Kafkas Keleri Özellikleri (Laudakia caucasica)

'Diğer Hayvanlar' forumunda KaRDeLeN tarafından 30 Eylül 2010 tarihinde açılan konu

  1. KaRDeLeN

    KaRDeLeN Özel Üye

    Sponsorlu Bağlantılar
    Kafkas Keleri Özellikleri (Laudakia caucasica) konusu Kafkas Keleri Hakkında - Kafkas Keleri Resimleri- Kafkas Keleri Özellikleri - Sürüngenler Hakkında -Kafkas Keleri



    Kafkas keleri (Laudakia caucasica) , Kafkaslarda ve Doğu Andolu'da yaşayan bir tür keler türü.

    Özellikleri

    Vücüt boyu 35 cm kadar veya daha fazla, başın üstü simetrik dizilmemiş küçük ve düz plak ve pullarla örtülüdür. Göz bebekleri yuvarlak, sırt ortasında uzunlanasına bulunan büyük pul sırası, düz veya hafif karinalı ve kiremit gibi birbirini örten pullardan oluşur. Vücut yanlarındaki pullar az dikenlidir. Karın ve baş altı pulları düz, dikenli kuyruk pulları halkalar halinde dizilir ve iki halkası bir segment teşkil eder. Kuyruk çabuk kopmaz. Sırt bölgesinin renkleri zeytini grimsi ve zeytini kahverengi olabilir. Sırttaki beneklerin rengiyse, koyu kahverengi ve sarımsı. Karın bölgesi dişilerde pembemsi, erkeklerde daha koyu özellikle üreme zamanında, erkekte siyahımsı mavi. Kış uykusuna, yüzlercesi bir araya gelerek yatarlar.

    Avlanma ve beslenme


    Esas besinlerini böcek ve örümcekler teşkil eder.

    Yaşam alanları

    Kayalık, taşlıklar, taş duvarlar başlıca yaşam alanlarıdır. 0-3000 metre yükseklikler arasında bulunurlar.

    Üreme

    Dişiler Nisan - Temmuz ayları arasında yumurtalarını (8-14 tane), kayalar arasındaki yarık ve oyuklara bırakırlar. Yavrular yumurtadan 2 ay kadar sonra çıkarlar

    Dağılımı


    Gürcistan, Ermenistan, Azerbaycan, Turkmenistan, Tajikistan, Dağıstan , Türkiye, [Irak] ,Iran, Afganistan,Pakistan ve Kaşmir'dir.

    Türkiye'de yayılışı


    Türkiye'de Doğu Anadolu Bölgesi'nde Van, Kars ve Ağrı illerinde yaşar.

    [​IMG]
     

Bu Sayfayı Paylaş