Genel İşletme Bütünleme Sınavı Soru ve Cevapları

'Açık Öğretim AÖF' forumunda SeLeN tarafından 7 Ağustos 2010 tarihinde açılan konu

  1. SeLeN

    SeLeN Site Yetkilisi Editör

    Sponsorlu Bağlantılar
    Genel İşletme Bütünleme Sınavı Soru ve Cevapları konusu aöf işletme dersi sınav soruları - aöf genel işletme test soruları


    1-) Aşağıdakilerden hangisi üretim öğeleri içinde yer almaz?
    A) Teknoloji
    B) Bilgi
    C) Emek
    D) Sermaye
    E) Doğal Kaynaklar

    2-) Ekonomik yaşamın ve ekonomik faaliyetlerin hareket noktası aşağıdakilerden hangisidir?
    A) Gereksinme ve istek
    B) Arz
    C) Talep
    D) Fayda
    E) Hizmet


    3-) İşletmelerin ellerinde bulunan kıt kaynakların en iyi biçimde kullanımına yönelik etkenlik aşağıdakilerden hangisidir?
    A) Teknik etkenlik
    B) Ekonomik etkenlik
    C) İşletme biliminde etkenlik
    D) Sermaye etkenliği
    E) Personel etkenliği


    4-) Aşağıdakilerden hangisi girişimcinin getirisidir?
    A) Faiz
    B) Kâr
    C) Ücret
    D) Rant
    E) Kira


    5-) Aşağıdakilerden hangisi yapılabilirlik araştırmasında elde edilen bilgilerin bir metin içinde toplanmasıyla oluşur?
    A) Kesin proje
    B) Yapılabilirlik projesi
    C) Yatırım projesi
    D) Finansal proje
    E) Üretim projesi


    6-) Aşağıdakilerden hangisi işletmelerin kuruluş aşamasında sermaye gereksinimi mali sorumluluğu sınırlama ve vergilendirmedeki farklılıkları inceler?
    A) Ekonomik araştırmalar
    B) Teknik araştırmalar
    C) Finansal araştırmalar
    D) Yasal araştırmalar
    E) Örgütsel araştırmalar


    7-) I- Teknoloji seviyesinin yüksek olması
    II- Minimum işletme gideri sağlamak
    III- Halkla ilişkilerin en iyi olması
    IV-Maksimum işletme gelirleri sağlamak
    Kuruluş yeri seçiminde aşağıdakilerden hangisi en fazla dikkate alınmalıdır?
    A) Yalnız I
    B) I-II
    C) II-III
    D) II-IV
    E) Yalnız III


    Aşağıdakilerden hangisi kuruluş yeri etkenlerinden birisi değildir?
    A) Ulaştırma
    B) Pazara yakınlık
    C) İşgücü-Emek
    D) Yönetim biçimi
    E) Enerji yakıt


    9-) Aşağıdakilerden hangisi dış paydaşlardan birisi değildir?
    A) Rakipler
    B) Sendikalar
    C) Tüketiciler
    D) Devlet
    E) Yasalar


    10-) Aşağıdakilerden hangisi işletmelerin aynı üretim dalında, faaliyet boyutlarını genişletmesi veya aynı konuda üretim yapan fabrika sayısının arttırılmasını ifade eder?
    A) Yatay büyüme
    B) Dikey büyüme
    C) İç büyüme
    D) Dış büyüme
    E) Çapraz büyüme


    11-) Satın alınan işletmenin çıktısı, satın alan işletmenin girdisini oluşturuyorsa bu tür birleşme aşağıdakilerden hangisidir?
    A) Yatay birleşme
    B) Geriye doğru dikey birleşme
    C) Çapraz birleşme
    D) İleriye doğru dikey birleşme
    E) İç büyüme


    12-) Aşağıdakilerden hangisi tröste benzeyen ancak ondan en önemli farkı maliyet düşürmek olan tekelleşmedir?
    A) Miktar karteli
    B) Faaliyet karteli
    C) Kartel
    D) Konsern
    E) Bölge karteli


    13-) I- Eskiden beri kullanılması
    II- Çıkar kümelerinin etkisi altında olması
    III- Toplumun büyük bir hızla değişmesi
    IV-Etik kuralların değişmesi
    Aşağıdakilerden hangisi etik kavramı üzerinde uzlaşılamamasının nedenlerinden biridir?
    A) I-II
    B) II-IV
    C) I-III
    D) II-III
    E) Yalnız IV


    14-) Harcamalarda sahtecilik yapmak, zimmet, hırsızlık gibi hareketler etik açıdan sorgulanabilecek aşağıdaki hangi davranışlar içinde yer alır?
    A) Denetim dışı davranış ve olumsuz
    B) Görevde hatalı davranma ve olumsuz
    C) Görevi kötüye kullanma ve olumlu
    D) Görevi bilinçle sürekli kötüye kullanma ve olumlu
    E) Denetim içi davranış ve olumlu


    15-) Aşağıdakilerden hangisi toplumla işletmeler arasındaki bir toplumsal anlaşmadır?
    A) Toplumsal sorumluluk
    B) Ekonomik sorumluluk
    C) Etik sorumluluk
    D) Gönüllü sorumluluk
    E) Hukuksal sorumluluk


    16-) Aşağıdakilerden hangisi güvenli iş koşulları sağlamak, güvenli ürün sunmak, doğal çevrenin korunması, ayrımcılık yapmama gibi etik sorunlarla ilgilenen yönetim işlevidir?
    A) Üretim
    B) Pazarlama
    C) Finans
    D) Muhasebe
    E) Yönetim


    17-) Aşağıdakilerden hangisi işletmenin genel politika ve stratejilerini belirler ve dış çevre ile etkileşimi yönlendirir?
    A) Tepe yönetim
    B) Klasik yönetim
    C) Orta yönetim
    D) Neo-Klasik yönetim
    E) İlk basamak yönetim


    1 Aşağıdakilerden hangisi yöneticinin karar almaya ilişkin rollerinden birisi değildir?
    A) Girişimci rolü
    B) Kaynak dağıtıcı rolü
    C) Sözde mevki sahibi rolü
    D) Uyuşmazlık çözümleyici rolü
    E) Müzakerecilik rolü


    19-) Aşağıdakilerden hangisi Henri Fayol’un yapısal ilkelerinden birisi değildir?
    A) İş bölümü
    B) Birlik ve beraberlik
    C) Merkezcilik
    D) Yönetim birliği
    E) Yetki ve sorumluluk


    20-) Aşağıdakilerden hangisine göre örgütler çevreden aldıkları girdileri bir dönüşüm süreciyle çıktı haline getirerek çevreye sunarlar?
    A) Davranışsal teori
    B) Neo-Klasik teori
    C) Modern teori
    D) Klasik teori
    E) Yönetsel teori


    21-) Aşağıdakilerden hangisi planlama süreci içinde yer almaz?
    A) Planların eyleme geçirilmesi
    B) Örgütsel amaçların belirlenmesi
    C) Koşulların irdelenmesi
    D) Alternatiflerin geliştirilmesi
    E) Gerçekleşen sonuçların ölçülmesi


    22-) Aşağıdakilerden hangisi politikalar gibi işletmelerde çalışanların davranışlarını etki-leyen dar kapsamlı ve daha kesin ifadelerdir?
    A) Taktik planlar
    B) Politikalar
    C) Kurallar
    D) Genyöntemler
    E) Proje


    23-) Aşağıdakilerden hangisi bir yöneticinin kontrol edebileceği kadar kişiden sorumlu olmasını ifade eder?
    A) Basamaklar ilkesi
    B) Ayrılık gözetme ilkesi
    C) Yönetim birliği ilkesi
    D) Komuta birliği ilkesi
    E) Yönetim alanı ilkesi


    24-) Aşağıdakilerden hangisinde çalışma yaşamında etkili olan başarma, güç ve bağlanma gibi üç temel güdü söz konusudur?
    A) İhtiyaçlar hiyerarşisi
    B) Çift faktör
    C) Başarı ihtiyacı
    D) Klasik
    E) Beklenti


    25-) Aşağıdakilerden hangisi personel yönetimi anlayışından insan kaynakları yönetimi anlayışına geçişte etken olan faktörlerden biri değildir?
    A) Sendikacılığın gelişimi
    B) Refah seviyesinin artması
    C) İş görenlerin yaşının yükselmesi
    D) İş görenlerin eğitim düzeyinin yükselmesi
    E) Kadınların iş hayatına girmesi


    26-) İnsanı diğer üretim faktörlerinden ayıran en önemli özellik aşağıdakilerden hangisidir?
    A) Üretimin hem aracı hem de amacı olması
    B) Düşünen sosyal bir varlık olması
    C) Para karşılığı satın alınabilmesi
    D) Para karşılığı kiralanabilmesi
    E) Diğer faktörlerden daha pahalı olması


    27-) Aşağıdakilerden hangisi insan kaynakları yönetimini etkileyen dış çevre faktörlerinden birisidir?
    A) Bireysel Nitelikler
    B) İş Nitelikleri
    C) Bireyler arası ilişkiler
    D) Örgütsel özellikler
    E) Rakipler


    2 Belirli bir görevi yapan bölümlerin o işleve giren konularda başka bölümde çalışanların kararlarını etkileme ve denetlemesi hangi yetki türüne girer?
    A) Kurmay yetki
    B) Emir-Komuta yetkisi
    C) İşveren yetkisi
    D) İşlevsel yetki
    E) Yönetici yetkisi


    29-) Aşağıdakilerden hangisi değerleme ve ödüllendirme işlevi içinde yer almaz?
    A) Performans değerleme
    B) Disiplin
    C) Toplu pazarlık
    D) Temel ücret
    E) Ödül ve özendirici sistemler


    30-) İşi ve statüsü ne olursa olsun tüm çalışanlar için ayrı ayrı dosya tutan iş gücü envanteri aşağıdakilerden hangisidir?
    A) İşgücü beceri envanteri
    B) İşgücü genel envanteri
    C) İş analizi
    D) İş gören değerleme
    E) Personel dönüşüm oranı


    31-) Aşağıdakilerden hangisi personel bulmayı etkileyen unsurlardan birisi değildir?
    A) İşletme politikaları
    B) Çevresel koşullar
    C) İç kaynaklara başvurma politikası
    D) İşgören hakları
    E) İnsan kaynakları planları


    32-) Aşağıdakilerden hangisi performans değerleme bilgilerinin başlıca kullanım alanlarından biri değildir?
    A) Personele eksik ve başarılı yönlerini göstermek
    B) Verilecek ücret ve ödemeleri saptamak
    C) İş tasarımındaki hataları ortaya çıkarmak
    D) Yükseltme ve iş değiştirmede kriter olarak kullanmak
    E) Eğitim ihtiyacını tam olarak gidermek


    33-) İşgücünün işletmeye ve bireyin kendisine yararlı olacak şekilde, yasal çerçeve içinde, etkin yönetilmesini sağlayan işlev ve çalışmaların tümüne ne ad verilir?
    A) Personel yönetimi
    B) Örgüt yönetimi
    C) Finansal yönetim
    D) İnsan kaynakları yönetimi
    E) Üretim yönetimi


    34-) Belli bir dönemde çeşitli nedenlerle işletmeden ayrılan personel sayısının yüzde olarak ifadesine ne ad verilir?
    A) İş oranı
    B) Personel oranı
    C) Personel dönüşüm oranı
    D) Devamsızlık oranı
    E) Yedek personel oranı


    35-) Uzman olan bir kişinin uzman olduğu konuyla ilgili diğer birimlere öneri ve tavsiye sunması aşağıdakilerden hangi yetkiye örnektir?
    A) Komuta
    B) Kurmay
    C) İşlevsel
    D) Çapraz
    E) Dikey


    36-) Aşağıdakilerden hangisi insan kaynakları planlaması yöntemlerinden birisi değildir?
    A) Delphi yöntemi
    B) Durum analizi
    C) İndeks hesabı
    D) İleriye dönük kestirim
    E) Kantitatif teknikler

    Cevaplar

    1-) B
    2-) A
    3-) B
    4-) B
    5-) B
    6-) D
    7-) D
    8-D
    9-) B
    10-) A
    11-) B
    12-) D
    13-) D
    14-) A
    15-) A
    16-) E
    17-) A
    18-C
    19-) B
    20-) C
    21-) E
    22-) C
    23-) E
    24-) C
    25-) C
    26-) A
    27-) E
    28-D
    29-) C
    30-) A
    31-) D
    32-) E
    33-) D
    34-) C
    35-) B
    36-) B


    alıntı
     

Bu Sayfayı Paylaş