İdare Hukuku Test Soruları ve Cevapları

'SBS - ÖSS - Sınavlar' forumunda SeLeN tarafından 24 Aralık 2010 tarihinde açılan konu

  1. SeLeN

    SeLeN Site Yetkilisi Editör

    Sponsorlu Bağlantılar
    İdare Hukuku Test Soruları ve Cevapları konusu İdare Hukuku 106 Adet Test Soruları - İdare Hukuku Test Soruları - İdare Hukuku Nedir



    1) İdare aşağıdaki organlardan hangisinin içinde yer alır?
    a) Yasama Organı b) Yürütme Organı c) Yargı Organı d) Hiçbiri

    2) Aşağıdakilerden hangisi doğrudur?
    a) İdare Devletin yaptığı her türlü idari faaliyet anlamında kullanılır b) İdare, İdari Teşkilat anlamında kullanılır.



    1) İdare aşağıdaki organlardan hangisinin içinde yer alır?
    a) Yasama Organı b) Yürütme Organı c) Yargı Organı d) Hiçbiri

    2) Aşağıdakilerden hangisi doğrudur?
    a) İdare Devletin yaptığı her türlü idari faaliyet anlamında kullanılır b) İdare, İdari Teşkilat anlamında kullanılır.

    c) İdare,durumu vaziyeti kurtarmak anlamındadır. d)İdare,yerine göre teşkilat, yerine göre faaliyet yerine göre hem teşkilat hem de faaliyet anlamında kullanılır.

    3) Aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?
    a) Yasama organı ile İdare arasındaki ilişki Hükümet tarafından sağlanır. b) İdare, yasama organının çıkardığı kanunları uygular.
    c) İdare,Tüzük ve Yönetmelikler çıkarma yetkisine sahiptir. d) İdare, yasama organının emir ve direktiflerine uygun olarak çalışır.

    4) Aşağıdakilerden hangisi doğrudur?
    a) İdari yargı,idarenin eylem ve işlemlerinden hak ve menfaatleri zayii olanların idareye karşı açtıkları davaları karara bağlayan Adli Yargı dışında ayrı bir yargı düzenidir
    b) İcrai karar yasama organının aldığı karardır
    c) İdari usuller,İdari yargı yerlerinde davaların görülmesi esnasında izlenen yargılama usulleridir
    d) Re’sen icra yetkisi İdarenin Danıştay Kararlarını uygulamasıdır

    5) Aşağıdakilerden hangisi yerinden yönetimin faydalarından değildir?
    a) Yerinden yönetim kuruluşlarının karar organlarının halk tarafından seçilmesi b) Mahalli halkın ihtiyaçlarının tesbitinde kolaylık
    c) Yerinden yönetimde karalar daha çabuk alınır d) Yerinen yönetim kuruluşları yeterli mali kaynakları kullanabilirler

    6) Aşağıdakilerden hangisi yanlıştır; “Hukuk Devletinin Egemen Olabilmesi için”
    a) Temel hak ve hürriyetlerin güvenlik altına alınması gerekir b) İdarenin yargısal denetime tabi olması gerekir
    c) Demokratik bir rejimin bulunması gerekir d) Yasama ve yürütmenin bir elde toplanması gerekir

    7) Laik devlet için aşağıdakilerden hangisi doğrudur?
    a) Gerektiğinde devlet dine müdahale edebilir b) Devlet hiçbir şekilde din kuruluşlarına yardım edemez
    c) Dini inanç ve ibadet Devlet denetimi altında yapılır d) Din ve Devlet işleri birbirinden ayrılmıştır,din devlet işlerine, devlette din işlerine karışmaz

    8) Aşağıdakilerden Hukuk Devletinin gereklerindendir?
    a) Kanunların Anayasaya uygunluğunun denetlenmesi b) İdarede yetki devrinde bulunulması
    c) Mahalli İdare teşkilatlarının kurulmuş olması d) İdarenin Tüzük ve Yönetmelik çıkarma yetkisine sahip olması

    9) Aşağıdakilerden hangisi yetki genişliği ilkesinin özelliği değildir?
    a) Kullanılan yetki,merkezi iderenin tanıdığı bir yetkidir b) Verilen yetkiyi kullanan görevli merkezi idarenin bir memurudur
    c) Yürütülen hizmet merkezi bir hizmettir d) Sorumluluk yetkiyi verene aittir

    10) Hükümet aşağıdaki hallerin hangisinin gerçekleşmesiyle kurulmuş olur?
    a) Başbakanın Bakanları seçmesiyle b) Cumhurbaşkanının bakanları atamasıyla
    c) Meclisten güven oyu alınmasıyla d) Hükümetin göreve fiilen başlamasıyla

    11) Hükümetin uyum içerisinde çalışabilmesi için Başbakana aşağıdaki yetkilerden hangisi tanınmıştır?
    a) Başbakan,Bakanların hiyerarşik amiri seviyesine yükseltilmiştir
    b) Başbakan,Bakanların görevlerine Anayasa ve Kanunlarla uygun olarak yerine getirmelerini gözetmek ve düzeltici tedbirleri almak yetkisine sahip kılınmıştır
    c) Başbakan, Bakanların görevlerine son verebilme yetkisine sahiptir
    d) Başbakan, sürtüşme çıkaran Bakanın bakanlığınıda üstlenme yetkisine sahip kılınmıştır

    12) Aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?
    a) Milli Güvenlik Kurulu Anayasal bir kuruluştur b) MGK, Devletin iç ve dış güvenliği konusunda gerekli her türlü tedbiri tesbit eder
    c) Milil Güvenlik Kurulu kararları tavsiye niteliğinidedir d) Milli Güvenlik Kurulu kararları bağlayıcıdır

    13) Danıştay aşağıdaki görevlerden hangisini yapmaz?
    a) Başbakanlıkça gönderilen Kanun Tasarıları hakkında görüş bildirmek b ) Tüzük taslaklarını incelemek
    c) Cumhurbaşkanlık ve Başbakanlık tarafından gönderilen işler hakkında görüş belirtmek d) Dava açılması halinde istimlak edilen gayri menkullerin bedelini yükseltmek

    14) Aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?
    a) Sayıştay,Başbakanlığa bağlı bir denetim organıdır b) Sayıştay, hem idari hemde yargı görevleri olan bir kuruluştur
    c) Sayıştay,sorumluların hesap ve işlemlerini kesin hükme bağlar d) Sayıştay, denetimlerini TBMM adına yapar

    15) Vali, aşağıdakilerden hangisini denetlemez?
    a) İlçe,Bucak ve Köyleri b) Adli ve Askeri Teşkilatı c) Devlet Daire ve Müesseselerini d) Özel İdare ve Belediyeleri

    16) Aşağıdakilerden hangisi mahalli idare birimi değildir?
    a) Belediye b) Özel İdare c) Köy d) Bucak

    17) Aşağıdakilerden hangisi Merkezi İdarenin Taşra teşkilatı değildir?
    a) İl b) İlçe c) Bucak d) Köy

    18) Aşağıdakilerden hangisi İdari İşlemin iptaline sebep teşkil etmez?
    a) Yetki yönünden hukuka aykırılık b) Şekil yönünden hukuka aykırılık c) Sebep yönünden hukuka aykırılık d) İdari sözleşmeye aykırılık

    19) Aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?
    a) Vali,İl Özel idarenin başı ve yürütme organıdır b) Vali,İl İdaresinin başı, İlde Devletin Hükümetin ve ayrı ayrı her Bakanlığın temsilcisidir
    c) Vali, Kaymakamlık gibi bir meslek memurluğudur d) Vali,İl Özel İdarenin İta Amiridir

    20) Aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?
    a) Mahalli idareler birer kamu tüzel kişisidir b) Merkezi İdarenin mahalli idareler üzerinde “İdari Vesayet” yetkisi vardır
    c) Mahalli İdareler özerk kuruluşlardır d) Mahalli idarelerin kendilerinde ait bir bütçeleri yoktur
    21) Aşağıdakilerden hangisi doğrudur?
    “Memurun Görevi ile ilgili bir suç işlemesi halinde”
    a) Doğrudan doğruya C.Savcısı dava açar b) İdare doğrudan memuru Ceza Mahkemesine yollar
    c) İhbar üzerine İdare Mahkemeleri yargılar d) Memurun yargılanabilmesi için Memurun Muhakematı Kanununa göre luzumu Muhakeme kararı verilmesi gerekir

    22) Aşağıdakilerden hangisi doğrudur?
    a) Özel hukuk sözleşmelerinde taraflar arasında eşitlik yoktur b) Özel Hukuk sözleşmelerinden doğan uyuşmazlıklar Danıştayda giderilir
    c) İdari sözleşmelerde taraflardan birinin idare olması şart değildir d) İdari sözleşmede taraflardan biri olan idareye bazı üstünlükler tanınmıştır

    23) Osmanlı Devletinde ilk kez hangi belge ile Mahkemelerin Bağımsızlığı ve Yargıç Güvenliği ilkeleri getilmiştir?
    a) Ferman-ı Adalet b) Gülhane Hattı c) Islahat Fermanı d) Sened-I İttifak

    24) ”Meşrutiyet döneminde,1876 Anayasasına göre Meclisin toplantı halinde bulunmadığı zamanlarda Hükümet................ adıyla Yasama faaiyetlerinde bulunabiliyordu,bunlar Yasaya eşit metinlerdi”
    Boş bırakılan yerlere aşağıdakilerden hangisi gelmelidir?
    a) Nizamname b) Asar-ı Atika c) Memurin Muhakematı d) Kanunu Muvakkat

    25) Aşağıdakilerden hangisi kanuna denk değilidir?
    a) Kanunu Muvakkat b) Uluslararası anlaşmalar c) Kararnameler d) Meclis İç Tüzükleri

    26) Memurlar tarafından rüşvet,zimmet ve kaçakçılık gibi suçların işlenmesi halinde hangi yasa hükümleri uygulanır?
    a) Genel Hükümler b) Memurun Muhakematı Kanunu c) 3628 sayılı yasa hükümleri d) Ceza Kanunu Hükümleri

    27) Aşağıdakilerden hangisi Belediye Başkanlığında düşme sebeblerinden değildir?
    a) Seçilme yeterliliğini kaybetme b) Görevini kötüye kullanmaktan tutuklanma
    c) Meclisi Belediye Başkanı hakkında yetersizlik Kararı vermesi d) Herhangi bir suçtan 6 ay hüküm giyme

    28) Devlet Memurları Kanununda istihdam şekli sıralaması aşağıdakilerden hangisidir?
    a) Memur,yardımcı hizmetli,işçi,sözleşmeli personel b) Memur,geçici personel ve sözleşmeli personel
    c) Memur,geçici personel,sözleşmeli personel ve işçi d) Memur,sözleşmeli personel,geçici personel ve işçi

    29) Devlet Memurları Kanununda öngörülen hizmet sınıfları içinde aşağıdakilerden hangisi yer almaz?
    a) Emniyet Hizmetleri Sınıfı b) Avukatlık Hizmetleri Sınıfı c) Milli Savunma Hizmetleri Sınıfı d) Teknik Hizmetler Sınıfı

    30) Takisrli Suçlar hariç hangi cezaya çarptırılanlar devlet memuru olamazlar?
    a) Ağır hapis ve 6 aydan fazla cezaya çarptırılanlar b) Ağır para cezasına çarptırılanlar
    c) Ağır hapis veya 3 ay hapis cezası d) Başbakanlığın açtığı manevi tazminat davası

    31) Devlet Memurlarının sahip olduğu genel haklar arasında aşağıdakilerden hangisi yoktur?
    a) Güvenlik hakkı b) Emeklilik hakkı c) Müracaat ve şikayet hakkı d) Sözleşme hakkı

    32) Bir ildeki günlük çalışmaların başlama ve bitme saatlerini kim belirler?
    a) Bölge Çalışma Müdürü b) Vali c) Devlet Personel Dairesi d) Her kurumun en üst yöneticisi

    33) Devlet Memurluğundan çıkarma cezasını gerektiren fiiller arasında aşağıdakilerden hangisi yer almaz?
    a) Siyasi Partiye girmek b) Yetki almadan gizli belgeleri açıklamak
    c) Usulsüz müracaat ve şikayette bulunmak d) Özürsüz olarak bir yılda 30 gün işe gelmemek

    34) Gerekli görülen hallerde ihtiyati bir tedbir alınması gerektiğinde görevden uzaklaştırmaya aşağıdaki makamlardan hangisi yetkili değildir?
    a) Atamaya yetkili amir b) Genel Müdürlük Müfettişleri c) Yüksek Disiplin Kurulu d) Valiler ve Kaymakamlar

    35) Aşağıdakilerden hangisi Memurun Muhakematı Hakkında Kanuna göre yargılama işleminin yapılabilmesi için şart değildir?
    a) Kişinin memur olması b) Mağdurun memur olması c) Memurun suç işlemesi d) Suçun görevden doğması

    36) Anayasaya göre Yüksek İdare Mahkemesi,danışma ve inceleme mercii aşağıdakilerden hangisidir?
    a) Danıştay b) Yargıtay c) Sayıştay d) Anayasa Mahkemesi

    37) İdare Mahkemelerinin tek yargıçla verdiği karalara itiraz mercii neresidir?
    a) Yargıtay b) Danıştay c) Sayıştay d) Bölge İdare Mahkemesi

    38) Memura görevinde daha dikkatli davranması gerektiğinin yazı ile bildirilmesine ne denir?
    a) Aylıktan kesme b) Kınama c) Uyarma d) Meslekten Çıkarma

    39) İl İdare Kurulunda aşağıdakilerden hangisi bulunmaz?
    a) Vali b) Defterdar c) Emniyet Müdürü d) Milli Eğitim Müdürü

    40) Memurun Muhakematı Hakkında Kanun,aşağıdaki suçlardan hangisinde uygulanmaz?
    a) Suç delillerini yok etmek b) Görevi İhmal c) Vazifeyi Suistimal d) Zimmet

    41) Tüzükler hangi organın incelemesinden geçer?
    a) Danıştay b) Yargıtay c) Sayıştay d) Anayasa Mahkemesi

    42) Aşağıdakilerden hangisi Cumhurbaşkanının görevlerinden değilidir?
    a) Kanununları görüşmek üzere Meclise göndermek b) Anayasa değişikliklerini gerekli gördüğünde halk oyuna sunmak
    c) Bakanlar Kuruluna Başkanlık etmek d) Anayasa Mahkemesine iptal davası açmak

    43) Kanun Hükmünde Kararnamenin yargısal denetimini hangi kuruluş yapar?
    a) Anayasa Mahkemesi b) TBMM c) Yargıtay d) Danıştay

    44) Aşağıdakilerden hangisi devlet memurunun görevlerinden değilidir?
    a) Yasalara saygılı olmak b) Tarafsızlık c) Liyakatli olmak d) Amirin emrine itaat
    45) İl Teşkilatının yönetiminide görev almayan organ hangisidir?
    a) Vali b) İl İdare Şube Başkanları c) İl İdare Kurulu d) İl Disiplin Kurulu

    46) Devlet Memuruluğuna alınacak olanlarda aranmayan genel koşul hangisidir?
    a) Türk vatandaşı olmak b) Askerliğini yapmış olmak
    c) Kamu hizmetlerinden ve haklarından mahrum olmamak d) En az ortaokul mezunu olmak

    47) Aynı Belediye ve Köy sınırları içinde devlet memuruluğuna atanan Devlet Memuruları kaç iş günü içinde göreve başlamak zorundadırlar?
    a) 1 iş günü b) 3 iş günü c) 10 iş günü d) 15 iş günü

    48) Devlet Memuruları aşağıdaki hangi yasaklara uymak zorundadırlar?
    a) Birlikte çekilme yasağına b) Grev yasağına c) Ticaret yasağına d) Hepsi

    49) Bir idari makamın yaptığı işlem veya eylemi geri alması, muhtevasını değiştirmesi veyahut yürütmeyi durdurması için yapılan müracaata ne denir?
    a) Hiyerarşik Müracaat b) Doğrudan doğruya müracaat c) İdari vesayet makamına müracaat d) Kanuni müracaat

    50) Aşağıdaki hallerden hangisinde Devlet Memuruluğu sona erer?
    a) Çekilme b) Emeklilik c) Şartlarda eksiklik d) Hepsi

    51) Aşağıdaki yardınlardan hangisi T.C Emekli Sandığı vasıtasıyla alınabilir?
    a) Emekli Aylığı b) Malullük aylığı c) Ölüm yardımı d) Hepsi

    52) Personel ile ilgili yönetmelikler hangi makamın onayı ile yürürlüğe girer?
    a) Cumhurbaşkanı b) Bakanlar Kurulu c) TBMM d) Başbakanlık

    53) Aşağıdaki cezalardan hangisine yargı yolu kapalıdır?
    a) Aylık kesimi b) Uyarma,kınama c) Terfiinin gecikmesi d) Memuriyetten çıkarma

    54) İdare kavramı bazen bir teşkilatı bazende bir faaliyeti anlatmaktadır.İdari Teşkilattan kasıt nedir?
    a) Merkezi İdare b) Kamu Kuruluşları c) Belediyeler d) Hepsi
    55) Görevden uzaklaştırılan memur hakkında kaç iş günü içerisinde soruşturmaya başlanır?
    a) 10 iş günü b) 15 iş günü c) 25 iş günü d) 30 iş günü

    56) Taksirli suçlardan ne kadar ceza alanların memuriyeti sona erdirilir?
    a) 6 ay b) 1 yıl c) 2 yıl d) Hiçbiri

    57) Devlet Memurlarının maazeret izni kaç gündür?
    a) 10 gün b) 5 gün c) 7 gün d) 15 gün
    58) Kanunen geçerli bir işlemde baş asli unsurların bulunması gerekir.Bunlar aşağıdakilerden hangisidir?
    a) Yetki,şekil,sebep,konu,amaç b) Görev,metin,niçin,nasıl,ne zaman c) Makam,memur,yazı,imza,mühür d) Mahkeme,savcı,sanık,tanık,avukat

    59) Uyuşmazlık Mahkemesi başkanlığını aşağıdakilerden hangisi yerine getirir?
    a) Anayasa Mahkemesi üyelerinden biri b) Hakimler ve Savcılara Yüksek Kurulu üyelerinden biri
    c) Uyuşmazlık Mahkemesi üyelerinden en kıdemli olanı d) TBMM Adalet divanı üyelerinden biri

    60) Kamu görevlileri aşağıdaki hallerden hangisinde emeklilik haklarını kaybederler?
    a) Türk vatandaşlığından çıkarılanlar b) Yabancı bir devletin uyruğuna girenler
    c) Hükümetten izin almadan yabancı memleketlerde görev kabul edenler d) Hepsi

    61) Emekli aylığının hesaplanmasında aşağıdakilerden hangisi göz önünde tutulmaz?
    a) Katsayı b) Hizmet c) Yaş d) Gösterge

    62) Tüzüklerin iptali için hangi merciye dava açılır?
    a) Danıştaya b) Anayasa Mahkemesine c) Sayıştaya d) Uyuşmazlık Mahkemesine

    63) Kanun yararına temyiz yoluna kim başvurabilir?
    a) Danıştay Başkanı b) Danıştay Başsavcısı c) İdare Mahkemesi Başkanı d) Danıştay Kanun Sözcüsü
    64) Aşağıdakilerden hangisi Memurun Muhakematı Hakkındaki Kanuna göre karar vermeye yetkili değilidir?
    a) İl İdare Kurulu b) İdare Mahkemesi c) İlçe İdare Kurulu d) Danıştay 2.Dairesi

    65) 65.İdarenin taktir yetkisini kullanırken uymak zorunda olduğu ilke hangisidir?
    a) İdare Kanunların koyduğu sınırlar içinde kullanmalıdır b) Eşitlik ilkesine önem vermelidir
    c) Taktir yetkisi kamu yararı için kullanılmalıdır d) Hepsi

    66) Aşağıdakilerden hangisi yürütmenin Hükümet İşlevi ile ilgilidir?
    a) Ceza evlerinin bakımı ve ıslahı b) Kamu düzenini sağlamaya yönelik kolluk görevlilerinin adli ve idari bir takım yetkilerinin arttırılması
    c) Milli Güvenliğin sağlanması konusunda gerekli politikaların saptanması d) Demiryolu taşımacılığına ilişkin olarak ücret tesbiti yapılması

    67) Aşağıdakilerden hangisi Hukuk Devleti ilkesinden değilidir?
    a) Kuvvetler Ayrılığı b) Kanuni idare c) Parlementer Hükümet Sistemi d) Yargısal denetim

    68) Genel Yönetimin taşra kuruluşları arasında bulunan yüksek kamu görevlilerine belli konularda kendiliğinden karar alma ve uygulama yetkisi aşağıdakilerden hangi kavramın tanımıdır?
    a) Yerel Yönetim b) Hizmetsel Yönetim c) İmza Yetkisi d) Yetki Genişliği

    69) Aşağıdakilerden hangisi idarenin düzenleyici işlemlerinden biri değilidir?
    a) İçtihadı birleştirme kararı b) Kaide Kararnameler c) Nizamnameler d) Yönetmelikler

    70) Aşağıdakilerden hangisi yerinden yönetimin özelliklerinden değilidir?
    a) Tüzel Kişilikleri vardır b) Bütçeleri genel bütçeye dahildir c) Merkezin vesayet denetimi altındadırlar d) Özerkliğe sahiptirler

    71) Aşağıdakilerden hangisi kamu mallarının özelliklerinden biri değilidir?
    a) Kamu malları satılamaz b) Haciz edilemez c) Vergi gibi yükümlülükleri yoktur d) Zaman aşımı ile sahip olunabilirler
    72) Aşağıdakilerden hangisi İdare Hukukunda boşluk doldurma yöntemlerinden biri değildir?
    a) Kıyas b) Yürülükten kaldırılmış bir yasayı yeniden yorumlayıp uygulama c) Hukukun genel ilkelerinden faydalanma d) Yeni kural koyma

    73) Aşağıdakilerden hangisi Milli Güvenlik Kurulunun üyelinden biri değildir?
    a) Adalet Bakanı b) Milli Savunma Bakanı c) İçişleri Bakanı d) Dışişleri Bakanı

    74) Devlet Denetleme Kurulu kime bağlı olarak çalışır?
    a) Başbakana b) Bakanlar Kuruluna c) Cumhurbaşkanına d) Genelkurmay Başkanına

    75) Vali,
    a) Devletin Temsilcisidir b) Hükümetin Temsilcisidir c) Devletin ve Hükümetin Temsilcisidir d) Hiçbiri

    76) Aşağıdakilerden hangisi ilçe yönetim kurulu üyelerinden biri değildir?
    a) Yazı İşleri Müdürü b) Sağlık Ocağı Hekimi c) Milli Eğitim Müdürü d) Hiçbiri

    77) İl Daimi Encümen üyeleri İl Genel Meclisi üyeleri arasından kaç yıllığına seçilir?
    a) 1 b) 2 c) 3 d) 4

    78) Belediye Meclisince kabul edilen Belediye bütçesi en büyük Mülki Amir tarafından ne kadar süre içinde hazırlanır?
    a) 1 hafta b) 2 hafta c) 20 gün d) 30 gün

    79) Köyün isteğine bağlı işlerin zorunlu hale getirilmesine hangi mercii karar verir?
    a) Köy İhtiyar Meclisi b) Köy Muhtarı c) Köy Derneği d) Köyün bağlı olduğu Mülki Amir

    80) İdari kararlar hangi yolla ortadan kalkmaz?
    a) Yargı b) Belli bir sürenin geçmesi c) İşlemi yapan makamın geri alma iradesi d) İlgilinin istemiyle

    81) Aşağıdakilerden hangisi Devlet Memuruları Kanununda öngörülen sınıflardan değildir?
    a) Avukatlık Hizmetleri Sınıfı b) Yardımcı Hizmetliler Sınıfı c) Yerel Yönetim Hizmetleri Sınıfı d) Teknik Hizmetliler Sınıfı

    82) Devlet Memurları bulundukları yerde göreve atanmaları halinde,atama emrinin kendilerine duyurulmasından itibaren ne kadar süre içinde göreve başlamak zorundadırlar?
    a) 24 saat b) 48 saat c) 1 hafta d) 15 gün

    83) İki kez üst üste olumsuz sicil alan memur;
    a) Memurlukla ilişiği kesilir b) Disiplin cezası verilir c) Üçüncü bir sicil amirinin yanına atanır d) Hiçbiri

    84) Aşağıdakilerden hangisi kamu mallarının özelliklerinden biri değildir?
    a) Kamu malları kamulaştırılamaz b) Kamu mallarına zaman aşımı ile sahip olunamaz
    c) Kamu mallarının hepsinin tapu kütüğüne yazılması gerekir d) Kamu malları vergiden muaf tutulmuşlardır

    85) Aşağıdakilerden hangisi Mahalli idarelerden değilidir?
    a) İlçe b) İl Özel İdaresi c) Belediye d) Köy

    86) Aşağıdakilerden hangisi yönetim hukukunun özelliklerinden biri değildir?
    a) Dağınık bir hukuk dalıdır b) Bir içtihad hukukudur c) Eskiden beri var olan yani eski bir hukuk dalıdır d) Taraflar arasında eşitsizlik vardır

    87) Aşağıdakilerden hangisi merkezden yönetimin faydalarından değilidir?
    a) Devlet yönetiminde birliği sağlar b) Hizmetler ülkeye eşit dağılır c) Kamu görevlileri yerel etkilerden kurtulur d) Demokrasi ilkesine uygundur

    88) Milli Güvenlik Kurulu ayda kaç kez toplanır?
    a) 2 b) 1 c) 3 d) Hiçbiri

    89) Belediye Meclisinin dağılmasına hangi makam karar verir?
    a) Bakanlar Kurulu b) İçişleri Bakanı c) Danıştay d) Vali veya Kaymakam

    90) Aşağıdakilerden hangisi devlet memurluğu sınıflarından biri değilidir?
    a) Yardımcı Hizmetliler Sınıfı b) Mülki idare Amirliği Sınıfı c) Milli İstihbarat Hizmetleri Sınıfı d) Hakimlik Hizmetleri Sınıfı

    91) Aşağıdakilerden hangisi devlet memurulğuna girişte genel koşullardan biri değilidir?
    a) Öğrenim b) Yaş c) Cinsiyet d) Vatandaşlık

    92) Aşağıdakilerden hangisi devlet memurları kanununa göre çekilmiş sayılma sebeblerinden değilidir?
    a) Başka bir göreve atandığında kanuni süre içinde göreve başlamaması
    b) Kadro açığındaki memurun eski sınıf ve derecesine eşit bir göreve atanması halilnde göreve başlamaması
    c) Terhislerinden sonra belli bir süre içinde göreve başlamaması
    d) Hiçbiri

    93) Kamu malları için aşağıdakilerden hangisi söylenemez?
    a) Satılamaz,kamulaştırılamaz b) Zaman aşımı ile sahip olunamaz c) Haciz edilemez d) Mali yükümlülüklere tabidir

    94) Yerinden yönetim kuruluşlarının kendilerinin dışında bir kuruluş tarafından denetlenmesine ne ad verilir?
    a) Hukuki Tasarruf b) İdari Tasarruf c) İdari Vesayet d) Teftiş

    95) Aşağıdakilerden hangisi kamu hukuk dalı değildir?
    a) İdare Hukuku b) Ceza Hukuku c) Ticaret Hukuku d) Mali Hukuk

    96) Aşağıdakileden hangisi çoğulcu demokrasinin temel ilkelerinden değilidir?
    a) Çoğunluğun yönetme hakkı b) Muhalefet etme özgürlüğü
    c)Temel hak ve özgürlüklerin korunması d)Siyasal kararlar alacak kişilerin atama ile başa gelmesi


    97) ”İdari Denetim” kavramı ile ilgili aşağıdakilerden hangsi doğrudur?
    a) İdarenin faaliyetleri yasama yürütme organalarınca denetlenir b) idare kendi içinde oluşturduğu denetim organlarınca da denetlenir
    c) Faal idare içinde denetim şekli hiyerarşi ve vesayet denetimidir d) Hepsi doğrudur

    98) Devlet yönetiminde aşağıdakilerden hangisinin yapılması kişi hak ve özgürlüklerinin korunması açısından en etkili olur?
    a) Hukuk kurallarının yazılı olarak belirlenmesi b) Yöneticilerin eğitim düzeyinin yüksek olması
    c) Yönetim birimleri arasında koordinasyonunun sağlanması d) Yasama,yürütme ve yargı yetkilerinin ayrı organlara verilmesi

    99) Aşağıdakilerden hagisi Kamu Kurumu niteliğindeki kuruluşlardan değilidir?
    a) Barolar b) Emekli Sandığı c) Ticaret ve Sanayi Odaları d) Esnaf ve Sanatkarlar Dernekleri

    100) Kamu Hizmetleri devamlılık arz eder,kaç gün boyunca göreve gelmeyen memur çekilmiş sayılır?
    a) 7 gün b) 10 gün c) 15 gün d) 20 gün

    101) Aşağıdakilerden hangisi en üst İdari Yargı organıdır?
    a) Danıştay b) Yargıtay c) Anayasa Mahkemesi d) Sayıştay

    102) Yürütme yetkisini................yerine getirir.
    a) Başbakan b) TBMM c) Bakan d) Cumhurbaşkanı ve Bakanlar Kurulu

    103) Milli Güvenlik Kurulunun gündemini kim belirler?
    a) Başbakan b) Cumhurbaşkanı c) Genelkurmay Başkanı d) Genel Sekreter

    104) Milli Güvenlik Kurulu Cumhurbaşkanı olmadığı zamanlardan kimin başkanlığında toplanır?
    a) Başbakan b) Genelkurmay Başkanı c) Meclis Başkanı d) Genel Sekreter

    105) Aşağıdakilerden hangisi Devlet Planlama Teşkilatının görevi değilidir?
    a) Devletin iktisadi ve sosyal politikasında hükümete yardımcı olmak b) Kalkınma ilkelerini saptamak
    c) Ulusal güvenlik politikasını saptamak d) Beş yıllık kalkınma planı hazırlamak

    106) Dördüncü tur oylamada Cumhurbaşkanı seçilemezse ne olur?
    a) Hükümet düşer b) TBMM fesh edilir c) Başbakanın görevine son verilir d) Beşinci tura geçilir



    CEVAPLAR


    (1) B
    2) D
    3) D
    4) A
    5) D
    6) D
    7) D
    8) A
    9) D
    10) B
    11) B
    12) D
    13) D
    14) A
    15) B
    16) D
    17) D
    18) D
    19) C
    20) D
    21) D
    22) D
    23) A
    24) D
    25) C
    26) C
    27) B
    28) D
    29) C
    30) A
    31) D
    32) B
    33) C
    34) C
    35) B
    36) A
    37) D
    38) C
    39) C
    40) D
    41) A
    42) C
    43) A
    44) C
    45) D
    46) B
    47) A
    48) D
    49) B
    50) D
    51) D
    52) B
    53) B
    54) D
    55) A
    56) D
    57) A
    58) A
    59) A
    60) D
    61) C
    62) A
    63) B
    64) B
    65) D
    66) C
    67) C
    68) D
    69) A
    70) B
    71) D
    72) B
    73) A
    74) C
    75) C
    76) D
    77) A
    78) A
    79) C
    80) D
    81) C
    82) A
    83) C
    84) C
    85) A
    86) C
    87) D
    88) B
    89) C
    90) D
    91) C
    92) D
    93) D
    94) C
    95) D
    96) D
    97) D
    98) D
    99) B
    100) B
    101)A
    102)D
    103)B
    104)A
    105)C
    106)B
     

Bu Sayfayı Paylaş