Duygu Sağıroğlu Kimdir - Duygu Sağıroğlu Biyografisi

'Sanatçı Tanıtımları' forumunda Mavi_inci tarafından 21 Nisan 2011 tarihinde açılan konu

  1. Mavi_inci

    Mavi_inci Özel Üye

    Sponsorlu Bağlantılar
    Duygu Sağıroğlu Kimdir - Duygu Sağıroğlu Biyografisi konusu Duygu Sağıroğlu Kimdir - Duygu Sağıroğlu Biyografisi - Duygu Sağıroğlu Hayatı

    [​IMG]

    Duygu Sağıroğlu, (d. 1932, Trabzon), Senarist, film yönetmeni.


    Galatasaray Lisesinin ardından İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesinde eğitim gören Sağıroğlu, 1956 yılında Ankara Küçük Sahne'de dekorcu ve grafiker olarak çalışmaya başladı. Uzun süre tiyatroda dekor tasarımı yaptı. Tiyatrocular Derneği ve Cep Tiyatrosu'nun kurucuları arasında yer aldı.

    1959'da Atıf Yılmaz'ın yönettiği "Karacaoğlanın Kara Sevdası" isimli filminde asistan olarak, sinema alanında çalışmaya başladı. Bu dönemde bir çok filmde dekor tasarımı, sanat yönetmenliği, yönetmen asistanlığı yaptı.

    1965'te ilk filmi "Bitmeyen Yol"`u yönetti. Anadolu insanının dramının toplumsal gerçekçi bakış açısıyla aktarıldığı bu film büyük ilgi topladı. Sinemanın "Altın Çağı" olarak tanımlanan 1960 - 1967 döneminin en önemli yönetmenlerinden biri olan Duygu Sağıroğlu, 1976'ya kadar sinemada yönetmen, senarist ve sanat yönetmeni olarak çalıştı.

    1979 yılında İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Sinema - TV Enstitüsü'nde Öğretim Görevlisi olarak çalışmaya başladı. 1990'lı yıllardan itibaren profesyonel çalışmalarını dekor konusunda yoğunlaştıran Duygu Sağıroğlu, 1990 - 97 yılları arasında "Derin Bir Soluk Al", "Bir Delinin Hatıra Defteri", "İnsanlarım", "Çöplük", "İçimdeki Çığlık", "Hysteria", "Abelard et Heloise", "Oyun Karıştı" adlı oyunlara yaptığı dekorlarla "En İyi Dekor" ödülleri kazandı.
    Mart 2000'de İzmir, Dokuz Eylül Üniversitesi tarafından "Muhsin Ertuğrul Emek Ödülü" verilen Sağıroğlu, halen Mimar Sinan Üniversitesi, Güzel Sanatlar Fakültesi, Sinema-TV Bölümü'nde öğretim üyeliği yapmıştır.

    Filmografisi (yönetmen)

    Korkusuz Cengaver - 1976
    İnsan Avcısı - 1975
    Önce Vatan - 1974
    Yanaşma - 1973
    Leyla İle Mecnun - 1972
    Namus - 1972
    Satın Alınan Koca - 1971
    Meçhul Kadın - 1970
    Vatan Ve Namık Kemal - 1969
    Aslan Arkadaşım - 1967
    Yanık Kalpler - 1967
    Her Zaman Kalbimdesin - 1967
    Sonu Olmayan Yol - 1967
    Seni Affedemem - 1967
    Ya Sev Ya Öldür - 1967
    Nuh'un Gemisi - 1966
    Kanlı Mezar - 1966


    Filmografisi (senarist)

    Korkusuz Cengaver - 1976
    İnsan Avcısı - 1975
    Kılıç Aslan - 1975
    Ağrı Dağı Efsanesi - 1975
    Önce Vatan - 1974
    Battal Gazi'nin Oğlu - 1974
    Gönülden Yaralılar - 1973
    Toprak Ana - 1973
    Yanaşma - 1973
    Battal Gazi Geliyor - 1973
    Kara Orkun - 1973
    Namus - 1972
    Murat İle Nazlı - 1972
    Battal Gazi'nin İntikamı - 1972
    Leyla İle Mecnun - 1972
    Murat İle Nazlı - 1972
    Satın Alınan Koca - 1971
    Şoför Nebahat - 1970
    Meçhul Kadın - 1970
    Büyük Yemin - 1969
    İnsanlar Yaşadıkça - 1969
    Vatan Ve Namık Kemal - 1969
    Boş Beşik - 1969
    Ölmüş Bir Kadının Mektupları - 1969
    Aslan Arkadaşım - 1967
    Seni Affedemem - 1967
    Yanık Kalpler - 1967
    Ya Sev Ya Öldür - 1967
    Nuh'un Gemisi - 1966
    Bitmeyen Yol - 1965
    Ben Öldükçe Yaşarım - 1965
     

Bu Sayfayı Paylaş