2008 Kpss Tarih Soruları Ve Cevapları

'SBS - ÖSS - Sınavlar' forumunda Mavi_inci tarafından 13 Mart 2011 tarihinde açılan konu

  1. Mavi_inci

    Mavi_inci Özel Üye

    Sponsorlu Bağlantılar
    2008 Kpss Tarih Soruları Ve Cevapları konusu 2008 Kpss Tarih Soruları Ve Cevapları - Eski Yıllara Ait Kpss Tarih Soru Ve Cevapları

    1. Aşağıdakilerden hangisinin Uygurların matbaalarının
    olduğuna ve baskı yaptıklarına bir kanıt olduğu
    savunulabilir?
    A) Tahtadan yapılmış harfler
    B) Çeviri eserler
    C) 18 harften oluşan alfabe
    D) Taş üzerine yazılmış kitabeler
    E) Kâğıt üzerine yazılmış belgeler



    2
    .
    I. Bulgarlar
    II. Macarlar
    III. Göktürkler
    Yukarıdaki Türk kavimlerinden hangileri Hristiyanlığı

    kabul etmiştir?


    A) Yalnız I B) Yalnız II C) I ve II

    D) I ve III E) I, II ve III




    3
    . Anadolu Selçukluları zamanında, uç bölgelerde
    görev alan Türkmen beylerinin boy ve oymaklarıyla
    gelerek buralarda yerleşmelerinin,

    I
    . bölgede nüfusun artması,
    II. sınırların korunması,
    III. Anadolu’nun Türkleşmesine katkısı olması

    durumlarından hangilerine ortam hazırladığı savunulabilir?


    A) Yalnız I B) Yalnız II C) Yalnız III

    D) I ve III E) I, II ve III




    4
    . Osmanlı Devleti’nde, devletin tebaası olan kişilerin
    sosyal ve ekonomik hayat düzeyinin yükseltilmesi
    ve insanların sağlık, eğitim, kültür gereksinimlerinin
    karşılanmasında aşağıdakilerin hangisinden
    yararlanılmıştır?

    A) Timar sistemi B) Vakıf sistemi

    C) İltizam sistemi D) Müsadere usulü
    E) Devşirme sistemi




    5
    . Osmanlı Devleti’nde şeyhülislamı atama ve onu
    görevden alma yetkisi aşağıdakilerden hangisine
    aittir?
    A) Padişah B) Rumeli Kazaskeri
    C) Nişancı D) Reisülküttap
    E) Sadrazam



    6
    . Osmanlı Devleti’nde ruhsal bozuklukların tedavi
    edilmesi amacıyla II. Bayezit Külliyesi’nde bulunan

    şifahane aşağıdaki kentlerin hangisindedir?


    A) Kayseri B) Niğde C) Edirne

    D) Konya E) Trabzon



    7
    .
    I. Senedi İttifak
    II. Kapitülasyonlar
    III. Islahat Fermanı
    Yukarıdakilerden hangileri Avrupa devletlerinin
    Osmanlı Devleti’nin iç işlerine karışmalarına ortam
    hazırlamıştır?

    A) Yalnız I B) Yalnız II C) Yalnız III

    D) I ve II E) II ve III




    8
    . Aşağıdaki padişahlardan hangisinin döneminde
    yapılan düzenleme hareketlerinde batıdan yararlanılmamıştır?

    A) I
    . Mahmut B) IV. Murat C) II. Mahmut
    D) III. Selim E) III. Ahmet




    9
    .
    XIX. yüzyılda Osmanlı Devleti’nde, geleneksel eğitim
    veren medreseler, çağdaş eğitim veren devlet okulları,
    yabancı ve misyoner okulları bulunuyordu.

    Bu durumun aşağıdakilerden hangisini gösterdiği

    savunulabilir?
    A) Eğitimin vakıflara bağlı olduğunu
    B) Medreselerde müfredatın değiştiğini
    C) Eğitim ve öğretimde bölünmüşlük olduğunu
    D) Misyoner okullarının medresenin önüne geçtiğini
    E) Yabancı okullarının daha sonra kurulduğunu



    10
    .
    Sultan Abdülmecit, hiçbir kesimin etkisi olmadan Tanzimat
    Fermanı’yla tebaasına can, mal ve namus güvenliğinin
    sağlanacağını, vergilerin herkesin gelirine
    göre alınacağını duyurmuştur.

    Bu duyuru, Osmanlı Devleti’nde aşağıdakilerden

    hangisi yönünde bir gelişmedir?

    A) Avrupa devletlerinden biri olması

    B) Özerk yönetimlerin yaygınlaşması

    C) Yeniliklerin halktan gelmesi

    D) Halkın yönetime katılması

    E) Temel hakların tanınması





    11
    . Osmanlı Devleti’nin Birinci Dünya Savaşı’na girmesinde,

    I
    . Balkan Savaşlarında kaybedilen toprakların
    geri alınmak istenmesi,
    II. Rusya’da rejim değişikliği olması,
    III. Balkan Savaşlarından sonra İttihat ve Terakki
    Partisinin yönetimi ele geçirmesi
    gelişmelerinden hangilerinin etkisi vardır?

    A) Yalnız I B) Yalnız II C) Yalnız III

    D) I ve III E) II ve III




    12
    . Aşağıdakilerden hangisi Sivas Kongresi’ni, Erzurum
    Kongresi’nden ayıran özelliklerden biridir?

    A) Mustafa Kemal’in kongre başkanı seçilmesi

    B) Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyetlerinin
    birleştirilmesi
    C) Azınlıklara sosyal ve siyasi dengeyi bozacak ayrıcalıkların
    tanınmaması

    D) Temsilciler Kurulu seçilmesi

    E) Her türlü işgale karşı çıkılması




    13
    . Aşağıdaki gelişmelerden hangisinin, TBMM Hükûmetinin
    tanınması konusunda Anlaşma Devletleri
    arasında görüş ayrılığı olduğunu gösterdiği savunulamaz?

    A) Gürcistan ile antlaşma yapılması


    B) Fransa ile Ankara Antlaşması’nın yapılması


    C) II
    . İnönü Savaşı’ndan sonra İtalya’nın Anadolu’daki
    askerî gücünü çekmesi
    D) TBMM Hükûmetinin İtalya’nın aracılığı ile Londra
    Konferansı’na katılması

    E) İngiltere’nin, Yunanistan’ı Kurtuluş Savaşı süresince

    desteklemesi







    14
    . Temsilciler Kurulunun çalışma yeri olarak Ankara’yı

    seçmesinde,

    I. savaş alanlarına yakın olması,
    II. İstanbul’daki siyasi gelişmeleri yakından izleyebilme
    olanağı vermesi,
    III. TBMM’nin açılması

    durumlarından hangilerinin etkili olduğu savunulabilir?


    A) Yalnız I B) Yalnız II C) Yalnız III

    D) I ve II E) I, II ve III






    15
    . İlk TBMM’de ülkenin düşman işgalinden kurtuluşuna
    kadar, milletvekillerinin siyasal parti ve grup
    hareketlerini yasaklayan hükümler getirilmeye çalışılmasındaki
    amacın aşağıdakilerden hangisi olduğu
    savunulabilir?
    A) Anayasal düzene geçmek
    B) Çok partili döneme geçişi geciktirmek
    C) Meclisteki milletvekili sayısını değişmeyen hâle
    getirmek
    D) Anadolu ve Rumeli’deki ulusalcı düşüncede
    olanları bir cemiyet altında birleştirmek
    E) Ulusal birliğin parçalanmasını engellemek





    Moskova Antlaşması’nın 8
    . maddesiyle TBMM Hükûmeti
    ve Sovyet Rusya birbirlerine karşı ülkelerinde
    örgütler kurulmasını önlemeye karar vermiştir.

    Bu kararla,

    I. birbirlerinin iç işlerine karışmama,
    II. rejimlerini karşılıklı güvence altına alma,
    III. aynı uluslararası ittifaklarda yer alma

    durumlarından hangilerinin amaçlandığı savunulabilir?


    A) Yalnız I B) Yalnız II C) I ve II

    D) II ve III E) I, II ve III





    17
    .
    Mustafa Kemal’e mareşallik unvanının verilmesi

    Fransa’yla Ankara Antlaşması’nın yapılması


    Yukarıdaki gelişmeler aşağıdaki savaşlardan hangisinin

    sonuçları arasındadır?

    A) Başkomutanlık Savaşı


    B) Sakarya Savaşı


    C) Birinci İnönü Savaşı


    D) İkinci İnönü Savaşı


    E) Eskişehir ve Kütahya Savaşları








    18
    .
    I. Cumhuriyet’in ilan edilmesi
    II. Erzurum Kongresi’nin toplanması
    III. Amasya Genelgesi’nin yayımlanması

    Yukarıdaki gelişmelerin kronolojik sırası aşağıdakilerden

    hangisidir?
    A) I, II, III B) I, III, II
    C) II, I, III D) III, I, II
    E) III, II, I








    19
    .
    İmroz ve Bozcaada’nın Türkiye’de kalması

    Karaağaç’ın tazminat karşılığı Türkiye’ye

    bırakılması

    Yukarıdaki gelişmeler aşağıdaki antlaşmalardan

    hangisinin kapsamındadır?

    A) Lozan Antlaşması B) Atina Antlaşması


    C) Ouchy Antlaşması D) Montrö Anlaşması


    E) Ankara Antlaşması






    20
    . İslamiyette ortaya çıkan siyasi ve dinî güçlerin bir
    elde toplanması geleneğine aşağıdakilerden hangisiyle
    son verilmiştir?

    A) 1876 Anayasası’nın yürürlükten kaldırılması


    B) Tekke ve türbelerin kapatılması


    C) Saltanatın kaldırılması


    D) Hukuk birliğinin sağlanması


    E) Medreselerin kapatılması






    21
    .
    I. Yeni Türk alfabesi
    II. Okka yerine kilo sistemi
    III. Alaturka saat yerine alafranga saat sistemi
    Yukarıdakilerden hangilerinin kullanılmasıyla
    uluslararası ilişkilerdeki uygulamalarda uyumsuzlukların
    giderilmesinin amaçlandığı savunulabilir?

    A) Yalnız I B) Yalnız II C) Yalnız III

    D) II ve III E) I, II ve III





    22
    . Aşağıdakilerden hangisinin gerçekleştirilmesinde
    ulusçu devlet anlayışı olduğu savunulamaz?

    A) Ölçü birimlerinin değiştirilmesi

    B) Kabotaj Kanunu’nun uygulanması
    C) Türk Tarih Kurumunun kurulması
    D) Yeni Türk alfabesinin kabul edilmesi
    E) Türk parasının korunması için kanun çıkarılması




    23
    . Aşağıdakilerden hangisi, Tevhid-i Tedrisat (Öğretim
    Birliği) Kanunu’nun sonuçlarından biridir?

    A) Azınlık okullarının kapatılması


    B) Ülkede ulusal ve laik öğretimin başlaması


    C) Uluslararası ticari ilişkilerin kolaylaşması


    D) Hukuk alanında birlik sağlanması


    E) Türk tarihinin bir bütün olarak araştırılması







    24
    . Türk toplumunun ilerleme ve gelişme yolunda,
    uluslararası ilişkilerde çağdaş uluslarla yan yana
    ve uyum içinde yürümesi, kendine özgü karakterini
    ve bağımsız kimliğini korumasını temel alan
    milliyetçilik ilkesiyle aşağıdakilerden hangisine
    ulaşılamaz?

    A) Ulusallığın ve bağımsızlığın ilke edinilmesi

    B) Çağdaşlığın benimsenmesi
    C) Türk milletinin kendini diğer milletlerden üstün
    görmesi
    D) Toplumun refah düzeyinin yükseltilmesine çalışılması

    E) Uluslararası barışın korunmasına özen gösterilmesi






    25
    . 1930-1934 yılları arasında kadınla erkek arasındaki
    siyasi eşitsizlik, kadınlara,

    I
    . belediye seçimlerine katılma,
    II. milletvekili seçme ve seçilme,
    III. kendi soyadını taşıyabilme

    haklarından hangilerinin tanınmasıyla giderilmeye

    çalışılmıştır?

    A) Yalnız I B) Yalnız II C) Yalnız III

    D) I ve II E) I, II ve III







    26
    .
    I. Mülkiyet hakkının olması

    II
    . Toplumda ayrıcalıklara son verilmesi
    III. Herkesin yönetime katılması

    Yukarıdakilerden hangileri halkçılık ilkesiyle bağdaşır?


    A) Yalnız I B) Yalnız II C) Yalnız III

    D) I ve II E) I, II ve III





    27
    . Atatürk Döneminde,
    I. Kabotaj Kanunu’nun kabul edilmesi,
    II. Soyadı Kanunu’nun kabul edilmesi,
    III. tekke ve türbelerin kapatılması

    gelişmelerinden hangilerinin resmî işlemlerde kolaylık

    sağladığı savunulabilir?

    A) Yalnız I B) Yalnız II C) Yalnız III

    D) I ve II E) I, II ve III







    28
    . Terakkiperver Cumhuriyet Partisinin kapatılma
    nedeni aşağıdakilerden hangisidir?

    A) İki dereceli seçim sisteminin uygulanması


    B) Muhalefet partisine ihtiyaç duyulması

    C) Serbest Cumhuriyet Partisinin kurulması
    D) Şeyh Sait Ayaklanması’nın çıkması

    E) Menemen Olayı’nın çıkması









    29
    . Kurtuluş Savaşı’nın
    “Vatanın parçalanmaz bir bütün
    olduğu” ilkesi ilk kez aşağıdakilerin hangisinde yer
    almıştır?

    A) Sivas Kongresi kararları

    B) Erzurum Kongresi kararları
    C) Amasya Genelgesi
    D) Amasya Görüşmeleri
    E) Misakımillî





    30
    . Devletçilik ilkesi,
    I. özel girişimciliğe yer verilmesi,
    II. yabancı sermayeden yararlanılması,
    III. mülkiyet hakkının ulusun yararlarına aykırı

    biçimde kullanılması


    durumlarından hangilerine karşıdır?


    A) Yalnız I B) Yalnız II C) Yalnız III

    D) I ve II E) II ve III





    31
    . Atatürk Döneminde, Türkiye’nin,
    I. yabancı gemilerin Türk kara sularında serbest
    dolaşımını yasaklaması,
    II. Milletler Cemiyetine üye olması,
    III. Balkan Paktının kurucu üyelerinden biri olması

    durumlarından hangilerinin, uluslararası ilişkilerde

    uzlaşmacı olduğunu gösterdiği savunulabilir?

    A) Yalnız I B) Yalnız II C) Yalnız III

    D) I ve II E) II ve III






    32
    . 17 Şubat 1923 tarihinde açılan İktisat Kongresi’nin
    toplantı yeri olarak İzmir’in seçilmesinde,

    I
    . Kurtuluş Savaşı’nın bitimini noktalayan yer
    olması,
    II. Türkiye’nin en önemli ihracat limanlarından biri
    olması,
    III. kongreye her ilçeden sekiz delegenin seçilmesi
    durumlarından hangilerinin etkili olduğu savunulabilir?

    A) Yalnız I B) Yalnız II C) I ve II

    D) II ve III E) I, II ve III







    33
    .
    I. Türkiye – Irak sınırının çizilmesi
    II. İtalya ile savaş durumunun sona ermesi
    III. Irak’ın petrol üzerine konan vergi gelirinden kendi
    payına düşecek miktarın yüzde onunu 25 yıllık
    süre için Türkiye’ye vermeyi kabul etmesi
    Yukarıdakilerden hangileri, Musul sorununun çözülmesinin
    sonuçları arasındadır?

    A) Yalnız I B) Yalnız II C) Yalnız III

    D) I ve III E) I, II ve III








    34
    . Atatürk’ün girişimiyle Cumhuriyet Döneminde
    kurulan ilk banka aşağıdakilerden hangisidir?

    A) İş Bankası


    B) Sanayi ve Maadin Bankası

    C) Emlak ve Eytam Bankası
    D) Merkez Bankası
    E) Ziraat Bankası










    35
    . Balkan Paktının kurulmasında aşağıdakilerden
    hangisinin etkisi olduğu savunulabilir?

    A) Birinci Dünya Savaşı’nın başlaması


    B) Hatay’ın Türk topraklarına katılması


    C) Sadâbat Paktına Türkiye’nin girmesi

    D) Montrö Sözleşmesi’yle Boğazların Türk egemenliğine
    geçmesi
    E) Faşist İtalya ve Nazi Almanya’nın güçlenmesi








    36
    .
    I. Yabancı okullar sorununun çözülmesi
    II. Batı Trakya’nın Yunanistan’a bırakılması

    III
    . Türkiye’nin Kore Savaşı’na katılması

    Yukarıdakilerden hangileri Atatürk Dönemi gelişmeleri

    arasındadır?

    A) Yalnız I B) Yalnız II C) I ve II

    D) I ve III E) II ve III









    37
    .
    I. Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü (NATO)
    II. Birleşmiş Milletler Teşkilatı

    III
    . Varşova Paktı

    Yukarıdakilerden hangileri bugün de işlevini sürdürmektedir?


    A) Yalnız I B) Yalnız II C) Yalnız III

    D) I ve II E) I, II ve III




    1
    . A
    2. C
    3. E
    4. B
    5. A
    6. C
    7. E
    8. B
    9. C
    10. E
    11. D
    12. B
    13. A
    14. D
    15. E
    16. C
    17. B
    18. E
    19. A
    20. C
    21. D
    22. A
    23. B
    24. C
    25. D
    26. E
    27. B
    28. D
    29. B
    30. C
    31. E
    32. C
    33. D
    34. A
    35. E
    36. A
    37. D

     

Bu Sayfayı Paylaş