Kolektif Ortaklar Arasındaki İlişkiler – Test Soruları ve Cevapları

'Açık Öğretim AÖF' forumunda SeLeN tarafından 19 Kasım 2010 tarihinde açılan konu

  1. SeLeN

    SeLeN Site Yetkilisi Editör

    Sponsorlu Bağlantılar
    Kolektif Ortaklar Arasındaki İlişkiler – Test Soruları ve Cevapları konusu ticaret hukuku - kolektif ortaklıklar sınav soruları ve cevapları

    1. Kolektif ortaklıklarda yönetim hak ve yetkisi kural olarak kime aittir?

    a. Ortakların tümüne
    b. Belirli miktar sermayeye sahip ortaklara
    c. Müdürlere
    d. Dışarıdan atanan yöneticilere
    e. Denetleme kuruluna

    2. Kolektif ortaklıkta ortakların rekabet yasağı hangi kanunda düzenlenmiştir?

    a. İş Kanunu
    b. Türk Ticaret Kanunu
    c. Ceza Kanunu
    d. Anayasa
    e. İcra İflâs Kanunu

    3. Kolektif ortaklıkta yönetim hakkı, ortaklar tarafından nasıl sınırlandırılabilir?

    a. Ticaret mahkemesinin izniyle
    b. Denetçilerin kararı ile istenildiği kadar
    c. Sınırlandırılamaz
    d. Ortaklık sözleşmesi ile istenildiği kadar
    e. Yönetim hakkına sahip ortakların izniyle

    4. Kolektif ortaklıkta olağanüstü işlemlerde yönetim hakkı nasıl kullanılır?

    a. Bütün ortakların oybirliği ile
    b. Ortak olmayan kişiler tarafından
    c. Bu konuda görevli ortak tarafından
    d. Yönetim Kurulu tarafından
    e. Sermayenin 2/3′üne sahip ortaklar tarafından

    5. Kolektif ortaklıkta, itiraz hakkı ne zaman kullanılmalıdır?

    a. Hak doğduğu anda
    b. Üçüncü kişiyle işlem yapıldığı anda
    c. İşlemin yapılmasından itibaren 3. gün içerisinde
    d. İşlem yapılmadan 3 gün önce
    e. Üçüncü kişiyle işlem yapılana kadar

    6. Kolektif ortaklıkta denetleme hakkı ne zaman doğar?

    a. Ortak sıfatı doğduğunda
    b. Ortaklık tüzel kişilik kazandığında
    c. Denetleme Kurulu oluştuğunda
    d. Üçüncü kişiyle ilişkiye girildiğinde
    e. Ortak denetleme kuruluna katıldığında

    7. Kolektif ortaklıkta ortakların rekabet yasağının sınırı nedir?

    a. Sözleşmede gösterilen işletme konusu
    b. Ortaklık zararına yapılan işler
    c. Fiilen yapılan ticarî işler
    d. Ortaklığın mali işleri
    e. Ortaklığın ekonomik işleri

    8. Yönetim hakkının sınırı konusunda aşağıdakilerden hangisi öncelikle dikkate alınır?

    a. Ortaklık sözleşmesi hükmü
    b. Türk Ticaret Kanunu
    c. Mahkeme kararı
    d. Örf ve adet kuralları
    e. Hâkimin takdiri

    9. Aşağıdakilerden hangisi ortaklığın devamı süresince ortağın iştirak payından doğan mali nitelikteki haklarından biridir?

    a. Denetleme hakkı
    b. İtiraz hakkı
    c. Kârı talep etme hakkı
    d. Rekabet yapmama hakkı
    e. Yönetim hakkı

    10. Kolektif ortaklıkta kimler denetleme hakkına sahiptir?

    a. Ortakların hepsi
    b. Yönetim hakkına sahip olanlar
    c. Yönetim hakkına sahip olmayanlar
    d. Ortaklık sermayesinin yarıdan fazlasına sahip olanlar
    e. Ortaklık sermayesinin en az 1/3′üne sahip olanlar

    Cevap Anahtarı

    1. a

    2. b

    3. d

    4. a

    5. e

    6. a

    7. c

    8. a

    9. c

    10. a


    alıntı

     

Bu Sayfayı Paylaş