Davranış Bilimlerine Giriş Final 1 Deneme Sınavı

'SBS - ÖSS - Sınavlar' forumunda Mavi_Sema tarafından 9 Aralık 2009 tarihinde açılan konu

  1. Mavi_Sema

    Mavi_Sema Özel Üye

    Sponsorlu Bağlantılar
    Davranış Bilimlerine Giriş Final 1 Deneme Sınavı konusu 1) Ayna benlik kavramı hangi bilim adamı tarafından ortaya atılmıştır.

    a) Cooley

    b) Davis

    c) Goldferb

    d) Meed

    e) Sepir



    2) Aşağıdakilerden hangisi kültürün temel özelliklerinden biri değildir?

    a) Genel olarak ana ve babadan geçmesi

    b) Toplumsal bir ürün olması

    c) Öğrenilerek kazanılması

    d) Her toplumda kendine özgü olması

    e) Dil sayesinde aktarılması



    3) Aşağıdaki sosyologlardan hangisi toplumu bir fonksiyonlar bütünü olarak tanımlar?

    a) Dahrendorf

    b) Blau

    c) Parsons

    d) Durkheim

    e) Marx



    4) Ortak bir idare altında ve ortak bir toprak parçası üzerinde yaşayan insanların birbirleriyle her türde ve biçimde kurdukları ilişkilerin bütünü aşağıdakilerden hangisidir?

    a) Devlet

    b) Demokrasi

    c) Aristokrasi

    d) Toplum

    e) Bürokrasi



    5) Endüstri devrimiyle birlikte başlayan ekonomik değişmelerin zamanla, aileyi,eğitimi,dini,ve politik kurumları etkileyerek değişmeler yaratması , toplumsal kurumların dört temel karakteristiğinden hangisine bir örnek oluşturur?

    a) Her toplumsal kurum değişmeye dirençlidir

    b) Toplumsal kurumlar zamanla birbirine bağlı olarak değişebilirler

    c) Her toplumsal kurum diğer toplumsal kurumlarla ilişki içindedir

    d) Toplumsal kurumlar toplumdaki temel sorunların merkezidir

    e) Aile çocuğun bakım ve korunmasını üstlenir



    6) Aşağıdaki bilimsel araştırma ilkelerinden hangisi bir araştırmada araştırmacının kişisel inanç, çıkar alışkanlık ve beklentilerinin olmamasını ifade eder?

    a) Doğruluk

    b) Sınırlılık

    c) Tekrar

    d) Açıklık

    e) Nesnellik



    7) Kadının toplum içinde baskı altında olduğunu, ezildiğini, toplumların erkekler tarafından yönetildiğini ve hakimiyetin erkekte olduğunu savunan kuram aşağıdakilerden hangisidir?


    a) Sosyal alışveriş kuramı

    b) Radikal feminist kuramı

    c) Sosyal feminist kuramı

    d) Etnometodojik kuram

    e) Fonksiyonel feminist kuramı



    8) Bir toplumun kültürünü değer yargılarımızı kullanmadan tanımaya ve anlamaya ne ad verilir?

    a) Alt kültür egoizmi

    b) Kültürel relativizm

    c) Makyavelizm

    d) Pragmatizm

    e) Etnosentizm



    9) Sosyolojik bakış açısının iceriği aşağıdakilerden hangisiyle doğru ilişkilidir?

    a) Toplumsal içerik

    b) Biyolojik içerik

    c) Fizyolojik içerik

    d) Örgütsel içerik

    e) Bireysel içerik



    10) Bireyin içinde bulunduğu toplumun kültürünü öğrenmesi sürecine ne ad verilir?

    a) Kişilik süreci

    b) Toplumsallaşma

    c) Beceri kazanma

    d) Grup bilinci süreci

    e) Norm süreci



    11) Toplumsal düzeni sağlayarak bireylere yol gösteren , doğru ve yanlışı belirleyen ve yaptırım gücü olan kurallar sistemine ne ad verilir?

    a) Statü

    b) Değer

    c) Norm

    d) Kültür

    e) Gelenek



    12) Aşağıdakilerden hangisi toplumsal bir guruba örnektir?

    a) Konferans dinleyicileri

    b) Otobüs yolcuları

    c) Sinema izlayicileri

    d) Dernek üyeleri

    e) Durakta bekleyen insanlar



    13) Aşağıdaki aile kurumlarından hangisi aile içindeki davranışları anlamak için aile üyeleri arasındaki mevcut ilişkileri ve üyelerin bu ilişkileri nasıl anlamlandırdığını araştırır?

    a) Çalışma kuramı

    b) Past yapısalcı kuram

    c) Sembolik etkileşim kuramı

    d) Fonksiyonalist kuram

    e) Sosyal darvinizm



    14) Aşağıdakilerden hangisi suçun yol açtığı olumsuz sonuçlardan biri değildir?

    a) Kaynakların başka alanlara aktarılması

    b) Norm ve değerlerin çatışması

    c) Güvenin azalması

    d) Dayanışmanın artması

    e) Toplum düzeninin bozulması



    15) Aşağıdakilerden hangisi ikincil grupların özelliklerinden biri değildir?

    a) Yüzyüze ilişkilerin yoğun olduğu gruplar olmaları

    b) Üyelerinin birbirine yasa ve yönetmeliklerle bağlı olmaları

    c) Üyelerinin belirli çıkarlar için biraraya gelmeleri

    d) Büyük çaplı resmi gruplar olmaları

    e) Endüstriyel toplumların ürünü olmaları



    16) Aşağıdakilerden hangisi toplumsal değişmeyi yaratan dış etmenlerden biri değildir?

    a) Yayılma

    b) Çevresel etmenler

    c) İstila

    d) Kültürel temas

    e) Nufus hareketleri



    17) Aşağıdakilerden hangisi teknolojinin doğal çevreye etkilerinden biri değildir?

    a) Su kirliliği

    b) Türlerin yok olması

    c) Savaş ihtimalinin artması

    d) Kaynak tüketimi

    e) Hava kirliliği



    18) Tabakalaşmanın toplumsal bir zorunluluk olduğunu öne süren kuram aşağıdakilerden hangisidir?

    a) Çatışma

    b) Past-yapısalcı

    c) Evrimci

    d) Organizmacı

    e) Fonksiyonalist



    19) Kadının bir çok erkekle evli olmasına ne denir?

    a) Exogami

    b) Poliandri

    c) Poligami

    d) Monogami

    e) Poligini



    20) Aşağıdakilerden hangisi Merto�nun öne sürdüğü bilimin normlarından biri değildir?

    a) Evrensellik

    b) Toplumculuk

    c) Diğerkamlık

    d) Organik şüphecilik

    e) Eşitlik ve düzenlilik



    21) Yürüme davranışı bir ayağı biraz kaldırma , öne doğru uzatma, bu ayağı yere basma, sonra aynı hareketleri öteki ayakla yapma gibi küçük birimlerden oluşur. Bu örnekte olduğu gibi bir davranışın en küçük birimlerine ne ad verilir?

    a) Algı

    b) Uyarıcı

    c) Davranım

    d) Duyum

    e) Biliş



    22) Aşağıdakilerden hangisi Erikson�un belirttiği psikososyal gelişim dönemlerinden biri değildir?

    a) Latans dönem

    b) Kas-anal dönem

    c) Duyusal motor dönem

    d) Lokomotor-jenital dönem

    e) Yetişkinlik dönemi



    23) Fizyolojik bir ihtiyacın psikolojik sonucuna ne ad verilir?

    a) Güdü

    b) Duygu

    c) Hedef

    d) İhtiyaç

    e) Dürtü



    24) Pavlov�un deneyinde köpeğin ağzında yiyecek varken salya tepkisi göstermesine ne ad verilir?

    a) Öğrenme

    b) Koşullu tepki

    c) Koşulsuz uyarıcı

    d) Koşulsuz tepki

    e) Koşullu uyarıcı



    25) Bakılan nesne göze yaklaştıkça daha net görüntü sağlamak için gözbebekleri birbirine yaklaşır. Bu duruma algıda ne ad verilir?

    a) Doğrusal perspektif

    b) Konverjans

    c) Ağ tabakasal farklılık

    d) İllüzyon

    e) Araya girme



    26) Eğitim psikologlarının, eğitim ortamlarında sağlıklı kişilik geliştirmeye ve olumlu ilişkiler kurabilme alışkanlıklarını kazandırmaya elverişli ortamlar yaratmaya çalışmaları eğitim psikolojisinin hangi konusuna bir örnektir?

    a) Ruh sağlığı

    b) Öğrenme

    c) Ölçme ve değerlendirme

    d) Başarı

    e) Gelişim



    27) Bir bireyin kendi yeteneklerinin ve değerinin ne olduğu konusundaki görüşlerine ne ad verilir?

    a) Kendilik değeri

    b) Bağlanma

    c) Benlik

    d) Özdeşim

    e) Tek yönlü iletişim



    28) � İnsan sosyal bir varlıktır ve sosyal dürtüler tarafından güdülenir.� Görüşü aşağıdaki kişilik psikologlarından hangisine aittir?

    a) Framm

    b) Horney

    c) Erikson

    d) Freud

    e) Adler



    29) Aşağıdakilerden hangisi tutumların oluşumunu etkileyen faktörlerden biri değildir?

    a) Tutum nesnesiyle olan kişisel yaşantı

    b) Ana � baba etkisi

    c) Kitle iletişim araçları

    d) Uzmanlık

    e) Akranların etkisi



    30) Kalabalık bir caddede iki kişinin dikkatle bir noktaya baktığını gören diğer insanların da aynı noktaya bakmaya başlamaları ne tür bir davranışa örnektir?

    a) İtaat

    b) Benimseme

    c) Kabul etma

    d) Uyma

    e) Tanık etkisi




    CEVAP ANAHTARI

    1. A
    2. A
    3. C
    4. D
    5. B
    6. E
    7. B
    8. B
    9. A
    10. B
    11. C
    12. D
    13. C
    14. D
    15. A
    16. E
    17. C
    18. E
    19. B
    20. E
    21. C
    22. C
    23. E
    24. D
    25. B
    26. A
    27. A
    28. E
    29. D
    30. D
     

Bu Sayfayı Paylaş