Açık Öğretim Lisesi Dil ve Anlatım 5 Test 1

'Açık Öğretim AÖF' forumunda Mavi_Sema tarafından 6 Şubat 2010 tarihinde açılan konu

  1. Mavi_Sema

    Mavi_Sema Özel Üye

    Sponsorlu Bağlantılar
    Açık Öğretim Lisesi Dil ve Anlatım 5 Test 1 konusu Soru 1. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ara söz, dolaylı tümleç göreviyle kullanılmıştır?



    A) Ali, sınıfa yeni gelen öğrenci, çok çalışkandı.


    B) Babam onu, en büyük ablamı, İstanbul� yolladı.

    C) Adana�a ki okula, yatılı olana, gönderecekmiş.

    D) Ağaçtaki incirleri, olgunlaşanları, toplayacaktık.

    E) Yönetici, bütün komşuları evine çağırmış.




    Soru 2. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde, ögelere ayırmada bir yanlışlık yapılmıştır?



    A) Onun bu davranışları/bardağı/taşırdı.

    B) Bu bahçede/dolaşması/hoşuma/gidiyor.

    C) Demir parmaklıkları/tek tek/kesti.

    D) Onun başında/sabaha dek/ağlaştılar.

    E) Arkadaşı/bugün/işten/kovuldu.




    Soru 3. Aşağıdakilerin hangisinde, eylemin yöneldiği varlık belirtilmemiştir?



    A) Bu olanlar sınıfı birbirine düşürdü.

    B) Size bu derste ceza verdiler.

    C) Şehre girip girmeme konusunda kararsızdı.

    D) Bu olaya bakışı çok farklıydı.

    E) Okuldan çıkıp bize gelirdi.




    Soru 4. Aşağıdaki soru cümlelerinden hangisi, dolaylı tümleci buldurmaya yöneliktir?



    A) Annen ve baban bu kitabı kimden almış?

    B) Teyzen eve kimi davet etmiş?

    C) Okuldan gelen kişi kimdi?

    D) Kim inanır bu söylediklerine?

    E) Tatile kiminle gidiyorsnuz?



    Soru 5. Aşağıdakilerin hangisinde bir isim tamlaması kullanılmamıştır?



    A)Yüzünde göz izi var, sana kim baktı yârim.

    B) Bekledik gelmeyecek yağmurunu göklerin.

    C) Kirazın derisinin altında kiraz var.

    D) Şair, sesinin yankısını arayandır.

    E) Çok güzel bir uykudan uyanmış gibi mahmur.




    Soru 6. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ad tamlamasının tamlayanı ile tamlananı arasında bir sıfat girmiştir?



    A) Meçhule giden bir gemi kalkar bu limandan.

    B) Annemin sesi hala kulağımdadır.

    C) Ben oraya gürbüz bir çocuk yatıracağım.

    D) Gittim o son diyâra ki serhaddidir yerin.

    E) Babamın ceketinin metal düğmesi koptu.





    Soru 7. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde adlaşmış sıfat vardır?



    A) Yaralıyı yerinden kaldırmamaya çalıştılar.

    B) İyi insanlar var aramızda.

    C) Çalışkan öğrenciler ödüllendirilmiş.

    D) Çantayı omzuna takıp çıkmış.

    E) Güzel güzel oynuyorlardı.







    Soru 8. �irleşik adlar kurulurken bazen sözcüklerin ikisi de gerçek anlamını yitirir.�lt;/b>



    Aşağıdaki cümlelerin hangisinde birleşiğini oluşturan sözcüklerin her ikisi de gerçek anlamını yitirmiştir.



    A) Anayasayı okuyup anlamaya çalışıyor.

    B) Gözlerini Akdeniz� dikmiş bakıyordu.

    C) En sevdiği yemek imambayıldıymış.

    D) Yatakhaneye gitmek gelmiyordu içimden.

    E) Devekuşu çiftliği kuracaklarmış.



    Soru 9. Türk�n bilgisiz ve zavallı gençleri / güzel sanarak /, Farsça şiir söylemeye / özeniyorlar.



    Cümlesinin öge dizilişi aşağıdakilerin hangisinde, doğru olarak gösterilmiştir?



    A) Özne/dolaylı tümleç/zarf tümleci/yüklem

    B) Belirtili nesne/zarf tümleci/dolaylı tümleç/yüklem

    C) Belirtili nesne/dolaylı tümleç/zarf tümleci/yüklem

    D) Özne/zarf tümleci/dolaylı tümleç/yüklem

    E) Özne/belirtili nesne/zarf tümleci/yüklem



    Soru 10. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir sıfat tamlaması özne görevi üstlenmiştir?



    A) Yeşil kazağını bana verdi.

    B) Bu bakış üç dört dakika sürdü.

    C) Tiyatro sanatı, birçok soruya karşılık bulmuştur.

    D) Bıçağın açtığı yarayı zaman kapar.

    E) Annem güzel yemekler pişirdi.






    Soru 11. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ögelere ayırmada yanlışlık yapılmıştır?



    A) Anadolu şehrinin ilkbaharı/kırkikindi yağmurlarıy��la/başlardı.

    B) Hay hayı/gitmiş/vay vayı/kalmış.

    C) Ana vatan/diyorlar/toprağımın adına.

    D) Şehir bana/kendini unutturacak kadar/geride kaldı.

    E) Kahve ışıklarını yakınca/dışadaki





    Soru 12. Edilgen eylemlerin yüklem olduğu cümlelerde eylemin kim tarafından yapıldığı vurgulanabilir. Özneyi veren bu sözlere örtülü özne denir.



    Aşağıdaki cümlelerin hangisinde örtülü özne vardır?



    A) Ses gittikçe uzaklaşıp hafifliyordu.

    B) Bu kitap Reşat Nuri tarafından yazıldı.

    C) Yangın, kısa sürede söndürüldü.

    D) Ağaçlar budandı, yollar düzeltildi.

    E) Salon akşam için hazırlandı.






    Soru 13. Aşağıdaki cümlelerin hangisi yalnızca özne ve yüklemden oluşmuştur?



    A) Bu şarkı, bu sesler herkesi büyülüyordu.

    B) Gurbet çeken gönüller kuşatmıştı ocağı.

    C) Ahtapotun gövdesi bir el ayası kadardı.

    D) Sürüler bu mevsimde yaylaya çıkar.

    E) Kenan çiçekleri suluyordu.






    Soru 14. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde, yüklemin altı yanlış çizilmiştir?



    A) Dostlar, zor günde belli olur.

    B) Yaşam, sevgiyle güzelleşir.

    C) Geçtik tuna kıyısından üç yüz akıncı.

    D) ve bir zaman bakacaksın semaya ağlayarak.

    E) Sende kaldı tüm anılar, geçmiş yıllar.




    Soru 15. Aşağıdakilerin hangisinde özne, açıklayıcısıyla verilmiştir?



    A) Atatürk, çağdaş Türkiyenin mimarı hiç unutulmayacak.

    B) Amcam, babamın küçük kardeşini, çok severim.

    C) Kızımı, biricik kızımı, bütün gün bekledim.

    D) Gözlerinde, o pırıl pırıl gözlerinde mutluluk vardı.

    E) Ahmet insanlara inanır, güvenir ve yardım ederdi





    Soru 16. �lgun adam hatalarının nedenini kendinde arar.�cümlesindeki ögelerin doğru sıralanışı aşağıdakilerden hangisidir?



    A) Belirtisiz nesne/belirtili nesne/zarf tümleci/yüklem

    B) Özne/belirtili nesne/dolaylı tümleç/yüklem

    C) Belirtili nesne/özne/zarf tümleci/yüklem

    D) Özne/belirtili nesne/dolaylı tümleç/yüklem

    E) Özne/belirtisiz nesne/zarf tümleci/yüklem




    Soru 17. �li bugün yeşil ceketini giydi�cümlesindeki sıfat tamlamasının cümledeki göreviyle özdeş olan sıfat tamlaması aşağıdakilerin hangisinde vardır?



    A) Maçın sonu belli oldu

    B) Küçük çocuk sıcak çayı içiverdi

    C) Güzel bir beşik aldılar

    D) Yeşilin güzelliğine hayran kaldım

    E) Okul kapısının önünde duruyordu.




    Soru 18. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde takısız ad tamlaması �elirtili nesne�görevinde kullanılmıştır?



    A) Kendisine bir altın yüzük almış.

    B) Son haberle dünyası yıkıldı.

    C) Bu durumu yalnız iyi insanlar anlar.

    D) Yeşil çantasını bana verdi.

    E) Annem çelik tencereleri hiç kullanmıyor.





    Soru 19. �danın ortasına iyice kızarmış kömürle tepeleme dolu bir gaz teknesi koymuştu.�cümlesinde ögelerin sıralanışı aşağıdakilerin hangisinde doğru olarak verilmiştir?



    A) Dolaylı tümleç/belirtisiz nesne/yüklem

    B) Dolaylı tümleç/zarf tümleci/belirtili nesne/yüklem

    C) Özne/dolaylı tümleç/zarf tümleci/yüklem

    D) Özne/belirtili nesne/yüklem

    E) Zarf tümleci/belirtili nesne/yüklem






    Soru 20. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde özne belirsizdir?



    A) Müze hepimizin bildiği bir yerdeydi.

    B) Müze çok dar bir sokaktaydı.

    C) Müzeye topluca gidildi.

    D) Müzeyi gezmek istemiyordu.

    E) Müzeye çok geç geldiler.

















    CEVAP ANAHTARI



    1-C
    2- B
    3-A
    4-A
    5-E
    6-E
    7-A
    8-C
    9-D
    10-B
    11-D
    12-B
    13-C
    14-A
    15-A
    16-B
    17-B
    18-E
    19-A
    20-C
     

Bu Sayfayı Paylaş