İktisat Teorisi Soruları ve Cevapları

'Açık Öğretim AÖF' forumunda DeMSaL tarafından 11 Eylül 2010 tarihinde açılan konu

  1. DeMSaL

    DeMSaL Özel Üye

    Sponsorlu Bağlantılar
    İktisat Teorisi Soruları ve Cevapları konusu Aöf Sosyal Hizmetler Dersleri - Aöf İktisata Giriş - İktisat Teorisi Sınav Soruları

    1-) Anakütlenin tümüne uluşılmadığı durumda, ana kütleyle ilgili bir yargı elde etmek amacıyla üzerinde istatistiksel değerlerin hesaplandığı gruba ne ad verilir?



    A) Parametre
    B) İstatistik
    C) Kontrol grubu
    D) Örnek
    E) Örnekleme



    2-) İçinde 8 sarı, 6 yeşil top bulunan bir torbadan rastgele çekilen bir topun yeşil olma olasılığı kaçtır?



    A) 0
    B) 3/7
    C) 3/8
    D) 3/10
    E) 1



    3-) Bir fabrikada ki ürünlerin %8'i hatalı çıkmaktadır. Bu ürünlerden rastgele çekilen birinin hatasız olma olasılığı nedir?



    A) 1/92
    B) 8/100
    C) 8/92
    D) 8/10
    E) 92/100



    4-) Hilesiz bir madeni paranın 7 kez atılması deneyinde kaç farklı sonuç elde edilebir?



    A) 64
    B) 128
    C) 256
    D) 512
    E) 1024



    5-) Kurşun kalem imal eden makinana günlük hatalı üretim oranını azaltmak amacıyla makinada bazı değişiklikler yapılmıştır. Bu değişikliğin olumlu bir sonuç sağlayıp sağlayamadığı sınanacaktır.
    Bu sınamada karşılaştırılacak ana kütleler hangileridir?



    A) Değişiklik öncesi ve sonrasındaki günlük hatalı üretim oranı
    B) Değişiklik öncesi ve sonrasındaki üretilen mallar
    C) Değişiklik öncesi ve sonrasındaki günlük kar
    D) Değişiklik öncesi ve sonrasındaki kurşun kalem sayısı
    E) Değişiklik yapılan ve yapılmayan makinanın üretim miktarı



    6-) Kalemtraş üretimi yapılan bir fabrikada günlük üretimi artırmak amacıyla yapılan düzenlemenin olumlu sonuç verip vermediği sınanmak istenmektedir.
    Bu sınamadaki alternatif hipotez nedir?



    A) Yapılacak düzenleme günlük üretim miktarını etkiler
    B) Yapılacak düzenleme hata miktarını azaltır
    C) Yapılacak düzenleme üretim miktarını etkilemez
    D) Yapılacak düzenleme üretim miktarını azaltır
    E) Yapılacak düzenleme günlük üretim miktarını arttırır



    7-) Binalara ilişkin aşağıdaki özelliklerden hangisi sürekli değişkendir?



    A) Yükseklik
    B) Katsayısı
    C) Oda sayısı
    D) Renk
    E) Pencere sayısı



    :cool: Tablo var
    Bu tablonun serbestlik derecesi nedir?



    A) 1
    B) 2
    C) 3
    D) 4
    E) 5



    9-) Tablo var
    Bu sınamada hesaplanacak ki-kare değeri nedir?



    A) 12
    B) 24
    C) 34
    D) 38
    E) 44



    10-) Xi fi
    2 1
    4 5
    6 2
    8 2
    10 6
    Yukarıdaki frekans serisinde medyan değeri kaçtır?



    A) 5
    B) 6
    C) 7
    D) 8
    E) 9



    11-) Tablo var
    Yukarıdaki dağılımda aritmatik ortalama değeri kaçtır?



    A) 4,4
    B) 4,5
    C) 4,6
    D) 4,7
    E) 4,8



    12-) 1,3,2,5,0,1
    Serisinin varyans değeri kaçtır?



    A) 16/9
    B) 17/8
    C) 18/7
    D) 16/6
    E) 17/6



    13-) Hilesiz bir madeni paranın 100 kez atılışı deneyinde yazı sonucuna ilişkin dağılımın aritmatik ortalaması kaçtır?



    A) 25
    B) 50
    C) 100
    D) 150
    E) 200



    14-) Standart normal dağılım eğrisi altında z=-1,54 değerinin sağıda kalan bölgenin oranlanmış alanı nedir?



    A) 0,0618
    B) 0,4382
    C) 0,6180
    D) 0,8764
    E) 0,9382



    15-) 15000 gözleme ilişkin bir frekans dağılımı eğrisinin altındaki bir bölgenin oranlanmış alanı 0,17'dir. Bu bölgenin dışında kaç gözlem vardır?



    A) 1150
    B) 10950
    C) 12450
    D) 9900
    E) 2250



    16-) Standart sapması 2 olan bir dağılımda 10 sayısına karşılık gelen standart değer -2'dir. Buna göre dağılımın aritmetik ortalaması kaçtır?



    A) 2
    B) 4
    C) 5
    D) 10
    E) 14



    17-) Normal dağılıma sahip bir ana kütlenin ortalamasının 43 olup olmadığının sınanmasında rastgele seçilen 15 birimlik bir örneğin aritmetik ortalama değeri 45, standart hatanın tahmini değeri 2 olarak hesaplanmıştır. Aritmetik ortalamanın dönüştüğü z değerinin sağında kalan alanın büyüklüğü nedir?



    A) 0,8413
    B) 0,5000
    C) 0,4042
    D) 0,3413
    E) 0,1587



    1:cool: Örnek büyüklüğü 14,anlam düzeyi 0,1 olan çift yönlü bir sınamada kritik t değeri kaçtır?



    A) 0,4115
    B) 0,9385
    C) 1,3500
    D) 1,4115
    E) 1,7710



    19-) Tek yönlü bir sınamada örnek büyüklüğü 21 ve 0,05 anlam düzeyi için kritik t değeri kaçtır?



    A) 1,725
    B) 1,734
    C) 2,086
    D) 2,345
    E) 3,850



    20-) İşaretler var



    A) 6
    B) 2
    C) 1
    D) 0
    E) -1



    21-) y=4x+3 doğrusu aşağıdaki noktaların hangisinden geçer?



    A) işaret var
    B) (0,3)
    C) işaret var
    D) işaret var
    E) işaret var



    22-) y-eksenini (0,3) noktasında kesen doğrusunun k sabiti kaçtır?



    A) -1
    B) 0
    C) 1
    D) 2
    E) 3



    23-) Reklam harcamaları (x) ile satış miktarları (y) arasındaki y=4x+2 ilişkisi için 5 milyon TL'lik reklam harcaması yapıldığında satış miktarının tahmini değeri ne olur?



    A) 19
    B) 20
    C) 21
    D) 22
    E) 23



    24-) Ana kütle ortalamasını %97,62 güvenle tahmin etmek için kullanılacak standart hata katsayısı kaçtır?



    A) 2,20
    B) 2,23
    C) 2,24
    D) 2,26
    E) 2,28



    25-) 25. ve 26. soruların aşağıdaki bilgilere göre cevaplayınız . Bir işletmede üretilen ampullerin 450 saat olan dayanma süresini arttırmak için yeni bir hammaddenin kullanımı düşünülmektedir. Bu hammadde kullanılarak 1000 ürün üretilmiş ve ortalama dayanma süresi 462 saat olarak hesaplanmıştır. Hammaddenin olumlu sonuç verip vermediği %95 güvenle sınanacaktır. Bu sınamadaki alternatif hipotez nedir?



    A) işaret var
    B) işaret var
    C) işaret var
    D) işaret var
    E) işaret var



    26-) Bu sınamada örnekleme dağılımının red bölgesi aşağıdakilerden hangisidir?



    A) Sağ uçta %2,5 lik alan
    B) Sol uçta %2,5 lik alan
    C) Sağ uçta %5 lik alan
    D) Sol uçta %5 lik alan
    E) Sağ uçta %10 luk alan



    27-) Aşağıdaki korelasyon katsayılarından hangisinin ilgili olduğu değişken arasında ters yöndeki ilişki en fazladır?



    A) -1
    B) -0,5
    C) 0
    D) 0,5
    E) 1



    2:cool: Normal dağılıma sahip bir ana kütlenin standart sapma değeri 12 dir. Bu dağılımdan rastgele seçilen bir örnekten hesaplanan ortalamanın standart hata değeri 1,5 olarak hesaplandığına göre örnek büyüklüğü kaçtır?



    A) 16
    B) 36
    C) 64
    D) 81
    E) 144



    29-) Bir malın farklı yıllardaki fiyatları aşağıdaki tabloda verilmiştir TABLO ÇİZİLECEK



    A) 50
    B) 100
    C) 150
    D) 200
    E) 250



    30-) Bir malın ortalama fiyatına ilişkin 1992 yılını temel alan 1993 yılı indeks değeri 200'dir. Bu malın 1993 yılı ortalama fiyatı 2500 TL. olduğuna göre 1992 yılı ortalama fiyat kaç TL.'dir?



    A) 750
    B) 1000
    C) 1250
    D) 1500
    E) 1750


    Cevaplar

    1 D
    2 B
    3 E
    4 B
    5 A
    6 E
    7 A
    8 C
    9 E
    10 C
    11 D
    12 D
    13 B
    14 E
    15 C
    16 E
    17 E
    18 E
    19 A
    20 C
    21 B
    22 E
    23 D
    24 D
    25 E
    26 C
    27 B
    28 C
    29 D
    30 C


    alıntı
     

Bu Sayfayı Paylaş