İş Hukukunun Kaynakları Sınav Soruları ve Cevapları

'Açık Öğretim AÖF' forumunda SeLeN tarafından 19 Kasım 2010 tarihinde açılan konu

  1. SeLeN

    SeLeN Site Yetkilisi Editör

    Sponsorlu Bağlantılar
    İş Hukukunun Kaynakları Sınav Soruları ve Cevapları konusu açık öğretim adalet bölümü - iş ve sosyal güvenlik hukuku test soruları

    1. Aşağıdakilerden hangisi iş hukukunun yardımcı kaynaklarından biridir?

    a. Kanunlar
    b. Uluslararası çalışma sözleşmeleri
    c. Toplu iş sözleşmeleri
    d. İlmi içtihatlar
    e. İşyeri iç yönetmelikleri

    2. İşyeri iç yönetmelikleri kim tarafından hazırlanır?

    a. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı
    b. İşveren
    c. İşçi ve işveren sendikaları
    d. İş mahkemeleri
    e. Valilik

    3. Üye devletler, Uluslararası Çalışma Örgütü’nün sözleşme niteliğindeki kararlarını, olağanüstü durumlarda en çok kaç ay içinde yasama organlarına sevk etmekle yükümlüdür?

    a. 1
    b. 3
    c. 6
    d. 12
    e. 18

    4. Aşağıdakilerden hangisi İş Kanunu’nun uygulama alanı içinde yer almaz?

    a. Havaalanında çalışan yer hostesi
    b. Salça fabrikasında çalışan işçi
    c. Çiftlikte lojman inşaatında çalışan duvar ustası
    d. Evde çalışan aşçı
    e. Belediyeye ait parkta çalışan bahçıvan

    5. İş Kanunu hükümlerine göre bir işyerinde en çok kaç işveren vekili bulunabilir?

    a. 1
    b. 2
    c. 3
    d. 4
    e. İstenilen sayıda

    6. Aşağıdaki sözcüklerden hangisi öğreti ve uygulamada alt işvereni ifade etmek için kullanılmaktadır?

    a. Takım
    b. Taşeron
    c. İşveren vekili
    d. Temsilci
    e. Müdür

    7. İş Kanunu’na göre alt işveren, kendi işçilerine karşı asıl işverenle birlikte nasıl bir sorumluluk altındadır?

    a. Mutlak ve ortak
    b. Zincirleme ve müteselsil
    c. Ortak ve zincirleme
    d. Mutlak ve zincirleme
    e. Ortak ve müteselsil

    8. 5953 sayılı Basın Mesleğinde Çalışanlarla Çalıştıranlar Arasındaki Münasebetlerin Tanzimi Hakkında Kanun’a göre, fikir ve sanat işlerinde ücret karşılığında çalışanlara ne ad verilir?

    a. Muhabir
    b. Sanatçı
    c. Gazeteci
    d. Yazar
    e. Basın çalışanı

    9. Aşağıdaki yerlerden hangisi işyerinin eklentisi niteliği taşımaz?

    a. Garaj
    b. Spor salonu
    c. Emzirme odası
    d. Kreş
    e. Servis otobüsü

    10. Bir işyerinin kapanması halinde işveren, durumu hangi makama bildirmekle yükümlüdür?

    a. Valiliğe
    b. Belediye başkanlığına
    c. İş mahkemesine
    d. Bağlı bulunduğu ticaret, sanayi ya da ziraat odalarına
    e. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bölge müdürlüklerine

    Cevap Anahtarı

    1. d

    2. b

    3. e

    4. d

    5. e

    6. b

    7. c

    8. c

    9. e

    10. e


    alıntı
     

Bu Sayfayı Paylaş