Davranış Bilimlerine Giriş Sınav Soruları ve Cevapları

'Açık Öğretim AÖF' forumunda DeMSaL tarafından 11 Eylül 2010 tarihinde açılan konu

  1. DeMSaL

    DeMSaL Özel Üye

    Sponsorlu Bağlantılar
    Davranış Bilimlerine Giriş Sınav Soruları ve Cevapları konusu Aöf Sosyal Hizmetler Dersleri - Aöf Davranış Bilimlerine Giriş Soru ve Cevapları

    1. Bilgi verecek olanların doğrudan okuyup cevaplayacakları bir soru cetveli hazırlanması yoluyla bilgi toplanmasına ne ad verilir?


    a. Sistematik gözlem

    b. Görüşme

    c. Anket

    d. Örneklem

    e. Saha araştırması

    Cevap Anket




    2."Her araştırma en doğruyu bulmak amacıyla gerçekleştirilir" sözünü bilimsel araştırma ilkelerinden hangisini ifade eder?


    a. Nesnellik

    b. Objektiflik

    c. Basitlik

    d. Doğruluk

    e. Sınırlılık

    Cevap-D

    3. Gizli ve açık fonksiyon kavramları kim tarafından geliştirilmiştir?



    a. T. Parsons

    b. R. Merton

    c. K. Marx

    d. A .Comte

    e. E. Durkheim

    Cevap-B


    4. Ziya Gökalp'in sosyoloji düsüncesinde ki kaynaklar arasında aşağıdakilerden hangisi en önemli yeri tutar?



    a. Pozitivizm

    b. Bilinç

    c. Gelişim

    d. Devlet

    e. Sınıf

    Cevap-A


    5. Toplumdaki organize olmuş toplumsal ilişkilerin bütününe ne ad verilir?



    a. Benlik

    b.Toplumsal yapı

    c. Rol

    d. Statü

    e. Grup

    Cevap-B



    6. Rol kavramina ilişkin aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?



    a. Toplum üyelerinden üstlendikleri rolü en iyi olarak yerine getirmelerini ister.

    b. İnsanlar belirli bir statüyü işgal eder ve buna uygun bir rol oynar.

    c. Roller bir koruyuculuk görevi üstlenirler.

    d. Rollerin bir araya gelmesiyle sınıflar oluşur.

    e. Roller toplumsal kargaşayı engeller.

    Cevap-D



    7. Aşağıdakilerden hangisi kültürün manevi ögelerinden biri değildir?


    a. Görenekler

    b. Teknolojik gelişmeler

    c. Adetler

    d. Ahlak kuralları

    e. İnançlar



    Cevap-B



    8. Günümüzde, özellikle gençlerin pop müzik dinlemeleri hangi tür kültüre örnektir?


    a. Karşıt kültür

    b. Yüksek kültür

    c. İdeal kültür

    d. Kültür taassubu

    e. Yaygın kültür



    Cevap-E



    9. Kültürü yine o kültürün yapısı içinde değer yargılarından arınık bir biçimde tanıma ve anlamaya ne ad verilir?


    a. Kültürel birleşme

    b. İdeal kültür

    c. Kültürel relativizm

    d. Alt kültür

    e. Yaygın kültür



    Cevap-C



    10. Aşağıdakilerden hangisi insanların iletişimlerinin ve kültürü iletmelerinin kaynağıdır?


    a. Sembol

    b. Norm

    c. Değer

    d. Gelenek

    e. Rol



    Cevap-A



    11. Çağımızda toplumsallaşma sürecini etkileyen en önemli toplumsallaşma aracı nedir?


    a. Eğitim kurumları

    b. Kitle iletişim araçları

    c. Arkadaş grupları

    d. Aile

    e. Ulaşım olanakları



    Cevap-B



    12. Eğitimin toplumsallaşmada önemli bir role sahip olmasını aşağıdakilerden hangisi sağlar?


    a. Öğretmenler

    b. Sınıf ortamı

    c. Arkadaşlar

    d. Oyun çevresi

    e. Teknik ortam



    Cevap-A


    13. Ayşe ve Memo'yı birbirinden ayıran en önemli özellik aşağıdakilerden hangisidir?


    a. Ayşe hastalıklı bir çocuktur.

    b. Ayşe sekiz yaşında bulunmuştur.

    c. Ayşe bulunduğunda yürüyemiyor ve zeka belirtisi göstermiyordu.

    d. Memo'nun annesi sağır ve dilsizdi, annesiyle iletişimde işaretleri kullanıyordu.

    e. Memo iki yıl içinde bulunduğu yaşın özelliklerini ve davranışlarını göstermeye başladı.



    Cevap-D


    14. Bireyin davranışlarını ve kendini değerlendirmede, örnek aldığı gruplara ne ad verilir?


    a. İkincil grup

    b. Referans grup

    c. İç grup

    d. Dış grup

    e. Birincil grup


    Cevap-B



    15. Belirli bir kararda herkesin onayını almaya, fikirlerini sormaya çalışan lider tipi aşağıdakilerden hangisidir?


    a. Otoriter

    b. Demokratik

    c. Karizmatik

    d. Bırakınız yapkıncı

    e. Yönetici


    Cevap-B


    16. Elektronik etkileşim gruplarının en önemli özelliği aşağıdakilerden hangisidir?


    a. Üyelerinin birbirlerini görmeden bilgisayarla iletişim kurması

    b. İlişkilerindeki üyelik duygusu

    c. Yeni dostlar bulmayı kolaylaştırması

    d. Birbirlerine olan bağlılıkları

    e. Her konuda bilgi alışverişi yapmaları


    Cevap-A


    17. Evlenen çiftlerin küçük ailede her iki tarafı da ret ederek kendi başlarına yaşamayı tercih etmelerine ne ad verilir?


    a. Matrilokalite

    b. Bilateral

    c. Egaliteryan

    d. Neolokalite

    e. Patrilokalite

    Cevap-D



    18. Aşağıdakilerden hangisi şiddetli davranış bozukluklarının tedavisi ile ilgilenir?


    a. Okul psikoloğu

    b. Danışman psikoloğu

    c. Kişilik psikoloğu

    d. Klinik psikoloğu

    e. Endüstri psikoloğu



    Cevap-D



    19. Sinir sistemimizin beyin ve omurilikten oluşan bölümüne ne ad verilir?


    a. Periferik sinir sistemi

    b. Somatik sistem

    c. Otonom sistem

    d. Merkezi sinir sistemi

    e. Hipotalamus



    Cevap-D



    20. Duygu ifade eden davranışların en yoğun olduğu bölge aşağıdakilerden hangisidir?


    a. Yüzümüz

    b. Kollarımız

    c. Bacaklarımız

    d. Sesimiz

    e. Vücudumuz


    Cevap-A



    21. Kumarbaz bir kişinin kumar oynamaktan vazgeçmesi oldukça güçtür. Bu durum hangi pekiştirme tarifesi ile açıklanabilir?


    a. Değişken zamanlı

    b. Değişken oranlı

    c. Sabit zamanlı

    d. Sabit oranlı

    e. Güdüsel zamanlı


    Cevap-A



    22. Olumlu pekiştirme işlemi sonucunda davranışa ne olur?


    a. Azalır

    b. Değişmez

    c. Hem azalır hem artar

    d. Artar

    e. Hem artar hem azalır


    Cevap-D


    23. Sınıfta hocasına hakaret eden bir öğrenci disipline gider ve okuldan uzaklaştırılırsa bu öğrencinin gelecekte bu tür davranışlarda bulunma olasılığı ne olur?


    a. Azalır

    b. Artar

    c. Değişmez

    d. Hem artar hem azalır

    e. Tekrar eder


    Cevap-A

    24. Bireylerin grup ya da kalabalık içindeyken yalnız başına olduklarında yapmayacakları bazı davranışları yapmaları na yol açan grup etkisine ne ad verilir?


    a. Kimlik kaybı

    b. Sosyal ketvurma

    c. Tanık Etkisi

    d. Uçlara kayma

    e. Karşılıklılık normu


    Cevap-A


    25. Aşağıdakilerden hangisi tutumların özelliklerinden biri değildir?


    a. Karmaşıklık derecesi

    b. Kuvvet derecesi

    c. Bileşenler arası tutarlık

    d. Diğer tutumlarla ilişki

    e. Algısal seçicilik


    Cevap-E


    26) Aşağıdakilerden hangisi, bilimsel araştırma tekniklerinden olan deneysel yöntemde, hipo*te*zde belirleyici neden sa*yılan değişkenin adını tanımlamaktadır?



    A) Dolaylı Değişkeni

    B) Ara Değişken

    C) Bağımlı Değişken

    D) Bağımsız Değişken

    E) Kontrol Değişkeni


    Cevap-D



    27) Emile Durkheim'e göre organik dayanışma aşağıdakilerden hangisinin zorunlu bir sonucudur?



    A) İşbölümü

    B) Nüfus artışı

    C) Kentleşme

    D) Gelenek

    E) Kültür


    Cevap-A




    28) Aşağıdakilerden hangisi, bir ölçme aracının ayrı ayrı ölçümlerde, benzer ve kararlı sonuçlar elde etme yeteneğini ifade etmektedir?



    A) Temsil yeteneği

    B) Yeterlilik

    C) Güvenilirlik

    D) Geçerlilik

    E) Tesadüfi örnekleme


    Cevap-C


    29) Aşağıdakilerden hangisi kazanılmış bir statüdür?



    A) Beyaz olmak

    B) Gençlik

    C) Annelik

    D) Kadınlık

    E) Soyluluk


    Cevap-C




    30) Aşağıdakilerden hangisi, kültürün bütün parçalarının herhangi bir biçimde birbirlerine bağanmasıdır?



    A) Kültür Relativizm

    B) Ortak Kültür

    C) Etnosentrizm

    D) Kültürel Birleşme

    E) Endosentrizm

    Cevap-D



    31) Kingsley Davis, Anna ve Isabella adlı çocukların başından geçen olayları aşağıdaki temel kavramların hangisinin önemine değinerek açıklamıştır?



    A) Başkalarının tepkileri

    B) Kültür

    C) Kalıtsal özellikler

    D) Sosyal destek

    E) Aşırı yalnızlık ve izolasyon


    Cevap-E



    32) Çağımızda toplumsallaşma sürecini etkileyen en önemli toplumsallaşma aracı aşağıdakilerden hangisidir?



    A) Din

    B) Kitle iletişim araçları

    C) Arkadaş grupları

    D) Eğitim kurumları

    E) Aile


    Cevap-B


    33) Aşağıdakilerden hangisi, ikincil grupların özelliklerinden biri değildir?



    A) Özellikle sanayileşmiş toplumlarda görülmesi

    B) Üyelerin birtakım toplumsal görevleri yerine getirmelerinin daha önemli olması

    C) Grup üyeleri üyelik ve bizlik duygusuna sahip olması

    D) Kültürel farklılaşma ve işbölümünün yaygınlaşması sonucu çoğalması

    E) Büyük çaplı, resmi gruplar olması


    Cevap-C




    34) Aşağıdakilerden hangisi sosyologların aile ve evlilik biçimlerine göre oluşturdukları kategorilerden biri değildir?



    A) Eş sayısı

    B) Çiftlerin yerleşim yeri

    C) Soy ve secere ilişkileri

    D) Otorite ilişkileri

    E) Gelir dağılımı


    Cevap-E



    35) Marx'a göre sınıflar arası mücadelenin temel nedeni aşağıdakilerden hangisidir?



    A) Fakir ve zengin arasındaki farklılığın çoğalması

    B) Otorite ilişkilerinin zayıflaması

    C) Özel mülkiyet

    D) Tüketimin artması

    E) İşgücü azlığı


    Cevap-C



    36) Aşağıdakilerden hangisi, psikoloji biliminin temel amaçlarından biri değildir?



    A) Kesinlik

    B) Yordama

    C) Betimleme

    D) Açıklama

    E) Kontrol


    Cevap-A




    37) Her derecedeki eğitim kurumunda öğrencilerin eğitim ve öğretime ilişkin ve bireysel sorunlarıyla ilgilenen psikoloji dalı aşağıdakilerden hangisidir?



    A) Klinik Psikolojisi

    B) Psikometrik Psikoloji

    C) Danışmanlık Psikolojisi

    D) Eğitim Psikolojisi

    E) Örgüt Psikolojisi


    Cevap Cevap-C



    38) Aşağıdakilerden hangisi, öğrenme olmaksızın kalıtsal olarak belirlenmiş büyüme planına göre doğal olarak gelişmeyi tanımlamaktadır?



    A) Öğrenme

    B) Olgunlaşma

    C) Değişim

    D) Büyüme

    E) Gelişim



    Cevap Cevap-B



    39) Davranışların, cinsellik ve saldırganlık olarak belirlenen içgüdüsel dürtülerle, sosyal engeller arasındaki çatışmalardan kaynaklandığı görüşü aşağıdaki hangi kurama aittir?



    A) Uyarıcı-Davranış Kuramı

    B) Psikoanalitik Kuram

    C) Sosyal Öğrenme Kuramı

    D) Yapısal Baskı Kuramı

    E) Gelişim Dönemleri Kuramı



    cevap-B



    40) Aşağıdakilerden hangisi, bir davranışı başlatan ve bu davranışın yön ve sürekliliğini belirleyen içsel güçledir?



    A) Hedef

    B) Duygu

    C) Duyum

    D) Algı

    E) Güdü



    Cevap-E


    alıntı
     

Bu Sayfayı Paylaş