Ak Sungur Kuşu Özellikleri Resimleri

'Kuşlar' forumunda SeLeN tarafından 9 Aralık 2010 tarihinde açılan konu

  1. SeLeN

    SeLeN Site Yetkilisi Editör

    Sponsorlu Bağlantılar
    Ak Sungur Kuşu Özellikleri Resimleri konusu Ak Sungurlar Hakkında - Kuşlar - Ak Sungurların Özellikleri Özellikleri - Ak Sungurda Beslenme







    Bilimsel sınıflandırma
    Alem: Animalia (Hayvanlar)
    Şube: Chordata (Kordalılar)
    Sınıf: Aves (Kuşlar)
    Takım: Falconiformes
    (Gündüz yırtıcı kuşları)
    Familya: Falconidae (Doğangiller)
    Alt familya: Falconinae (Doğanlar)
    Cins: Falco
    Tür: F. rusticolus
    Binominal adı
    Falco rusticolus
    Linnaeus, 1758
    [​IMG]
    Ak sungur (Falco rusticolus), doğangiller (Falconidae) familyasından Doğan (Falco) cinsi çok büyük, iri ve geniş gövdeli yırtıcı bir kuş türü.

    Kanatlarını genellikle düz tutar. Normal uçuşu alçaktan, düz ve neredeyse hantal sayılabilecek kadar ağırdır; ancak kanat vuruşları oldukça esnektir ve avını kovalarken çok büyük hız kazanır.85-90 cm uzunluğunda ve 250-280 cm kanat genişliğindedi 30-36cm kuyruk uzunluğu vardır


    Özellikleri

    Şahin büyüklüğünde ve iri başlıdır. Kanatlarının dip tarafları geniş, uçları küt, kuyruğu geniştir. Giysisi çok değişkendir. Başı ve üst tarafı küçük siyah benekler içeren beyaz form (Grönland), gri form (İzlanda) ya da koyu gri form (İskandinavya) olabilir. Alt tarafı beyazdır; ancak siyah çizgiler ve benekler bulunur. Genci daha koyudur; üst tarafı grimsi kahverengi, alt tarafı kirli sarıdır. Birbirlerine çok yakın olan uzun ve koyu renk kalın çizgileri vardır. Hepsinin kanat örtüleri daha koyu, alt taraflarındaki uçuş telekleri ise daha açıktır ve primerlerinin dip taraflarında beyazımsı bir alan vardır.

    Beslenme
    Genel yapısı büyük bir alaca doğan gibidir, ama alaca doğandan kanatları daha uzun kuyruğu daha geniştir. Alaca doğanın belirli bir yükseklikten avını yakalamak için yaptığı kambur duruşundan ziyade genellikle yatay takip ile küçük memeli, kar tavuğu (Lagopus) ve yaban sıçanı gibi avları yakalar.

    Ötüşü

    Yuva civarında ötüşü gür, haşin ve pes bir "raiyeh-raiyeh-raiyeh".

    Üreme

    Ak sungur tundra ve dağlarda, ağaç veya uçurum kenarlarında yuvalar, vede yuvasına 2-6 arasında yumurta koyar.

    Dağılımı

    Kuzey Amerika adaları, Avrupa ve Asya'da dağılım gösterir. Çoğunlukla yerlidir ama bazı ak sungurlar üreme mevsimi dışında göçebedir.
     

Bu Sayfayı Paylaş