yerlerdeki pano, reklam, değişik mimari öğeler vb.
    uyarıcılara dikkat etmesini ve daha sonra bu görsel
    uyarıcıları zihninde canlandırmaya çalışmasını ister.
    Çoklu Zekâ Kuramı�na göre, Selim Öğretmen öğrencisinin
    sözel zekâsının geliºmesine yardımcı
    olmak için hangi zekâ alanından yararlanmaktadır?
    A) İçsel (özedönük) zekâ B) Görsel zekâ
    C) Doğacı zekâ D) Mantıksal zekâ
    E) Bedensel zekâ
    125. Ayºe Öğretmen sosyal bilgiler dersinde bir öğrencisinin
    fikirlerini ifade etmede zorlandığını gözlemler.
    Ayºe Öğretmen, öğrencisinin daha az baskın olan
    bu zekâ alanını geliºtirebilmesi için ilginç bulduğu
    on konunun adını farklı kâğıtlara yazmasını ve kâğıtları
    katladıktan sonra cebine koymasını söyler.
    Gün içinde birkaç kez, cebinden rasgele çektiği kâğıtta
    yazılı konu hakkında en az beº dakika doğaçlama
    konuşmasını ve ayrıca konuºurken düzgün
    cümle kurmaya çalışmasını ve fikirlerini anlaşılır bir
    ºekilde ifade etmeye dikkat etmesini ister.
    Çoklu Zekâ Kuramı�na göre Ayºe Öğretmen, öğrencisinin
    öncelikle hangi zekâ alanının geliºmesine
    yardımcı olmaktadır?
    A) İçsel (özedönük) zekâ
    B) Sosyal (kiºiler arası) zekâ
    C) Mantıksal zekâ
    D) Sözel zekâ
    E) Bedensel zekâ
    126. Kemal Öğretmen, haftalık ders planlarını yaparken
    tek başına çok fazla değişik fikir üretemediğini fark
    etmiºtir. Hem farklı görüºlerden haberdar olmanın
    hem de okuldaki diğer öğretmenlerle iletiºim kurarak
    derslerinde ortak planlama yapmalarının oldukça
    yararlı olacağını düºünmektedir.
    Kemal Öğretmen�in bu uygulaması aşağıdaki
    mesleki ilkelerden hangisiyle ilgili değildir?
    A) Planlarında öğrencilerin gereksinimlerine daha
    iyi yanıt verecek farklı etkinlikler sunma
    B) Diğer öğretmenlerin başarılı deneyimlerinden
    yararlanma
    C) Yeni bilgi ve fikirlere açık olma
    D) Sözel tepkilerinde ve davranışlarında saygı öğelerine
    yer verme
    E) Öz değerlendirme yaparak değişim ve sürekli
    geliºim için çaba harcama
    127. Başarılı bir öğretmenin öğrencilerini derse güdülemek
    için aşağıdakilerden hangisini yapması
    beklenmez?
    A) Sınıf içindeki ortamı öğrencilerin rahat hareket
    edebilecekleri biçimde düzenlemesi
    B) Sınıf-içi etkinlikleri öğrencilerin seviyelerine uygun
    olarak düzenlemesi
    C) Sınıf-içi etkinliklerde öğrencilerin kısa zamanlı
    ve gerçekçi hedefler belirlemelerine yardımcı
    olması
    D) Sınıf-içi etkinlikleri her öğrencinin aynı hızla yapmasını
    istemesi
    E) Sınıf-içi etkinlikleri öğrencilerin ilgi ve ihtiyaçlarına
    göre planlaması
    128. Bir öğretmen, işleyeceği konu hakkında öğrencilerini
    bilgilendirdikten sonra öğrencileri gruplandırır. Her
    gruba çeºitli zekâ alanlarına uygun çalışma yaprakları
    dağıttıktan sonra alıştırmaları bireysel olarak yapmalarını,
    daha sonra cevaplarını grup arkadaşlarıyla
    paylaşmalarını ister. Son olarak, her grubun çalışmasını
    sınıftaki diğer gruplara anlatmasını ve paylaşmasını
    ister.
    Bu durumda,
    I. işbirliğine dayalı öğrenme,
    II. buluº yoluyla öğrenme,
    III. Çoklu Zekâ Kuramı�na dayalı öğrenme,
    IV. proje tabanlı öğrenme
    yöntemlerinden hangileri kullanılmaktadır?
    A) I ve III B) I ve IV C) II ve III
    D) II ve IV E) III ve IV
    129. �Uygun koºullar sağlandığında, hemen hemen her
    öğrenci, önceden belirlenen düzeyde öğrenebilir.�
    görüºünü temel alan yaklaşım aşağıdakilerden
    hangisidir?
    A) Bütünsel öğrenme B) Sunuº yoluyla öğretim
    C) Tam öğrenme D) Mikro öğretim
    E) Buluº yoluyla öğrenme
    130. Öğrenci, aşağıdaki öğretim yöntem ve tekniklerin
    hangisinde diğerlerine göre daha az aktiftir?
    A) Rol oynama B) Tartışma
    C) Beyin fırtınası D) Gösteri deneyi
    E) Soru-cevap
    131. Çoğunlukla sunuº yöntemini kullanan bir öğretmenin,
    öğretme-öğrenme sürecini etkili kılabilmek için bazı
    noktalara dikkat etmesi gerekir.
    Aşağıdakilerden hangisi bu noktalardan biri
    değildir?
    A) Dersin küçük parçalar halinde sunulması
    B) Açık ve somut örnekler verilmesi
    C) Hedeflerin ve önemli noktaların belirlenmesi
    D) Sürecin sonunda bir değerlendirme yapılması
    E) Psikomotor öğrenmelerin kontrol edilmesi
    132. Aşağıdakilerden hangisi işbirliğine dayalı öğrenme
    yaklaşımının en önemli yararıdır?
    A) Öğrenciler arasında yarışma ortamı yaratması
    B) Her grubun bir lideri olması
    C) Olumlu bağımlılığı ve etkileºimi güçlendirmesi
    D) Her bireyin kendinden sorumlu olması
    E) Öğretmenin sorumluluğunun azalması
    133. Öğrencilerinin bilgi ve becerilerini yeni ve özgün
    problemlerin çözümünde kullanıp kullanamadıklarını
    belirlemek isteyen bir öğretmen, sorularını
    aşağıdaki düzeylerden en az hangisinde sormalıdır?
    A) Kavrama B) Uygulama C) Analiz
    D) Sentez E) Değerlendirme
    134. Fatma Öğretmen ilköğretim 7. sınıf matematik dersinde
    iki öğrencisinin sürekli olarak kendi aralarında
    konuştuklarını ve sınıfın bu durumdan rahatsız olduğunu
    fark eder. Bu iki öğrenciye ne hakkında konuştuklarını
    sorduğunda �Özel bir konu öğretmenim.� cevabını
    alır.
    İstenmeyen bu durumun ortadan kaldırılması için
    Fatma Öğretmen, öncelikle aşağıdakilerden hangisini
    yapmalıdır?
    A) Bu öğrencilerle ders sonunda özel olarak görüºme
    B) Velilerini okula çağırıp görüºme
    C) Diğer öğretmenlerle bu iki öğrenci hakkında görüºme
    D) Bu öğrencileri, arkadaşlarının önünde uyarma
    E) Rehberlik servisinden bu iki öğrenci hakkında
    bilgi edinme
    135. Başarılı bir öğretmenin sınıf içindeki bazı disiplin
    problemlerini çözmek için aşağıdakilerden hangisini
    yapması beklenmez?
    A) Problemli davranışları olan öğrencinin diğer öğretmenleriyle
    işbirliği yapma
    B) Okuldaki meslektaşlarından fikir alma
    C) Öğrencinin ailesiyle görüºüp istenmeyen davranışlarını
    gidermeye çalışma
    D) Öğrencinin sınıf içindeki davranışlarını sistematik
    bir biçimde gözleyerek öğrenciyi disipline verme
    E) Öğrencinin benzer davranışları farklı öğretmenlerinin
    derslerinde de yapıp yapmadığını öğrenme
    136. Öğrencilerini kentteki müzelerden birine götürmek
    isteyen bir öğretmenin, amaçlanan öğrenme
    ürününün ortaya çıkabilmesi için, gezi etkinliğini
    planlarken aşağıdakilerden hangisini öğrencileriyle
    birlikte gerçekleºtirmesi en çok beklenir?
    A) Geziye katılacak öğretmen sayısının belirlenmesi
    B) Gezi için izin yazısının hazırlanması
    C) Gezi için gerekli ulaşım planının yapılması
    D) Gezi yapılacak yere giden en uygun yolun belirlenmesi
    E) Gezide uyulması gerekli kuralların tartışılması
    137. Öğretmen, kalemini yere atan öğrencinin kalemini
    yerden alıp kendisine vererek, �Kalemini koyduğun
    yere dikkat etmezsen, kolun çarpınca düºebilir.� der.
    Öğretmenin bu davranışı, aşağıdaki stratejilerden
    hangisine bir örnek olabilir?
    A) İstenen davranışı çağrıştırma
    B) İstenen davranışa inandırma
    C) İstenmeyen davranışı yasaklama
    D) İstenmeyen davranışa karşı uyarma
    E) İstenen davranışı kolaylaştırma
    138. Sınıf ilkelerinin demokratik bir yaklaşımla belirlendiği,
    öğrencilerin kendilerini geliºtirmelerine
    fırsat verildiği bir sınıfta öncelikle aşağıdaki durumlardan
    hangisi geliºir?
    A) Bireysel çıkar sağlama
    B) Rekabet ortamı yaratma
    C) Verilen cezayı kabul etme
    D) Sorunların çözümünü erteleme
    E) Sorunları doğru bir biçimde tanımlama
    139. Sınıfında istenmeyen davranışlar gösteren bir öğrenciye
    olumlu bir tutumla yaklaºmak isteyen bir
    öğretmenin aşağıdaki davranışlardan hangisini
    sergilemesi beklenir?
    A) Öğrenciyi istendik davranışı yapmaya zorlama
    B) Yaptığı davranış nedeniyle öğrenciyi yargılama
    C) İstenmeyen davranış hakkında öğrenciyle baº
    baºa konuºma
    D) Öğrencinin sıra arkadaşını uyarma
    E) Bakışlarını öğrencinin üzerine yöneltme
    140. Songül Öğretmen sınıf-içi disiplin ve düzeni sağlama
    konusunda bazı problemler yaşamaktadır. Bu problemi
    gidermek ve nerede yanlış yaptığını görmek için
    okuldaki deneyimli bir öğretmenin düºüncelerine baºvurur.
    Songül Öğretmen�in, bu yaklaşımıyla en çok hangi
    kiºisel ve mesleki geliºim görevini yerine getirdiği
    söylenebilir?
    A) Çalıştığı kurumu ve çevreyi geliºtirmede etkin rol
    oynama
    B) Mesleğiyle ilgili mevzuata göre davranma
    C) Öz değerlendirme yapıp mesleğine yansıtma
    D) Diğer öğretmen, yönetici ve uzmanların deneyimlerinden
    yararlanma
    E) Yeni bilgi ve fikirlere açık olma
    141. Aşağıdakilerden hangisi, öğrenme ortamını yarışmacı
    (rekabetçi) biçimde düzenlemenin sakıncalarından
    değildir?
    A) Akademik yönden daha üstün yetenekli öğrencilerin
    fark edilmesini sağlaması
    B) Bazı öğrencilerin başarısının diğer öğrencilerin
    başarısızlığına neden olması
    C) Bazı öğrencilerin, baºka öğrencilerin başarısızlığı
    için çaba harcaması
    D) Sınırlı sayıda öğrencinin güdülenmesini sağlaması
    E) Başarı düzeyi düºük olan öğrencilerin başarısızlığı
    baºtan kabullenmesine yol açması
    142. Yeni geliºtirilip uygulanan bir öğretim programının
    eski programa göre istenilen değişiklikleri meydana
    getirip getirmediğinin kontrol edilmesi gerekir.
    Bu amaçla yapılacak değerlendirme çalışmalarında
    kullanılacak bilgilerin öncelikle nereden
    toplanması beklenir?
    A) Okulun bulunduğu çevreden
    B) Toplum ve ailelerden
    C) Öğretmen ve öğrencilerden
    D) Kaynak kitaplardan
    E) Planlama uzmanlarından
    143. Aşağıdakilerden hangisi bir öğretim programının
    içeriğinin oluşturulmasında ve uygulanmasında
    dikkate alınması gereken ölçütlerden biri değildir?
    A) Her öğrenciyi aynı düzeyde yetiºtirme
    B) Eğitsel amaçlara uygun özellikler kazandıracak
    içerik oluºturma
    C) Öğretme etkinliklerinde öğrencilerin yaşantılarını
    temel alma
    D) Öğretim programında öğrenci düzeyinin gerektirdiği
    değişiklikleri yapma
    E) Öğrencilerin bireysel farklılıklarını dikkate alma
    144. Aşağıdakilerden hangisi bir değerlendirme sonucunu
    ifade etmektedir?
    A) 3-C sınıfında 35 öğrenci bulunmaktadır.
    B) Hava sıcaklığı bugün 23 oC�dir.
    C) Eren, yarışma sınavında yedinci oldu.
    D) Tilbe�nin cevap kâğıdında 15 doğru cevabı var.
    E) Ayºe, dönem boyunca aldığı puanlara göre sınıfını
    geçti.
    145. Norma dayalı değerlendirme sonuçlarıyla aşağıdakilerden
    hangisi yapılamaz?
    A) Öğrencilere, dersteki başarılarını göstermek
    üzere not verme
    B) Öğrencileri testteki başarılarına göre sıralama
    C) Öğrencilerin, hedef davranışların ne kadarını
    kazandıklarını belirleme
    D) Öğrenciler veya öğrenci grupları arasında karşılaştırmalar
    yapma
    E) Öğrenciler arasından belli bir amaçla seçme
    yapma
    146. Aşağıdakilerden hangisi için yalnızca hatırlama
    düzeyinde bir biliºsel davranış yeterlidir?
    A) Yaşanmış bir olayın yerini ve zamanını söyleme
    B) Bir problem için çözüm yolu önerme
    C) İki kavram arasındaki benzerlikleri belirleme
    D) Eldeki verilere dayanarak tahminde bulunma
    E) Bir okuma parçasının ana düºüncesini bulma
    147. Bir testte puanlamanın objektif olması ne anlama
    gelir?
    A) Testin, öğrenen ve öğrenmeyen öğrencileri birbirinden
    ayırması
    B) Soruların anlaşılır olması
    C) Aynı cevaba, farklı puanlayıcıların aynı puanı
    vermesi
    D) Her doğru cevaba bir puan verilmesi
    E) Bütün soruların orta güçlükte olması
    148. Aşağıdakilerden hangisi bir testin güvenirliğini
    ifade eder?
    A) Testin, ders konularının tümünü kapsaması
    B) Test puanlarına karışan hata miktarının azlığı
    C) Testin gelecekteki başarıyı gösterme gücü
    D) Testteki soruların, dersteki öğrenme düzeyini
    gösterme gücü
    E) Test puanlarının kolay yorumlanabilmesi
    149. Aşağıdaki tabloda, öğrencilerin bir testten aldığı
    puanlar (X) ve bu puanlara ait frekanslar (f) verilmiºtir.
    X f
    20 15
    40 10
    45 20
    55 30
    70 10
    Bu puan dağılımında tepe değeri (mod) kaçtır?
    A) 10 B) 30 C) 50 D) 55 E) 70
    150. İki değişkenden biri artarken diğerinin de artması ya
    da biri azalırken diğerinin de azalması, değişkenler
    arasında pozitif bir korelasyon olduğunu gösterir.
    Aşağıdakilerin hangisinde verilen değişkenler
    arasında pozitif bir korelasyon vardır?
    A) Düzenli çalışma � başarı
    B) Uykusuzluk � dikkatli olma
    C) Göz rengi � boy uzunluğu
    D) Hız � hedefe varma süresi
    E) Vücut ağırlığı � ders çalışma alışkanlığı
    151. Rehberlik hizmetleriyle ilgili olarak aşağıdaki ifadelerden
    hangisi yanlıştır?
    A) Rehberlik hizmetleri, farklı eğitim düzeylerinde
    farklı geliºim görevlerine odaklanır.
    B) Rehberlik hizmetleri, öncelikle, başarısız öğrencilere
    yöneliktir.
    C) Rehberlik hizmetlerinin uygulanmasında tüm
    okul personeli işbirliği yapar.
    D) Rehberlik hizmetleri her öğretim kademesinde
    sunulur.
    E) Öğrenciler rehberlik hizmetlerini almaya zorlanamaz.
    152. Okula yeni baºlayan öğrencilere ilk haftalarda okul,
    okulun personeli, kuralları ve çevresi tanıtılır.
    Rehberlik hizmetleri kapsamında �oryantasyon�
    olarak adlandırılan bu hizmet öncelikle aşağıdakilerden
    hangisini hedefler?
    A) Öğrencilerin geliºimlerini hızlandırmak
    B) Öğrencilerin öğrenme güçlüklerini saptamak
    C) Öğrencilerin okula uyum sağlamalarını kolaylaştırmak
    D) Eğitim ve rehberlik hizmetlerini birbirine bağlamak
    E) Öğrenciler için en uygun öğrenme ortamını hazırlamak
    153. Aşağıdaki psikolojik danışma ve rehberlik ilkelerinden
    hangisi �Her bireyin seçme ve kendi kararlarını
    alma hakkı vardır.� anlayışını yansıtmaktadır?
    A) Özerklik B) Bireyin değerliliği
    C) Saydamlık D) Koºulsuz kabul
    E) Gizlilik
    154. İlköğretim 2. sınıfa devam eden Mustafa�ya dikkat
    eksikliği ve hiperaktivite tanısı konur. Mustafa�nın
    okuldaki ve sosyal yaºamdaki uyum ve başarısını
    artırmak amacıyla, okulun rehberlik personeli Mustafa�nın
    anne-babası ve sınıf öğretmeniyle bir araya
    gelerek fikir alışverişinde bulunur.
    Mustafa�ya sunulan bu rehberlik hizmeti aşağıdakilerden
    hangisidir?
    A) Konsültasyon (müºavirlik)
    B) Psikolojik danışma
    C) Bilgi toplama ve yayma
    D) Bireyi tanıma
    E) Yöneltme
    155. Bir kiºinin, objektifliğini kaybetmeden, kendisini
    diğer bir kiºinin yerine koyarak onun düºüncelerini
    ve duygularını anlayabilmesine ne ad verilir?
    A) Saygı B) İçtenlik C) Bağdaşım
    D) Empati E) Sempati
    156. Yeni atandığı ilköğretim okulunda 6. sınıfların rehber
    öğretmeni olarak görevlendirilen Saadet Öğretmen,
    sınıfta hangi öğrencilerin grup dışında kaldığını saptamak
    istemektedir.
    Saadet Öğretmen bu bilgiye ulaºmak için aşağıdaki
    bireyi tanıma tekniklerinden hangisini
    kullanmalıdır?
    A) Otobiyografi B) İlgi envanteri
    C) Soru listesi D) Sosyometri
    E) Kiºilik testi
    157. Aşağıdakilerden hangisi etkili dinlemenin özelliklerinden
    biri değildir?
    A) Karşıdakinin sözünü kesmeden dinlemek
    B) Ara sıra sorular sorarak karşıdaki bireyi konuºmaya
    teºvik etmek
    C) Anlatılanın altında yatan duyguları anlamaya
    çalışmak
    D) Karşıdakini yargılamadan dinlemek
    E) Sık sık sorular sorarak merak edilen konuları
    öğrenmek
    158. Canlılar konusunun ele alındığı bir derste kulanılabilecek
    eğitsel araçlar aşağıdakilerin hangisinde
    en soyut olandan en somut olana doğru sıralanmıştır?
    A) Canlı kurbağa � fotoğraf � radyo � televizyon
    B) Canlı kurbağa � fotoğraf� televizyon � radyo
    C) Radyo � fotoğraf � televizyon � canlı kurbağa
    D) Radyo � televizyon � canlı kurbağa � fotoğraf
    E) Televizyon � radyo � fotoğraf � canlı kurbağa
    159. Bilgisayar destekli öğretimin (BDÖ) uygulanması sırasında
    zaman zaman güçlüklerle karşılaşılabilir.
    Aşağıdakilerden hangisi bu güçlüklerden biri değildir?
    A) Okulun yeterli bilgisayar donanımına sahip olmaması
    B) Öğretmenlerin BDÖ�nün uygulanmasına iliºkin
    yeterli deneyime sahip olmaması
    C) BDÖ�de kullanılan hazır programların maliyetinin
    yüksek olması
    D) Okulun yeterli bilgisayar yazılımına sahip olmaması
    E) BDÖ�de değerlendirmenin alt öğrenme alanlarında
    gerçekleºtirilmesi
    160. Öğretim sürecinde araç-gereç kullanmanın sağladığı
    en önemli yarar aşağıdakilerden hangisidir?
    A) Yeni teknoloji ürünlerini tanıtmak
    B) Öğretmenin iºini kolaylaştırmak
    C) Öğretimin etkililiğini artırmak
    D) Öğrencilerin öğrenme süresini kısaltmak
    E) Öğretimin maliyetini düºürmek
    161. Aşağıda verilen öğrenme etkinliklerinden hangisi
    öğrenilen bilgilerin kalıcı olmasında diğerlerinden
    daha etkilidir?
    A) Görme B) Yapma C) Konuºma
    D) Duyma E) Okuma
    162. Web tabanlı eğitimde kullanılan,
    I. sohbet odaları (chat rooms),
    II. elektronik posta,
    III. ilan tabloları (bulletin boards),
    IV. video-konferans,
    V. listeciler (listserves)
    ortamlarından hangileri, öğrencilere ve öğretmene
    eşzamanlı (senkron) iletiºim olanağı sağlar?
    A) I ve III B) I ve IV C) II ve IV
    D) II ve V E) IV ve V
    EĞİTİM ÖĞRETİM TESTİ BİTTİ.
    MİLLİ EĞİTİM MEVZUATI EĞİTİM ÖĞRETİM
    SİSTEMİ TESTİNE GEÇİNİZ.
     
  4. Mavi_Sema

    Mavi_Sema Özel Üye




    MİLLİ EĞİTİM MEVZUATI
    EĞİTİM ÖĞRETİM SİSTEMİ TESTİ
    163. Aşağıdakilerden hangisi Bakanlık ve ilköğretim
    denetçilerinin görev alanı içinde yer almaz?
    A) İnceleme
    B) Kurum ve ders denetimi
    C) İşbaşında yetiºtirme
    D) Soruºturma
    E) Sınav düzenleme
    164. Bir okulun denetiminin öğretim yılı başında ve
    sonunda birer kez yapılması, aşağıdaki denetim
    ilkelerinden hangisiyle çeliºir?
    A) Bütünlük
    B) Planlılık
    C) Durumsallık
    D) Süreklilik
    E) Demokratiklik
    165. Bir denetçinin denetleneni, denetimin yeri, zamanı,
    sonuçları hakkında bilgilendirmemesi aşağıdaki
    denetim ilkelerinden hangisiyle çeliºir?
    A) Bütünlük
    B) Durumsallık
    C) Süreklilik
    D) Planlılık
    E) Açıklık
    166. Bir okul yöneticisinin okulda aynı dersi veren öğretmenlerin
    yıllık, ünite ve ders planlarını yapmaları
    ve uygulamadaki sorunları tartışmaları amacıyla
    belli sürelerle bir araya gelmelerini sağlaması,
    aşağıdaki yönetim süreçlerinden hangisiyle
    ilgilidir?
    A) Denetim B) Değerlendirme
    C) Eºgüdümleme D) Karar verme
    E) Etkileme
    167.
    I. Örgün ve yaygın eğitimin birlikte ele alınması
    II. İlgi ve yetenekler doğrultusunda yöneltme
    III. Yatay ve dikey geçiºe fırsat sağlama
    IV. Ders geçme ve kredili sistem
    V. Yükseköğretime sınavsız geçiº
    Yukarıdakilerden hangileri Milli Eğitim Temel
    Kanunu ile getirilen yenilikler arasında yer alır?
    A) I, II ve III
    B) I, II ve IV
    C) I, III ve V
    D) II, IV ve V
    E) III, IV ve V
    168. Aşağıdakilerden hangisi, Tevhid-i Tedrisat (Öğretimin
    Birleºtirilmesi) Kanunu�ndaki düzenlemelerden
    biri değildir?
    A) Tüm eğitim kurumlarının Milli Eğitim Bakanlığı�na
    bağlanması
    B) Eğitimin devlet denetimiyle gerçekleºtirilmesi
    C) Din eğitiminin devlet denetimine alınması
    D) Yükseköğretimin yeniden düzenlenmesi
    E) Vakıflar tarafından yönetilen okulların da Milli
    Eğitim Bakanlığı�na devredilmesi
    169. Milli Eğitim Şûrası ile ilgili aşağıdaki ifadelerden
    hangisi yanlıştır?
    A) Milli Eğitim Bakanlığı�nın en yüksek danışma
    kuruludur.
    B) Milli Eğitim Bakanlığı bütçesinin yapılması ve
    yıllık planların hazırlanmasından sorumludur.
    C) Milli Eğitim Bakanlığı dışından gelen üyelerin de
    katılımına fırsat verilir.
    D) Milli Eğitim Bakanlığı Merkez Örgütü�ndeki sürekli
    kurullar arasında yer alır.
    E) Şûradaki önerilerin uygulamaya konması Milli
    Eğitim Bakanı�nın onayına bağlıdır.
    170. Bazı branºlarda öğretmen fazlalığı, bazı branºlarda
    öğretmen azlığı, sınıf mevcutlarının kalabalık
    olması gibi sorunların çözümü Türk milli eğitiminin
    aşağıdaki temel ilkelerinden hangisinin gerçekleºtirilmesiyle
    mümkündür?
    A) Planlılık B) Karma eğitim
    C) Süreklilik D) Laiklik
    E) Yöneltme
    171. Yükseköğretime yerleºen pek çok öğrencinin yerleºtikleri
    program konusunda yaşadıkları uyumsuzluklar,
    Türk milli eğitiminin aşağıdaki temel
    ilkelerinden hangisinin gerçekleºtirilmesiyle
    çözülebilir?
    A) Fırsat ve olanak eşitliği B) Eğitim hakkı
    C) Yöneltme D) Karma eğitim
    E) Süreklilik
    172. �Eğitim kurumları; dil, ırk, cinsiyet ve din ayrımı gözetilmeksizin
    herkese açıktır. Eğitimde hiçbir kiºiye,
    aileye, zümreye veya sınıfa ayrıcalık tanınamaz.�
    sözü Türk milli eğitiminin temel ilkelerinden hangisini
    ifade eder?
    A) Her yerde eğitim
    B) Genellik ve eºitlik
    C) Yöneltme
    D) Süreklilik
    E) Karma eğitim
    173. Türkiye�de zorunlu eğitimin başlayış ve bitiº yaşları,
    aşağıdakilerin hangisinde doğru olarak verilmiºtir?
    A) 5-13 B) 6-15 C) 6-14
    D) 7-11 E) 7-16
    174. Aşağıdakilerden hangisi, 3797 sayılı Milli Eğitim
    Bakanlığı�nın Teºkilat ve Görevleri Hakkında Kanun�da
    belirtilen Danışma ve Denetim Birimleri
    arasında yer alır?
    A) Eğitimi Araştırma ve Geliºtirme Dairesi
    Başkanlığı
    B) Ortaöğretim Genel Müdürlüğü
    C) Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı
    D) Strateji Geliºtirme Başkanlığı
    E) Okul İçi Beden Eğitimi, Spor ve İzcilik Daire Başkanlığı
    175. 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu�yla düzenlenmiº
    olan,
    I. kınama,
    II. aylıktan kesme,
    III. kademe ilerlemesini durdurma
    ºeklindeki disiplin cezaları, aşağıdakilerin hangisinde
    daha hafif olandan daha ağır olana doğru
    sıralanmıştır?
    A) I, II, III B) I, III, II
    C) II, I, III D) II, III, I
    E) III, II, I
    176. Milli Eğitim Bakanlığı�nda yer alan,
    I. ºube müdürü,
    II. müsteºar,
    III. daire başkanı,
    IV. ºef,
    V. genel müdür
    ºeklindeki yönetim pozisyonlarının en yüksekten
    aşağıya doğru hiyerarºik sıralanışı aşağıdakilerin
    hangisidir?
    A) II-IV-V-I-III B) II-V-III-I-IV
    C) II-V-IV-III-I D) V-IV-II-III-I
    E) V-IV-III-II-I
    177. Bir �Okul Geliºim Planı�na iliºkin olarak hazırlanan
    �biçimlendirici değerlendirme� formunda aşağıdakilerden
    hangisi yer almaz?
    A) Çalışmadan beklenen yarar
    B) Çalışmanın tahmini maliyeti
    C) Çalışmanın tamamlanacağı tarih
    D) Çalışmadan elde edilen sonuçlar
    E) Eklenecek çalışma konusu
    178. Aşağıdakilerden hangisi okullarda kutlanan belirli
    gün ve haftalardan biri değildir?
    A) Hayvanları Koruma Günü
    B) Birleºmiº Milletler Günü
    C) Enerji Tasarrufu Haftası
    D) Giriºimcilik Haftası
    E) İletişim Haftası
    179.
    I. Fen Bilimleri
    II. Sosyal Bilimler
    III. Okuma Becerileri
    IV. Matematik
    Yukarıdakilerden hangileri PISA projesi kapsamında
    uygulanan testler arasında yer almaz?
    A) Yalnız I B) Yalnız II C) Yalnız III
    D) II ve III E) III ve IV
    180. Açık ve uzaktan öğretim ile eğitim alanında, bilgi
    ve iletiºim teknolojilerinin desteklenmesiyle ilgili
    Avrupa Birliği (AB) eğitim projesi aşağıdakilerden
    hangisidir?
    A) Minerva B) Comenius
    C) Lingua D) Erasmus
    E) Arion
    TEST BİTTİ.
    CEVAPLARINIZI KONTROL EDİNİZ.
     
  5. Mavi_Sema

    Mavi_Sema Özel Üye

    öğretmenlik kariyer basamaklarında yükselme sınavı
    uzman öğretmenlik (2005 � ek kbys)
    30 nisan 2006
    türkçe testi � genel kültür testi � eğitim öğretim testi �
    milli eğitim mevzuatı eğitim öğretim sistemi testi
    a kitapçığı
    1. E
    2. C
    3. B
    4. D
    5. A
    6. C
    7. E
    8. B
    9. A
    10. E
    11. C
    12. D
    13. C
    14. A
    15. E
    16. B
    17. A
    18. D
    19. B
    20. E
    21. B
    22. C
    23. D
    24. E
    25. A
    26. C
    27. D
    28. C
    29. C
    30. A
    31. E
    32. D
    33. B
    34. A
    35. B
    36. C
    37. E
    38. D
    39. A
    40. B
    41. C
    42. D
    43. E
    44. B
    45. A
    46. E
    47. C
    48. B
    49. D
    50. A
    51. C
    52. E
    53. B
    54. D
    55. C
    56. E
    57. A
    58. B
    59. C
    60. D
    61. E
    62. B
    63. E
    64. A
    65. E
    66. D
    67. E
    68. C
    69. A
    70. D
    71. A
    72. B
    73. A
    74. E
    75. A
    76. C
    77. B
    78. D
    79. A
    80. E
    81. D
    82. C
    83. E
    84. B
    85. E
    86. D
    87. A
    88. B
    89. E
    90. C
    91. A
    92. E
    93. C
    94. B
    95. C
    96. A
    97. A
    98. A
    99. E
    100. D
    101. E
    102. A
    103. B
    104. C
    105. B
    106. E
    107. D
    108. A
    109. E
    110. C
    111. E
    112. E
    113. A
    114. B
    115. D
    116. B
    117. C
    118. D
    119. D
    120. B
    121. A
    122. C
    123. E
    124. B
    125. D
    126. D
    127. D
    128. A
    129. C
    130. D
    131. E
    132. C
    133. B
    134. A
    135. D
    136. E
    137. A
    138. E
    139. C
    140. D
    141. A
    142. C
    143. A
    144. E
    145. C
    146. A
    147. C
    148. B
    149. D
    150. A
    151. B
    152. C
    153. A
    154. A
    155. D
    156. D
    157. E
    158. C
    159. E
    160. C
    161. B
    162. B
    163. E
    164. D
    165. E
    166. C
    167. A
    168. D
    169. B
    170. A
    171. C
    172. B
    173. C
    174. D
    175. A
    176. B
    177. D
    178. E
    179. B
    180. A
     

Bu Sayfayı Paylaş