Kutup Kurdu (Canis lupus arctos)

'Kedi ve Köpekler' forumunda Mavi_Sema tarafından 17 Aralık 2009 tarihinde açılan konu

  1. Mavi_Sema

    Mavi_Sema Özel Üye

    Sponsorlu Bağlantılar
    Kutup Kurdu (Canis lupus arctos) konusu Kutup Kurdu (Canis lupus arctos)






    Bilimsel Sınıflandırma;
    • Alem:
      • Animalia (Hayvanlar)
    • Şube:
      • Chordata (Kordalılar)
    • Sınıf:
      • Mammalia (Memeliler)
    • Takım:
      • Carnivora (Etçiller)
    • Alt takım:
      • Caniformia (Köpeğimsiler)
    • Familya:
      • Canidae (Köpekgiller)
    • Oymak:
      • Caninae (Asıl köpekler)
    • Cins:
      • Canis
    • Tür:
      • C. lupus (Kurt)
    • Alt tür:
      • C. l. arctos
    Kutup kurdu (Canis lupus arctos), köpekgiller (Canidae) familyasının Canis lupus türünün bir alt türü. Kanada Arktik Bölgesi'nde ve Grönland'ın kuzey kesimlerinde yaşar.

    Fizyoloji
    Genellikle gri kurttan daha küçüktürler. Boyları 3-6 inç arasında değişir. Ülkemiz birimleriyle bu 91-180 cm aralığını teşkil eder. Çoğu memelide olduğu gibi erkekler dişilerden daha büyüktür. Yerden yükseklikleri ise 25-31 inç civarındadır. Bu da 63-79 cm anlamına gelir. gri kurttan daha hafiftirler. Ağırlıkları 100 pound, yani 45 kg civarındadır. Çok yaşlı erkekler ise 79 kg ağırlığa ulaşabilir. Küçük kulakları ve kalın kürkü mükemmel bir ısı yalıtımı sağlar. Vahşi ortamlarında 7-10 yıl kadar yaşarlar. İnsan bakımı, hayvanat bahçeleri ile birlikte bu 18 yıla kadar çıkabilir.

    Avlanma & beslenme
    Karibular, misk öküzleri ana besinleridir. Bununla birlikte kutup tavşanları, ptarmigan adlı kuşlar ve lemmingler de kutup kurdunun av yelpazesinde yer alır. Yoğun karda mus geyikleri de saldırılara maruz kalabilir. Araştırmalar kutup kurtlarının yaklaşık 2600 km2'lik bir avlanma alanının olduğunu göstermektedir. BBC tarafından yapılan araştırmalar da kutup kurtlarının ördek yediklerini göstermiştir.

    Üreme
    Normal koşullarda böyle hiyerarşik bir sosyal grupta sadece alfa çift çiftleşebilir. Fakat geniş alana yayılan sürülerde diğer çiftler de başarılı bir birleşme gerçekleştirebilir. Çiftleşmeler Mayıs ve Haziran ayları arasında gerçekleşir. Gebelik süresi 63 gündür. Bir seferde tek bir dişi 2-3 yavru dünyaya getirir.
     

Bu Sayfayı Paylaş