2003 KPSS Genel Kültür Soru ve Cevapları

'SBS - ÖSS - Sınavlar' forumunda Mavi_Sema tarafından 16 Ocak 2010 tarihinde açılan konu

  1. Mavi_Sema

    Mavi_Sema Özel Üye

    Sponsorlu Bağlantılar
    2003 KPSS Genel Kültür Soru ve Cevapları konusu 2003 KPSS Genel Kültür Soru ve Cevapları



    1. Selçuklular Mimari alanda bir çok önemli eserler meydana getirerek bunlari süsleme sanatlarinin en güzelleri ile bezemislerdir. Selçuklular, mimari alandaki eserlerinde asagidaki süsleme sanatlarindan hangisini kullanmamislardir?
    A. Geometrik sekiller
    B. Hayvan figürleri
    C. Bitkisel motifler
    D. Yazi sanatlari
    E. Kabartma sanatlari
    Cevap: B

    2. Türk-Islam mimarisinde medrese, cami, mescit, han, saray, kümbet, külliye ve darüssifa gibi önemli mimari eserler yaratilmistir. Bu eserlerden hangisi “Anitmezar” niteliginde yapilmistir?
    A. Kümbetler
    B. Külliyeler
    C. Cami ve Medreseler
    D. Han ve Saraylar
    E. Darüssüfilar

    Cevap: A

    3. Asagidakilerden hangisi Selçuklular döneminde yapilmis mimari eserlerdendir?
    A. Divrigi Ulu Camii
    B. Iznik Yesil Camii
    C. Karatay Hani
    D. Beyazid Külliyesi
    E. Semerkant Bibi Hatun Türbesi
    Cevap: C

    4. I. Rumeli Hisari
    II. Imam Buhari Türbesi
    III. Kahire Tulunoglu Ahmet Camiisi
    IV. Mostar Köprüsü
    V. Malabadi Köprüsü
    Yukarida verilen eserlerden hangileri Osmanlilar dönemine aittir?
    A. I ve III
    B. IV ve V
    C. I, II ve III
    D. I ve IV
    E. III, IV ve V
    Cevap: D

    5. Osmanlilar döneminde birçok hayir kurulusu olusturulmustur. Bu kuruluslardan hangisi fakir insanlara yemek dagitmak amaciyla kurulmustur?
    A. Külliyeler
    B. Vakiflar
    C. Kervansaraylar
    D. Loncalar
    E. Imarethane
    Cevap: E

    6. Osmanli medreselerinde özellikle Fatih döneminde pozitif ve dini ilimlerin birlikte okutulmasi XVII. Yüzyila kadar sürmüstür. Bu yüzyildan sonra medreselerde bazi dersler okutulmamistir.
    Asagidakilerden hangisi XVII. Yüzyildan itibaren medreselerde okutulmayan derslerdendir?
    A. Cografya
    B. Hukuk (fikih)
    C. Icma
    D. Kiyas
    E. Kelam
    Cevap: A

    7. I. Veraset sistemi
    II. Azinlik haklari
    III. Devlet yönetimi
    IV. Kapitülasyonlar
    V. Taht kavgalari
    VI. Inanç sistemi
    Avrupa devletleri Osmanli Devleti’nin iç islerine karisabilmek için birtakim bahanelerden yararlanmistir. Yukaridakilerden hangileri, Avrupa devletlerinin Osmanlinin iç islerine karimak için kullandigi bahanelerden degildir?
    A. I, II ve IV
    B. I, III ve VI
    C. II, IV ve V
    D. II, IV ve V
    E. II, III, IV ve V
    Cevap: B

    8. I. Mesrutiyet sartlarinin olusmasinda ve ilaninin saglanmasinda asagidakilerden hangisinin katkisi en fazladir?
    A. Ordunun
    B. Yöneticilerin
    C. Aydinlarin
    D. Halkin
    E. Azinliklarin
    Cevap: C

    9. I. Yeniçeri ocaginin kaldirilmasi
    II. Tanzimat fermaninin ilani
    III. Sened-i ittifakin ilani
    IV. Kanun-i esasinin ilani
    V. Islahat fermaninin ilani
    Yukarida verilenler XIV yüzyilda Osmanli devletinde yapilan islahat hareketlerinden bazilaridir. Bu islahatlardan hangileri Osmanli toplumunu olusturan bireyler arasindaki esitligi saglamaya yönelik degildir?
    A. III ve IV
    B. IV ve I
    C. II ve III
    D. I ve III
    E. IV ve V
    Cevap: D

    10. I. Paris Konferansi II Amiral Bristol Raporu
    III. Londra Konferansi IV. General Harbord Raporu
    Yukaridakilerden hangilerinde Türklerin milli davalarindaki hakliligini gösteren ifadeler yer almistir?
    A. I ve II
    B. III ve IV
    C. I ve IV
    D. II ve III
    E. II ve IV
    Cevap: E

    11. Kurtulus Savasi’nin devam ettigi dönemde TBMM siyasi antlasmalar yaparak Türk halkinin ekonomik ve siyasal çikarlarini diger devletlere kabul ettirmeye çalismistir. Bu denemde TBMM asagidaki devletlerden hangisine ilk olarak “Kapitülasyonlarin” kaldirilmasini kabul ettirmistir.
    A. Sovyet Rusya
    B. Fransa
    C. Italya
    D. Almanya
    E. Ingiltere
    Cevap: A

    12. 21 Subat-12 Mart 1921 yilinda Londra’da yapilan konferansin ardindan Ingilizler Yunanlilari uyararak Türklere karsi hazirlikli olmalarin, her an savasin baslayabilecegini belirtmislerdir. Ingilizlerin her an savasin baslayabilecegi beklentisi içinde olmalarinin sebebi asagidakilerden hangisidir?
    A. Türk ordusunun yeni hazirliklara girismesi
    B. TBMM hükümetinin Londra Konferansi baris önerisini reddetmesi
    C. TBMM’nin Rusya ile dostluk antlasmasi imzalamasi
    D. Fransa ile Ankara Antlasmasi’nin imzalanmasi
    E. TBMM hükümetinin ayaklanmalari bastirmasi
    Cevap: B

    13. Sovyet Rusya’nin Kurtulus savasinda TBMM’nin yaninda yer alarak onu desteklemesinin nedeni asagidakilerden hangisidir?
    A. Rusya’nin itilaf devletlerinin yenilmesini istemesi
    B. Fransa’nin Anadolu’dan çekilmesi
    C. Bolsevik devriminin yerlesmesini ve güçlenmesini saglamak
    D. Rusya’nin itilaf devletlerinden ayrilmasi
    E. TBMM Hükümeti’nin Ermenilerle antlasma yapmasi
    Cevap: C

    14. I. Sakarya Savasi, II. Eskisehir-Kütahya,
    III. Birinci Inönü IV. TBMM’nin açilmasi
    Yukarida verilen olaylarin kronolojik siralamasi asagidakilerden hangisidir?
    A. III, I, II ve IV
    B. IV, II, I ve III
    C. IV, III, I ve II
    D. IV, III, II ve I
    E. IV, II, III ve I
    Cevap: D

    15. TBMM, 5 Agustos 1921 M. Kemal’e yetkilerini üç ay süre ile devrederek Baskomutanliga atadi. TBMM’nin böyle bir karar almasinda asagidakilerden hangisinin etkisi en fazladir?
    A. TBMM’nin ayaklanmalari bastiramamasi
    B. Sovyet Rusya’nin savastan ayrilmasi
    C. Itilaf devletlerinin Istanbul’u resmen isgal etmesi
    D. M. Kemal’in güçlenmesini saglamak
    E. Türk ordusunu Sakarya’nin dogusuna çekilmesi
    Cevap: E

    16. TBMM açildigi günden itibaren çesitli tehditlerle karsilasmistir. TBMM bu tehditlerin giderilmesi için birtakim önlemler almistir.
    Asagidakilerden hangisi TBMM’nin kendini korumaya yönelik aldigi tedbirlerden biri degildir?
    A. TBMM’nin “Meclis Hükümeti” sistemini kabul etmesi
    B. Istiklal Mahkemelerini kurmasi
    C. Tekalif-i milliye emirlerini yayinlamasi
    D. Ayaklanmalari bastirmak için sert tedbirler almasi
    E. Hiyanet-i vataniye kanunu çikarmasi
    Cevap: A

    17. 1923 Sonbaharinda Fethi Okyar Hükümeti’nin çekilmesiyle meydana gelen hükümet bunalimi asagidaki olaylarin hangisinin gerçeklesmesine zemin hazirlamistir?
    B. Meclis hükümeti sisteminin benimsenmesine
    C. Cumhuriyetin ilanina
    D. Halifeligin kaldirilmasina
    E. Istiklal Mahkemelerinin kurulmasina
    F. Hiyanet-i Vataniye kanunun çikarilmasina
    Cevap: B

    18. I. Halifeligin kaldirilmasi II. Çok partili sisteme geçis
    III. Tekke ve Zaviyelerin kapatilmasi IV. Medreselerin kapatilmasi
    V. Dini kiyafetlerin giyilmesine sinirlama getirilmesi
    Yukarida verilen olaylardan hangisi “Islamiyet”in siyasete alet edilmesini önlemeye yönelik degildir?
    A. I B. III C. II D. IV E. V
    Cevap: C

    19. Osmanlinin son dönemlerinde yapilan islahatlarla ülkede bazi alanlarda ikili uygulamalar meydana gelmistir. Cumhuriyet döneminde hangi alanlarda yapilan inkilaplarla bu uygulamalar son bulmustur?
    A. Tarim-Ticaret
    B. Tarim-din
    C. Yönetim-Ekonomi
    D. Egitim-Hukuk
    E. Din-siyaset
    Cevap: D

    20. Atatürk kaleme aldigi “Nutuk” adli eserinde asagida verilen olaylardan hangisine deginmistir?
    A. Kadinlar seçilme hakkinin taninmasi
    B. Millet mekteplerinin açilmasi
    C. 1929 ekonomi bunalimi
    D. Montrö Bogazlar sözlesmesi
    E. Türk devletinin kurulusu
    Cevap: E

    21. Asar vergisi;
    I. Ürünün az oldugu yillarda da alinmasinin
    II. Vergiyi toplayanlarin kendi masraflarini da katarak almalari
    III. Bu verginin belli bir oranda alinmasinin
    Cumhuriyetin ilk yillarinda kaldirilan bu vergi toplama yöntemi, Atatürk ilkelerinden “Halkçilik” ilkesine de aykiri özellikler tasimaktaydi. Bu vergi toplama yönteminin yukarida verilen özelliklerinden hangileri Atatürk’ün “Halkçilik” ilkesine aykiridir?
    A. I ve II
    B. I ve III
    C. II ve III
    D. I, II ve III
    F. Yalniz II
    Cevap: A

    22. Cumhuriyet döneminde hangi yil yapilan anayasa degisikligi ile Devletin dini Islam dinidir” maddesi anayasadan çikarilmistir?
    A. 1921 degisikligiyle
    B. 1928 degisikligiyle
    C. 1924 degisikligiyle
    D. 1937 degisikligiyle
    E. 1961 degisikligiyle
    Cevap: B

    23. I. Evrensel nitelikte olmasi II. Anayasal haklara uygun olmasi
    III. Toplumun ihtiyaçlarina cevap vermesi
    Yukarida verilenler Atatürk ilkelerinin özelliklerinden bazilaridir. 1926’da kabul edilen Türk Medeni Kanunu ve özelliklerinden hangilerine uygundur?
    A. Yalniz I
    B. Yalniz II
    C. I, II ve III
    D. Yalniz III
    E. I ve II
    Cevap: C

    24. 1934 çikartilan bir kanunla “aga, haci, molla, efendi, hazret vb” unvanlarin kullanilmasi yasaklanmistir. Bu yasaklamanin amaci asagidakilerden hangisidir?
    A. Halifeligin gücünü azaltmak
    B. Osmanli hanedaninin etkisini kirmak
    C. Modern toplumlara uyum saglamak
    D. Toplumda ayricalikli olmayi önleme
    E. Laikligi yaymak
    Cevap: D

    25. Türkiye Lozan görüsmeleri sirasinda ABD ile olan iliskilerine önem vermistir.
    Asagidakilerden hangisi Türkiye’nin bu iliskiye önem vermesinin amaci olamaz?
    A. Demokratik ülkelerin yaninda yer almak
    B. Kendi tanitimini yapmak
    C. Batili devletler üzerinde etkili olmak
    D. ABD’nin gücünden yararlanmak
    E. Rusya ve ABD arasinda güvensizlik yaratmak
    Cevap: E

    26. Asagidaki olaylardan hangisi, Cumhuriyet dönemi çok partili demokratik hayata geçisin gecikmesinde etkili olmamistir?
    A. Vagon-Li
    B. Menemen
    C. Seyh Sait
    D. Toplumun hazir olmamasi
    E. Serbest Cumhuriyet Partisinin kapatilmasi
    Cevap: A

    27. Atatürk Balkan ittifakinin yapilmasina büyük önem vermis ve ittifakin gerçeklesmesi için çok çalismistir.
    A. Ege adalarinin silahlandirilmasi
    B. Italya ve Almanya’nin yayilmaci politikalari
    C. Fransa ve Ingiltere’nin yayilmaci politikalari
    D. Rusya’nin Türkiye’yi tehdit etmesi
    E. II. Dünya savasinin baslamasi
    Cevap: B

    28. 20 Temmuz 1936’da imzalanan Montreux (Montrö) Bogazlar Sözlesmesi’nin yapilmasi asagidakilerden hangisinin sona ermesini saglamistir?
    A. Genel borçlar idaresinin
    B. Kapitülasyonlarin
    C. Bogazlar Komisyonunun
    D. Kabotaj uygulamasini
    E. Azinliklara taninan ayricaliklari
    Cevap: C

    29. Türkiye ve Fransa arasindaki Hatay sorununda Ingiltere’nin Türkiye’yi desteklemesinde asagidaki olaylardan hangisi etkili olmustur?
    A. Türkiye’nin yaptigi reformlar
    B. Türkiye’nin Cemiyeti Akvama girisi
    C. Türkiye’nin Birlesmis Milletlere üye olmasi
    D. Ingiltere’nin Ortadogu’da çikarlarinin olmasi
    E. Türkiye’nin NATO’ya üye olmasi
    Cevap: D

    30. Türkiye Cumhuriyeti Devleti 1946 yilinda, asagidaki uygulamalardan hangisinden vazgeçmekle Türkiye’deki demokratik hayatin gelismesine katki saglamistir?
    A. Tek dereceli seçim sistemi
    B. Gizli ol, açik tasnif
    C. Referandum
    D. Meclis Arastirmasi
    E. Iki dereceli seçim sistemi
    Cevap: E

    31. Akdeniz bölgesinde yer alan Çukurova ve Isparta Ovasi, fiziki haritada farkli renklerle gösterilmektedir. Ayni bölgede yer alan bu iki ovanin farkli renklerle gösterilmesinin nedeni asagidakilerden hangisidir?
    A. Yükseltilerinin farkli olmasi
    B. Yillik metrekareye düsen yagis miktari
    C. Enlem derecelerinin farkli olmasi
    D. Bitki örtülerinin farkli olmasi
    E. Akarsu rejimlerinin farkli olmasi
    Cevap: A

    32. I. Daglarin denize bakan yamaçlari gür bitki örtüsü ile kapli,
    II. Kiyidan itibaren yükselti arttikça genis yaprakli ve igne yaprakli agaçlar görülür,
    III. Yükseltinin çok oldugu yerlerde alpin çayirlari görülür.
    Yukarida özelliklerinden bahsedilen bölgemiz asagidakilerden hangisidir?
    A. Bati Karadeniz
    B. Dogu Karadeniz
    C. Dogu Anadolu
    D. Kuzey Marmara
    E. Dogu Trakya
    Cevap: B

    33. I. Kirsal bölgelerden kentlere göçün artmasi
    II. Bitki türünün azalmasi
    III. Meralarin yok olmasi
    IV. Körfezlerin dolmasi
    V. Tarimsal verimin düsmesi
    Yukarida verilen olaylarin hangisinin olusumunda Türkiye’de meydana gelen erozyonun dogrudan bir etkisi yoktur.
    A. I B. III C. I D. IV E. V
    Cevap: C

    34. Asagidakilerden yerlerden hangisi, yer sekillerinin sade olmasiyla tarima digerlerinden daha uygundur?
    A. Kuzey Trakya
    B. Bati Akdeniz
    C. Dogu Anadolu’nun Van Bölümü
    D. Dogu Akdeniz
    E. Bati Karadeniz
    Cevap: D

    35. I. Zeytin üretimi
    II. Çay üretimi
    III. Hashas üretimi
    IV. Incir üretimi
    V. Findik üretimi
    Yukarida verilen ürünlerden hangisinin üretiminin sinirli olmasi yalnizca iklime bagli degildir?
    Cevap: E

    36. I. Pirinç II. Misir III. Findik IV. Zeytin V. Ayçiçegi
    Yukaridakilerden tarim ürünlerden hangisinin üretimi, Marmara bölgemizde üretimi en azdir?
    A. I B. III C. V D. II E. IV
    Cevap: A

    37. Ülkemizde üretilen sekerpancarinin %47 sinin saglandigi bölgemiz hangisidir?
    A. Marmara
    B. Iç Anadolu
    C. Akdeniz
    D. Karadeniz
    E. Ege
    Cevap: B

    38. I. Endüstride kullanilan tarim ürünleri de üretilmektedir.
    II. Tarimsal üretim giderek artmaktadir.
    III. Ticarette tarim ürünleri de yer almaktadir.
    IV. Tarimla ugrasan nüfus giderek artmaktadir.
    V. Tarimla ugrasan nüfus azalmaktadir.
    Yukarida verilenlerden hangisi Türkiye’deki tarimin bir özelligi degildir?
    A. I B. IV C. V D. II E. III
    Cevap: C

    39. Türkiye’de kesilen hayvan basina elde edilen et miktarinin çok düsük olmasi et üretimini arttirmanin gerekliligini ortaya koymaktadir. Asagidakilerden hangisi et veriminin artirilmasina bir katki saglamaz?
    A. Hayvan islahina önem vermek
    B. Hayvancilik egitimine önem vermek
    C. Hayvan sayisinin arttirilmasini saglamak
    D. Besicilige önem vermek
    E. Kaliteli yem üretimine ve kullanimina önem vermek
    Cevap: D

    40. I. Izmir II. Çanakkale’nin Çan ilçesi III. Kocaeli IV. Bozüyük
    Yukarida verilen merkezlerde bulunan endüstri kolu asagidakilerden hangisidir?
    A. Kimya
    B. Vagon ve gemi
    C. Kagit
    D. Seramik
    E. Dokuma
    Cevap:E

    41. Konfeksiyon endüstrisi asagidaki illerimizde hangisinde en fazla gelismistir?
    A. Kayseri
    B. Denizli
    C. Izmir
    D. Bursa
    E. Istanbul
    Cevap: A

    42. I. Madenler endüstrinin hammaddesidir.
    II. Ihracatta madencilik en büyük paya sahiptir.
    IV. Türkiye’de bazi maden rezervleri dünyada ilk siradadir.
    V. Türkiye maden yataklari bakimindan zengin bir ülkedir.
    Yukarida verilen Türkiye’deki maden ve madencilikle ilgili yargilardan hangisi yanlistir?
    A. II B. V C. I D. III E. IV
    Cevap: B

    43. Ülkemizde nüfus yerlesim yogunlu bölgeden bölgeye degisiklik gösterir. Asagidaki etmenlerden hangisi nüfus dagilisini en az etkiler?
    A. Ulasim kolayligi
    B. Dogal göllerin varligi
    C. Iklim kosullari
    D. Is imkanlari
    E. Turizm imkanlari
    Cevap: C

    44. I. Menderes havzasi
    II. Karadeniz Ereglisi
    III. Gemlik körfezi
    IV. Zonguldak yöresi
    VI. Taseli platosu
    Türkiye’de, nüfus yogunlugu kiyi bölgelerimizde iç bölgelerimizden daha fazladir. Bu bilgiye uymayan kiyi bölgemiz yukarida verilenlerden hangisidir?
    A. III B. V C. IV D. I E. II
    Cevap: D

    46. Türkiye’nin yer sekilleri dikkate alindiginda Karadeniz ile iç bölgeler arasinda demir yolu baglantisi çok zor olmasina ragmen bu baglanti iki noktadan saglanabilmistir. Bu baglanti hangi sikta dogru olarak verilmistir?
    A. Samsun-Ordu
    B. Eregli-Sinop
    C. Samsun-Trabzon
    D. Trabzon-Eregli
    E. Zonguldak-Samsun
    Cevap: E

    47. I. Nüfus yogunlugunun fazla olmasi
    II. Sanayinin gelismis olmasi
    III. Dis baglantilara açik olmasi
    Yukarida verilenler dikkate alindiginda Istanbul ve Izmir limanlarinin diger limanlarimiz daha fazla gelismesinde hangisinin etkisi en azdir?
    A. I B. II C. III D. I ve III E. II ve III
    Cevap: A

    48. I. El sanatlarinin gelismis olmasi
    II. Hiristiyanliga ait kiliselerin bulunmasi
    III. Yer alti sehirlerinin bulunmasi
    IV. Çok sayida termal tesislerin bulunmasi
    V. Tanitiminin çok iyi yapilmasi
    Yukarida verilenlerden hangilerinin Ürgüp-Göreme yöresinin turizminin gelismesinde katkisi en azdir?
    A. I ve IV
    B. IV ve V
    C. I ve V
    D. II, III ve V
    E. I, II, IV ve V
    Cevap: B

    49. Hukuka aykiri olarak bir kisinin malina veya canina karsi yapilan saldirilara karsi kisinin kendini savunmasina hukuken ne ad verilir?
    A. Savunma
    B. Cebri saldiri
    C. Mesru müdafaa
    D. Zor kullanma
    E. Gayrimesru müdafaa
    Cevap: C

    50. Türkiye Cumhuriyeti’nde halk, yöneticilerini asagidaki yollardan hangisi ile belirler?
    A. Halk oylamasi
    B. Gensoru
    C. Iki dereceli seçim
    D. Seçim
    E. Güven oylamasi
    Cevap: D

    51. Asagidaki ülkelerden hangisinin Birlesmis Milletlerde veto hakki vardir?
    A. Almanya B. Japonya C. Ispanya D. Hollanda E. Çin
    Cevap: E

    52. I. 1921 Anayasasinda, 1924’de yapilan degisiklikle,
    II. 1924 Anayasasinda, 1928’de yapilan degisiklikle,
    III. 1924 Anayasasinda, 1946’de yapilan degisiklikle,
    IV. 1924 Anayasasinda, 1937’de yapilan degisiklikle,
    VI. 1961 Anayasasinin kabul edilmesiyle,
    Yukarida verilen Anayasa degisikliklerinin hangisiyle laiklik ilkesi Anayasada yer almaya baslamistir?
    A. IV B. II C. V D. I E. III
    Cevap: A

    53. 1982 Anayasasina göre asagidakilerden hangisi, sosyal ve ekonomik haklar bölümünde yer almistir?
    A. Özel hayatin gizliligi hakki
    B. Sendika hakki
    C. Din ve vicdan hürriyeti
    D. Haberlesme hakki
    E. Seyahat hakki
    Cevap: B

    54. 1982 Anayasasina göre asagidakilerden hangisi TBMM’nin görev ve yetkilerinden degildir?
    A. Bakanlari denetlemek
    B. Basbakani denetlemek
    C. Kanunlarin iptali için yapilan basvurulari görüsmek
    D. Kanunlari gerektiginde degistirmek
    E. Hükümetin sundugu bütçeyi görüsmek
    Cevap: C

    55. Asagida verilenlerden hangisi dogrudan seçimle is basina gelen yöneticilerden degildir?
    A. Il genel meclisi üyeleri
    B. Il özel idare meclisi üyeleri
    C. Belediye meclisi üyeleri
    D. Il özel idaresinin dogal baskani
    E. Muhtarlar
    Cevap: D

    56. I. Tarim sektörü II. Hizmet sektörü
    III. Imalat Sektörü IV. Insaat sektörü V. Saglik sektörü
    Yukarida verilen istihdam alanlarindan hangileri kalifiye olmayan isgücünün en fazla istihdam edildigi sektörlerdir?
    A. I ve III
    B. II ve IV
    C. II ve III
    D. IV ve V
    E. I ve IV
    Cevap: B

    57. Asagidaki ülkelerden hangisi dünyanin en gelismis ve zengin sekiz ülkesinin olusturdugu birlik içinde yer alir?
    A. Rusya B. Isviçre C. Belçika D. Hollanda E. Macaristan
    Cevap: A

    58. Üniversitelerin en üst yöneticisi olan rektörler hangi makamca atanir?
    A. Yüksekögretim kurulu baskani
    B. Cumhurbaskani
    C. Basbakan
    D. Üçlü kararnameyle
    E. Bakanlar kurulu karariyla
    Cevap: B

    59. Türkiye Cumhuriyeti’nde serbest piyasa kurallari çerçevesinde özel ve kamu kurulus firmalari arasindaki uyusmazliklara bakmak, piyasadaki tekellesmeleri önlemek asagidaki kurumlardan hangisinin görevidir?
    A. Hazine Müstesarligi
    B. TC Merkez Bankasi
    C. Rekabet Kurumu
    D. Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanligi
    E. Sermaye Piyasasi Kurumu
    Cevap: C

    60. 1982 Anayasasina göre yeni bir ilin kurulmasi hangi kurumun alacagi kararla gerçeklesir?
    A. Cumhurbaskanligi
    B. Bakanlar Kurulu
    C. Içisleri Bakanligi
    D. TBMM
    E. Anayasa Mahkemesi
    Cevap: D
    alıntı
     

Bu Sayfayı Paylaş