İbibik Hakkında Bilgi - İbibik Resimleri

'Kuşlar' forumunda Siraç tarafından 16 Ekim 2008 tarihinde açılan konu

  1. Siraç

    Siraç Site Yetkilisi Admin Editör

    Sponsorlu Bağlantılar
    İbibik Hakkında Bilgi - İbibik Resimleri konusu İbibik

    [​IMG]

    İbibik (Upupa epops), ibibikgiller (Upupidae) familyasında yer alan tek kuş türü. Eşleşme dönemlerinde çıkardıkları sesten dolayı Anadolu'da hüthüt adını almıştır.

    Yaşam şekli

    Gagaları uzun ve yay şeklinde olan kuşlardır. Sivri gagaları ile toprağı eşerek çıkardığı kurtçukları havaya fırlatıp gagasını açarak havada kapmayı severler. Kırlar ve ormanlar yerleşim alanlarıdır. Haşere, böcek, salyangoz ve solucanlarla beslenirler. Her çeşit oyukta ve kovukta yuvalarını yaparlar ve insana rahatlıkla alışırlar. Açık arazide bulunabileceği gibi şehir parklarında da rastlanır.

    Üreme

    Yuvasını ağaç kovuklarında veya yüksek toprak deliklerinde yapar. Kuluçka zamanı kuyruk bezinden ağır bir koku yayılır. Dişileri 4-12 adet açık mavi veya zeytuni kahverengi yumurtalar üzerinde 16 gün kuluçkaya yatarlar. Kuluçka sırasında erkek dişiyi besler. Yavrular dışkı atarak düşmanlarından kendilerini korurlar.

    Dağılımı

    Palearktik'de ve Afrika'da bulunurlar. Sonbahar mevsiminde Afrika'ya göç eder. Baharda Asya ve Avrupa'ya tekrar döner. Göç zamanlarının dışında yalnız yaşamayı seven kuşlardır.
     
  2. Mavi_Sema

    Mavi_Sema Özel Üye

    İbibik - Türkiye

    Tanımı
    Bilimsel adı Upopa Epops olan İbibik Upupidae familyasındandır (Linnaeus, 1758).
    Kısa bacaklı, gagası uzun ve hafif kıvrık gagalı, uzun üçgen kuyruklu bir kuştur.
    Rengi pembeden açık kirli sarıya kadar değişir, ibiği daha turuncu ve uçları siyahtır.
    Sonbahar ve kış döneminde daha mat bej/kahverengi renkler hakimdir.
    Sırtı ve kanatları siyah-beyaz koyu çizgilidir.
    Uçarken kocaman bir güveyi andırır.Değişik ülkelerin posta pullarında 70 den fazla kez kullanılması da İbibik hakkında ilginç bir veri.


    Habitatı
    Açık kısa bitkili ve seyrek ekili alanları sever. Meyve ve Zeytin bahçeleri, açıklıklı ormanlık alanlarda da görülür.
    Yuvasını ağaç kovuklarında, taşların arasında oluşturduğu gibi, (insanlara çok yaklaşmayı sevmemekle beraber) yoğun yapılaşma olmayan bölgelerde çatılarda/duvarlarda bulduğu uygun deliklerde de ürediği gözlemlenmiştir.


    Yayılışı ve Yerel Adlar
    Türkiye'nin her yöresinde bulunur. 50 ye yakın Türkçe yöresel adı vardır. Çavuşkuşu ( Osmanlı Dönemi), Hüthüt (arapçadan ), İbicek (Halk Şiirlerinde), Tarakçın (Anandolunun Kuzeyi) diye de adlandırılır. Diğer Yöresel Adlar :baltalı, bayramcak, çavuş kuşu, dağ horozu, darak kuşu, darakcin, darakçin, dogey, gosgok, gügük, güpbük, harman horozu, hibibik, hipop, hophop, hophopık, hopop, hübbuk, hübbük, hübübük, hütüt, hüthüt, hüthüt kuşu (Elazığ), ıbabap, ibik, ibidik, ibikli, ibobop, kel ibik, kızlar çavışı, kokar ibik, kokar meke, kokar yürülük, nacaklı, patla baş, pipo, takgalı, taraklı, taraklı kuş, ububuk, übübük, yamalkan, yırıbık, yiribik, cennetkuşu


    Beslenme
    Böcekcil, etobur bir kuştur.
    Uzun gagasıyla toprak altından omurgasızları, larva, ve kurtçuk bulmada ustadır.Besin listesini sinekler, çekirge, salyangoz, solucan, örümcek ile çeşitlendirir. Bazı bölgelerde, özellikle besine çok ihtiyaç duyduğu üreme döneminde kertenkele ve kurbağa ile beslendiği de gözlemlenmiştir. İbibik, upuzun gagasından dolayı yakaladığı kurtçuğu ancak havaya atarak yutabiliyor.


    Biyolojisi
    Üreme Dönemi : Mayıs sonu-Haziran
    Kuluçka süresi : 16-18 gün.
    Tüylenme/Yuvayı Terk Ediş Süresi : 24-28 gün


    Göçü
    Göçmen bir kuştur. Kışları Afrikada geçirir.
    Ülkemize Mart-Nisan aylarında giriş yapar.
    Temmuz sonlarından Ekim ayı sonuna kadar Afrika'ya dönüşü gerçekleşir.


    Popülasyon
    Dünya üzerinde çok geniş bir dağılım gösteren İbibik'in populasyon belirleme çalışmaları devam etmektedir.
    Avrupa popülasyonu 1,800,000 - 3,500,000 olarak tahmin edilmektedir.
    IUCN kırmızı liste statüsü LC düşük riskli olmasına rağmen başta Türkiye olmak üzere bazı bölgelerde popülasyonda hızlı düşüş görülmektedir.


    Davranışları
    Yerde paytak paytak yürüyerek avlanır, aniden havalanır ve uzun, sakin ve dalgalı bir uçuşla uzaklaşır.
    Yuvasını hayvan dışkısı öbeklerini de yapan İbibik dışarıdan gelecek tehditlerin dayanamayacağı pis kokuda bir ortam yaratır. Kendi dışkısını fırlatma becerisini de korunma amaçlı kullanır.60 cm ye kadar çok iyi bir nişancıdır. En son çare olarak da yılan gibi tıslamayı ve keskin gagası ile gagalamayı dener. Üreme için çöplük ve hayvan dışkısı olan yerleri seçmesindeki diğer bir neden de bu tip ortamlarda bol sinek,larva ve kurtçuk bulunmasıdır.
    Kuluçkayı dişi yanlız yapar, erkek besin sağlar. Kuluçkadan sonra besin sağlama görevini birlikte yürütürler.


    Ses-Ötüşü
    'U-bu-bup' ( ya da hup-hup-hup ) şeklinde ilk hecesi vurgulu, oldukça pes fakat epey uzaktan işitilebilen ve çok yankılanan bir ötüşü vardır.
    Baharda erkek bunu sürekli tekrarlar. Şişe ağızına üfleyince çıkan sese benzer.

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]
     

Bu Sayfayı Paylaş