Ek Fiil İle İlgili Sorular ve Cevaplar

'Öğretmenlerimizin Bölümü' forumunda Mavi_Sema tarafından 9 Mart 2011 tarihinde açılan konu

  1. Mavi_Sema

    Mavi_Sema Özel Üye

    Sponsorlu Bağlantılar
    Ek Fiil İle İlgili Sorular ve Cevaplar konusu Ek Fiil İle İlgili Sorular - Ek Fiil Örnekleri

    EK FİİL
    1. Eklendiği ismi yüklem yapar.
    2. Eklendiği ismi özne yapar.
    3. Eklendiği fiili birleşik zamanlı fiil yapar.
    4. Ek fiilin dört çekimi vardır. -idi, -ise, -imiş, -dir.
    1- Yukarıdaki ek fiille ilgili olarak verilen bilgilerin hangisinde yanlışlık vardır?

    A) 1
    B) 2
    C) 3
    D) 4

    2- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde birleşik zamanlı fiil kullanılmamıştır?
    A) Sabah erken kalkıp bütün ödevlerini bitirdi.
    B) Gelmeyeceğini söyleseydin hazırlık yapmazdım.
    C) O zamanlar üstüne çok gitmiştim.
    D) Zaten onlar da görüşmeyi istemiyorlardı.

    3-Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ek fiil yoktur?

    A) Babam akşam epey yorgundu.
    B) Evde bir kavanoz reçel var.
    C) Merak etmeyin, o da sizi çok sevmiş.
    D) Bizi konu komşuya rezil eden bu adamdır.

    4- Aşağıdaki altı çizili eylemlerden hangisi basit zamanlıdır?

    A) Şimdiye kadar çoktan yolu yarılamıştık.
    B) Kazanmak için çok çalışmalıydı.
    C) Babasına bir kitap daha aldırdı.
    D) Ablasını bir başka seviyordu.

    5- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ek fiil isme gelerek onu yüklem yapmıştır?

    A) Hani bu kitabı okumuştun?
    B) En güzel renk sarıdır.
    C) Keşke siz de oraya gelseydiniz.
    D) Dükkanın camlarını taşlamıştınız. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ek fiil kullanılmıştır?

    Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ek fiil kullanılmıştır?

    A ) Bugünlerde kendimi iyi hissetmiyorum.
    B ) Bu işin içinde bir iş var.
    C ) Tatilden bir an önce dönmelisin.
    D ) Dedemle uzun uzun sohbet etmişler.


    6- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde farklı bir birleşik fiil kullanılmıştır?

    A) Doğum gününde hediye ettiğim saati kaybetmiş.
    B) Öğretmeninin sorduğu bütün soruları hemen çözüverdi.
    B) En sevdiği arkadaşını karşısında görünce donakaldı.
    C) O kadar azimliydi ki başarmak için her şeyi yapabilirdi.



    7- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde farklı şekilde oluşturulmuş bir ek fiil vardır?

    A) Öğrencileri tarafından çok sevilen bir öğretmendi.
    B) Sınıfın en çalışkan öğrencisiymiş.
    C) Yaptıklarından büyük bir pişmanlık duyuyordu.
    D) Sevgi, bir insanın yaşayabileceği en güzel duygudur.

    9-Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ek fiil almış bir kelime yoktur?

    A) Beni dinler misin?
    B) Ne kadar güzelmiş.
    C) Bu benim en büyük hayalimdi.
    D) Hepiniz çok mütevazısınız.

    10-Aşağıdakilerin hangisinde ek fiil kullanılmamıştır?

    a) Bu bey bizim Türkçe öğretmenimizdir.
    b) Sınıfımız oldukça kalabalıktır.
    c) Sadece kendi isteği için onunla görüştüm.
    d) Mutluluğumun tek kaynağı biricik kızımdı.

    1. a
    2. a
    3. c
    4. c
    5. b
    6. b
    7. a
    8. c
    9. a
    10. c
     
  2. bu sorular güzel tebrikleer
     
  3. bu soruların cevapları doğru mu özellikle 2. sorunun cevabı
     
  4. çok iyi yaaaaa iyki bu sitelerrr varya
     
  5. Çok teşekkür ederim performansıma çok yardımcı oldu :) :) :)
     
  6. çok güzeldi sorular teşekürler
     
  7. teşekürler ödevime çok yardımcı oldu
     
  8. tessekkurler ödvime yardımcı oldunuz
     
  9. 8 . SORU YOK
     
  10. İlk soru yanlış
     
  11. Çok teşekkürler ☺
     
  12. Çok güzel
     

Bu Sayfayı Paylaş