9. Sınıf Coğrafya / Yer ŞekiLLeRi / Test SoruLarı

'SBS - ÖSS - Sınavlar' forumunda NeslisH tarafından 29 Mayıs 2009 tarihinde açılan konu

  1. NeslisH

    NeslisH Özel Üye

    Sponsorlu Bağlantılar
    9. Sınıf Coğrafya / Yer ŞekiLLeRi / Test SoruLarı konusu I. Yer hacminin en büyük bölümünü oluşturur.
    II. Yoğunluğu en fazla olan katmandır.
    III. İç kuvvetlerin enerjilerini aldıkları katmandır.
    IV. Kalınlığı en az olan katmandır.
    V. Yerin merkezine en yakın katmandır

    A) I ve II B) I ve III C) II ve III

    D) II ve IV E) I ve IV

    Soru3. Yerkabuğunun kırıklı ve hareketli olduğu bölgelerde görülen olaylar aşağıdaki seçeneklerin han*gisinde bir arada verilmiştir?

    A) Rüzgarlar - Volkanizma - Gel-git
    B) Volkanizma - Depremler - Sıcak su kaynakları
    C) Depremler - Grabenler - Peneplenler
    D) Yüksek dağlar - Epirojenez – Menderesler
    E) Rüzgarlar - Mantarkaya – Horstlar
    Soru 4. Aşağıdakilerden hangisi tortul kayaçların özellik*lerinden biri değildir?

    A) Yüksek sıcaklık ve basınca maruz kalmaları
    B) İçlerinde fosil bulundurmaları
    C) Tabakalar halinde bulunmaları
    D) Ufalanmayla meydana gelmeleri
    E) Dış kuvvetlerin etkisi sonucu oluşmaları

    Soru 7. Kaynağını yerin içinden alan kuvvetlere iç kuvvetler denir.
    Aşağıdaki yer şekillerinden hangisinin oluşu*munda iç kuvvetler etkilidir?

    A) Kayaların ufalanması
    B) Peneplen oluşumu
    C) Dağ oluşumu
    D) Mağara oluşumu
    E) Falez oluşumu


    Soru 8.Aşağıdaki jeolojik zamanlardan hangisinde Zonguldak kömür havzaları oluşmuştur?

    A) İlkel Zaman (Prekambrien)
    B) I. Zaman ( Paleozoik)
    C) II. Zaman ( Mesozoik)
    D) III. Zaman ( Senezoik)
    E) IV.Zaman ( Kuaterner)


    Soru 10. Tektonik depremler yerkabuğundaki kırık hatları boyunca oluşan yer hareketleri sonucunda meydana gelir.
    Türkiye'nin jeolojik yapısı göz önüne alındığında aşağıdaki yörelerin hangisinde tektonik deprem olma olasılığı en azdır?

    A) Erzincan Ovası
    B) Konya Ovası
    C) Bolu - Gerede Yöresi
    D) Büyük Menderes Havzası
    E) Muş - Varto Yöresi

    (1995 ÖSS)

    Soru 11. Volkanik dağlarının çevreleri, deprem, kızgın lav örtüleri, çamur selleri, kızgın bulut ve küller gibi çeşitli tehli*kelerle dolu yerlerdir. Fakat buna rağmen bu* bölgelerde çok önemli yerleşim merkezleri kurulmuş, önemli tarım alanları olmuştur. Bu durumun temel nedeni aşağıdakilerden hangisidir?

    A) Yeraltı suyunun kolayca sağlanması
    B) Tarım topraklarının yetersiz kalması
    C) Topraklarının verimli olması
    D) Bitki örtüsünün zengin olması
    E) Otlak ve meraların fazla olması



    Soru 12. Ege Bölgesi'ndeki Menderes Ovası, Bozdağlar ile Akdeniz Bölgesi'ndeki Amik Ovası ve Amanos Dağ*lan, oluşumları bakından aynı gücün etkisi ile meyda*na gelmiştir.
    Bu yer yüzü şekillerinin oluşumunu sağlayan güç aşağıdakilerden hangisidir?

    A) Deprem
    B) Orojenez
    C) Epirojenes
    D) Akarsu
    E) Volkanizma


    Soru 13. Büyük okyanus çukurluklarındaki tortulaşma alanlarına Jeosenklinal denir. Bu alanlarda çok önemli birikmeler meydana gelir.
    Jeosenklinaldeki bu birikmeler yan basınçlara maruz kaldıklarında kıvrılamayaçak kadar sert karakterli ise aşağıdaki oluşumlardan hangisinin oluşması beklenir?

    A) Senklinal
    B) Antiklinal
    C) Horst
    D) Orojenez
    E) Regresyon





    Soru 15.Türkiye'nin jeolojik yapısı göz önüne alındığın*da aşağıdaki alanların hangisinde şiddetli yer sarsıntılarının görülmesi olasılığı en fazladır?


    A) Gediz Havzası
    B) Taşeli Platosu
    C) Mardin Eşiği
    D) Ergene Havzası
    E) Konya ovası

    (1992 /II )



    Soru 16. Çöküntü hendekleri içinde oluşan büyük göl*ler, aşağıdaki bölgelerin hangisinde en çok*tur?

    A) Doğu Afrika
    B) Kuzey Amerika
    C) Batı Asya
    D) Kuzeybatı Avrupa
    E) Güney Amerika

    (1991/II)



    Soru 17. ‘’Türkiye'de akarsular, saniyede akıttıkları toplam su miktarı bakımından fazla zengin sayılmaz. Ancak enerji potansiyeli bakımından oldukça zengindir.’’
    Bu durum aşağıdakilerden hangisine kanıt olabilir?

    A) Akarsu yataklarında eğimin fazla olduğuna.
    B) Akarsu havzalarının geniş olduğuna.
    C) Akarsuların kar suyuyla beslendiğine.
    D) Akarsu rejimlerinin düzensizliğine.
    E) Akarsuların sık sık yatak değiştirdiğine.

    (1985/II)




    Soru 18. Aşağıdakilerden hangisi, Türkiye'nin bugünkü jeomorfolojik görünümünü kazanmasında en az etkili olmuştur?

    A) Dağ oluşumu
    B) Kıta oluşumu
    C) Buzullaşma
    D) Akarsu aşındırması
    E) Volkanizma

    (1982/II)



    Soru 20. Aşağıdaki coğrafi bölgelerimizden hangisinde horst ve grabenlere sıklıkla rastlamaktayız?

    A) Karadeniz
    B) Akdeniz
    C) Ege
    D) Marmara
    E) G.D.Anadolu


    Soru 21. I. Melendiz
    II. Kaçkar
    III. Köroğlu
    IV. Karacadağ
    Yukarıdaki dağlardan hangileri volkanizmanın etkileri sonucu oluşmuşlardır?

    A) I ve II
    B) II ve III
    C) III ve IV
    D) I ve IV
    E) II ve IV

    1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21
    E B B A E C C D C B C B C E A A A C D C D
     

Bu Sayfayı Paylaş