Kerim Afşar Kimdir - Kerim Afşar'ın Hayatı

'Sanatçı Tanıtımları' forumunda Mavi_inci tarafından 10 Ocak 2011 tarihinde açılan konu

  1. Mavi_inci

    Mavi_inci Özel Üye

    Sponsorlu Bağlantılar
    Kerim Afşar Kimdir - Kerim Afşar'ın Hayatı konusu Kerim Afşar (Kerim Afşar Kimdir? - Kerim Afşar Hakkında)

    [​IMG]

    Kerim Afşar


    Kerim Afşar (d. 13 Ağustos 1930 - İstanbul, ö. 26 Eylül 2003 - Ankara) Tiyatro, sinema ve dizi oyuncusu, yönetmen, seslendirme sanatçısı.

    Gazeteci İlhan Selçuk'un "ses ustası", Uğur Mumcu'nun da "Kerim Atatürk" diye nitelendirdiği Kerim Afşar, Ankara Devlet Konservatuvarı Tiyatro Yüksek Bölümü’nden 1953'te mezun oldu. Henüz okulunu bitirmeden oyunlarda rol almaya başlayan usta sanatçı, 45 yıllık sahne hayatında 100 civarında oyunda, birçok film ve dizide rol aldı.

    TRT'de "Radyo Tiyatrosu" programlarında unutulmaz karakterler çizen Afşar, sayısız seslendirme yaptı. 1980 yılında Peter Stein'in davetiyle Berlin'e giderek orada sergilenen oyunlarda oynadı. Sanatçı, Türkiye'ye dönerek Devlet Tiyatroları'ndan emekli olduktan sonra Ankara Sanat Tiyatrosu (AST) bünyesinde sanat hayatını sürdürdü. İstanbul Şehir Tiyatroları'nda da sahneye çıktı. Kerim Afşar, sanatçı Esin Afşar'ın eski eşidir.

    Bir süre sonra tekrar Devlet Tiyatrolarının talebi üzerine kuruma dönen Kerim Afşar, 71. Dil Bayramı'nın kutlandığı gün yaşamını yitirdi. Türkçe'ye, Mustafa Kemal ve O'nun Dil Devrimine olan bağlılığı, eşi Leyla Afşar'ın Dil Derneği'yle ortak çabası sonucu; Kerim Afşar’ın Türk tiyatrosuna verdiği emeği ve sanatçı kimliğini gelecek kuşaklara aktarmak amacıyla eşi Leyla Afşar’la Dil Derneği, “Dil Derneği Kerim Afşar Ödülü” düzenlenmiştir.
    Kerim Afşar, 2002 'de Uğur Mumcu'nun yazılarından derlenen "Bugün Ne Yazsam?" oyunu Ankara'da sahnelendikten sonra 5 il ve ilçeye turneye çıkacaktı. Büyük Tiyatro'daki ilk oyun öncesi öğrencileri ve dostlarının "kendinizi iyi hissetmiyorsanız, turneye çıkmayın" sözüne karşı Kerim Afşar:
    "Ben ölürsem sahnede ölürüm" şeklinde yanıt vermişti.


    Sahip olduğu ödüller


    * 1987 Dil Derneği ödülü
    * 2001 Fonetik Derneği ödülü
    * 2001 Antalya Altın Portakal Film Festivali “Yıldırım Önal Ödülü”,
    * 2002 Ankara Film Festivali, Sanat Çınarları Ödülü,
    * 2002 Toplumsal Araştırmalar Kültür Ve Sanat Vakfı 7.Tiyatro ödülü
    * 2002 Uluslararası Ankara Tiyatro Festivali Onur Ödülü

    Oynadığı ve yönettiği bazı oyunlar


    * Cyrano de Bergerac
    * Bir Yaz Dönemi Gecesi Rüyası
    * Derin Mavi Deniz
    * Mar1a Stuart
    * Tanrıdağı Ziyafeti
    * Tanrılar ve İnsanlar
    * Bir Ümit İçin
    * Don Carlos
    * Haydutlar
    * Othello
    * Oğuz Ata
    * Genç Osman
    * Aşk Acısı
    * Misafir
    * Dışardakiler
    * Onikinci Gece
    * Rehin Sandığı
    * Kral Lear
    * Gergedan
    * Midas'ın Kulakları
    * Büyük Justînyen
    * Ay Herkese Gülümser
    * Amerikan Rüyası
    * Don Juan
    * Palto
    * Kahvede Şenlik Var
    * Kaktüs Çiçeği
    * Andromak
    * Cadı Kazanı
    * Romeo ile Juliet
    * Buzcu Geliyor
    * Bağdat Hatun
    * Küheylan
    * Kaktüs Çiçeği
    * Tarla Kuşuydu Juliet
    * Yaşasın Edebiyat
    * Andora
    * Beckett Yahut Tanrı'nın Şerefi
    * Cadı Kazanı
    * Günden Geceye
    * Kuva-i Milliye
    * Yaşasın Edebiyat
    * Ben Mimar Sinan
    * Gergedan

    Filmografisi


    * Yaprak Dökümü - 1988
    * Perry Mason - 1983
    * Mine - 1982
    * Çekiç ve Titreşim - 1979
    * Emekli Başkan - 1979
    * Isı - 1979
    * Kuma - 1979
    * Arkadaş - 1974
    * Mevlana - 1973
    * Battalgazi Destanı - 1971
    * Yılan Soyu - 1969
    * Çalıkuşu - 1966

    Vikipedi
     

Bu Sayfayı Paylaş