Öss Edebiyat Test Soruları ve Cevapları

'SBS - ÖSS - Sınavlar' forumunda DeMSaL tarafından 1 Nisan 2010 tarihinde açılan konu

  1. DeMSaL

    DeMSaL Özel Üye

    Sponsorlu Bağlantılar
    Öss Edebiyat Test Soruları ve Cevapları konusu Öss Edebiyat Test Soruları - öss edebiyat test soruları


    1)

    I. Anonim halk edebiyatı nazım ürünüdür.

    II. Genellikle 7�li hece ölçüsüyle söylenir.

    III. İlk iki dize doldurmadır, asıl olan son dizelerdir.

    IV. Son dörtlükte şairin mahlası bulunur.

    V. Yalnızca aşk üzerine söylenir.

    Yukarıda mani için verilen bilgilerden hangisi ya da hangileri yanlıştır?

    A) I ve IV B) II ve IV C) I ve II

    D) I ve III E) IV ve V

    2)

    � şekil olarak koşmaya benzer. Maniye benzeyenler de vardır. Genellikle 11�li hece ölçüsüyle yazılır. Anonimdir. Ezgiyle söylenir. Aşk, savaş, kahramanlık konuları işlenir.

    Yukarıdaki parçada bahsedilen nazım şekli aşağıdakilerden hangisidir?

    A) Semai B) Türkü C) Ninni D) Tekerleme E) İlahi

    3)

    I. Koşma Aşık edebiyatı nazım biçimlerindendir.

    II. Uyak şeması abab, cccb, dddb şeklindedir.

    III. 11�li hece ölçüsüyle yazılır.

    IV. Taşlama, güzelleme, koçaklama, ağıt gibi türleri vardır.

    V. Söyleyeni belli değildir.

    Yukarıda koşma için verilen bilgilerden hangisi yanlıştır?

    A) I B) II C) III D) IV E) V

    4)

    I. Devriye

    II. İlahi

    III. Semai

    IV. Nutuk

    V. Koşma

    Yukarıdakilerden hangileri Tasavvuf (Tekke) edebiyatı nazım biçimleri arasında yer almaz?

    A) III ve V B) I ve IV C) I ve II

    D) II ve III E) IV ve V

    5)

    Allah ve din sevgisi işlenir. Duygusallık ön plandadır. Bu şiir türünü Yunus Emre geliştirmiştir. Yunus Emre�nin yazdığı bu tür şiirler günümüzde de söylenmektedir.

    Yukarıda bahsedilen nazım şekli aşağıdakilerden hangisidir?

    A) Kaside B) Şathiye C) Semai D) İlahi E) Nutuk

    6)

    Aşık tarzı Türk halk edebiyatında, bir kişiyi ya da toplumsal düzeni eleştiren yergi konulu şiirlere ��� denir. Bunun yanı sıra doğa güzelliklerini ya da kadın, at gibi sevilen varlıkları övmek için söylenen şiirlere �� denir.

    Yukarıdaki parçada boş bırakılan yerlere sırasıyla aşağıdakilerden hangileri getirilmelidir?

    A) Hicviye-güzelleme B) Güzelleme-koçaklama C) Taşlama – şarkı

    D) Taşlama-güzelleme E) Taşlama-gazel

    7)

    I. Mani

    II. Hikmet

    III. Ninni

    IV. Tekerleme

    V. Türkü

    Yukarıdakilerden hangisi anonim Türk halk edebiyatı nazım şekillerinden biri değildir?

    A) I B) II C) III D) IV E) V

    8)

    Çukurova bayramlığın giyerken

    Çıplaklığın üzerinden soyarken

    Şubat ayı kış yelini koğarken

    Cennet demek sana yakışır dağlar

    Yukarıdaki dörtlük aşağıdaki nazım türlerinden hangisine örnektir?

    A) Koçaklama B) Güzelleme C) Ağıt D) Devriye E) Taşlama

    9

    Çark bozulmuş dünya ıslah olmuyor

    Ehli fukaranın yüzü gülmüyor

    Aşık Ruhsat dediğini bilmiyor

    Yazı belli değil hat belli değil

    Yukarıdaki dörtlük halk edebiyatının hangi türüne örnek gösterilebilir?

    A) Şathiye B) Koçaklama C) Ağıt D) Taşlama E) Güzelleme

    10.

    Aşağıdakilerden hangisi türküler için söylenemez?

    A) Özel bir ezgisi vardır.

    B) Hece ve aruz ölçüsü ile yazılabilir.

    C) Anonim halk edebiyatı nazım şeklidir.

    D) Aşk, kahramanlık, gurbet konularında yazılabilir.

    E) Bent sayısı 3 ile 6 arasında değişir.

    11)

    Aşağıdakilerden hangisinde aşık edebiyatı nazım biçimleri birlikte verilmiştir?

    A) mani-koşma-varsağı

    B) koşma-ninni-türkü

    C) türkü-semai-koşma

    D) varsağı-koşma-semai

    E) ilahi-türkü-koşma

    12)

    Aşağıdakilerden hangisinde tasavvuf (tekke) edebiyatı nazım şekilleri birlikte verilmiştir?

    A) ilahi-nutuk-ağıt

    B) nefes-koşma-devriye

    C) şathiye-ilahi-devriye

    D) nutuk-destan-na�at

    E) hikmet-mani-nefes

    13)

    Le beni eyle beni

    Elekten ele beni

    Alacaksan al artık

    Düşürme dile beni

    Yukarıdaki dörtlüğün nazım şekli aşağıdakilerden hangisidir?

    A) Ağıt B)Koşma C) Varsağı D) Mani E) İlahi

    14

    Aşağıdakilerden hangisinde koçaklama şiirleriyle ünlü iki şairimiz bir arada verilmiştir?

    A) Karacaoğlan � Yunus Emre

    B) Yunus Emre � Mevlana

    C) Dadaloğlu � Karacaoğlan

    D) Mevlana � Dadaloğlu

    E) Hacı Bektaş- ı Veli � Dadaloğlu

    15)

    * Maniler tek dörtlükten oluşur

    * İlk iki dize uyağı doldurmak ya da düşünceye giriş yapmak için söylenir. Temel düşünce son dizededir.

    * Uyak düzeni aaxa�dır.

    Yalnızca bu bilgilerden yola çıkılarak,

    I. Hey birince birince

    II. Bir incecik ter bürür

    III. Kaşık saldım pirince

    IV. Yar kapıdan girince

    dizeleriyle mani oluşturulmak istenirse dizelerin sıralanışı aşağıdakilerden hangisi olabilir?

    A) II-I-III-IV B) IV-III-II-I C) I-II-III-IV D) I-III-II-IV E) III-II-I-IV

    16)

    Kıldan köprü yaratmışsın

    Gelsin kullar geçsin deyü

    Hele biz şöyle duralım

    Yiğit isen sen geç ey Tanrı

    Yukarıdaki dörtlük Tanrı ile şakalaşır, konuşur gibi söylenmiş bir tekke edebiyatı nazım şeklidir.

    Bu nazım şekline verilen ad aşağıdakilerden hangisidir?

    A) İlahi B) Nutuk C) Şathiye D) Nefes E) Devriye

    17)

    Yunus okur diller ile

    Ol kumru bülbüller ile

    Hakk�ı seven kullar ile

    Çağırayım Mevla�m seni

    Yukarıdaki dörtlüğün nazım şekli aşağıdakilerden hangisidir?

    A) İlahi B) Şathiye C) Ağıt D) Nefes E) Devriye

    18)

    Tarikat şeyhlerinin tarikata yeni giren kişileri aydınlatmak için söylediği şiirlere �� denir. Güney Anadolu Türkmenleri arasında Varsak boyunun özel bir ezgiyle söylediği türkülerden gelişmiş nazım şekline �� denir.

    Yukarıdaki parçada boş bırakılan yerlere sırasıyla aşağıdakilerden hangisi getirilebilir?

    A) ilahi-varsağı B) varsağı-nutuk C) nutuk-varsağı

    D) nutuk-ilahi E) nutuk-nefes

    19)

    I. Uyak örgüsü

    II. Konuları

    III. Hece ölçüsü

    IV. Dörtlük sayısı

    V. Anonim olması

    Yukarıdakilerden hangisi koşma ile türkünün benzer özelliklerinden biri olamaz?

    A) V B) IV C) III D) II E) I

    20)

    I. Koşma

    II. Türkü

    III. Şarkı

    IV. Tuyuğ

    V. Nefes

    Yukarıdakilerden hangisi halk edebiyatı nazım şekillerinden değildir?

    A) III ve IV B) II ve IV C) II ve III

    D) III ve V E) IV ve V


    Cevaplar:
    1)Cevap E
    2)Cevap B
    3)Cevap E
    4)Cevap A
    5)Cevap D
    6)Cevap D
    7)Cevap B
    8)Cevap B
    9)Cevap D
    10)Cevap B
    11)Cevap D
    12)Cevap C
    13)Cevap D
    14)Cevap C
    15)Cevap D
    16)Cevap C
    17)Cevap A
    18)Cevap C
    19)Cevap A
    20)Cevap A
     

Bu Sayfayı Paylaş